Gezi Davası tutuklusu milletvekili Can Atalay'ın ismi Meclis'te anons edildi

Gezi Davası tutuklusu milletvekili Can Atalay'ın ismi Meclis'te anons edildi
Hatay'dan milletvekili seçilen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay'ın ismi Meclis'teki yemin töreninde anons edildi. TİP İstanbul milletvekili Kadıgil, anonsa tepki göstererek "Esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" dedi.

Artı Gerçek - 28. Dönem milletvekillerinin yemin töreni bugün gerçekleştirilirken; törene katılamayan tek kişi Hatay’dan Milletvekili seçilen Gezi tutuklusu Can Atalay oldu. Hatay’da TİP listesinden girdiği seçimlerde, 76 bin oy alarak milletvekili olan Atalay'ın yemin sırası geldiğinde ismi anons edildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, "Silivri'de esir tutulduğu için şu anda yemin edemiyor" diyerek anonsa tepki gösterdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da Meclis'te yaptığı basın açıklamasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın cezaevinde tutulmasına "Halk iradesinin gasbıdır" dedi ve halkı ve tüm muhalefet partilerini "Atalay için özgürlük" demeye çağırdı.

Baş'ın açıklamasından ilgili bölümler şöyle:

'CAN, DERHAL ÇALIŞMALARINA BAŞLAMAK İSTİYOR'

"Can Atalay, 14 Mayıs’ta milletvekili seçilmiştir. Nokta! 25 Mayıs’ta mazbatasını almıştır. Resmî sonuçlar 30 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. 2 Haziran, yani bugün de TİP milletvekilleri ve avukatıyla birlikte Can Atalay’ın TBMM’ye kaydı yapılmıştır. Özetle bugün itibarıyla Can Atalay’ın seçilmiş Hatay milletvekili olduğu, Türkiye İşçi Partisi’nin Hatay Milletvekili olduğu 4. kez resmen tescil edilmiş durumdadır.

Bu gerçek apaçık, tartışmasız biçimde ortadayken bugün TBMM’de yemin törenine katılması engellenen Can Atalay, sadece Can Atalay değildir. Sadece Can Atalay’ın özgürlüğü engellenmemektedir. Açık ifade ediyoruz, Hatay halkının iradesi gasp edilmiştir.

'BU ENGELİ MUTLAKA AŞACAĞIZ'

Can hukuksuzca tutulduğu cezaevinden çıkıp görevlerini yerine getirmek üzere derhal çalışmalarına başlamak istiyor. Biz, halkımıza verdiğimiz sözü tutmak istiyoruz, biz bu sözü tutacağız.

Dikkatinize sunmak istediğimiz husus şudur: Şu an halkın seçme hakkı, seçme özgürlüğü engellenmektedir. Şu anda seçilmiş bir milletvekilinin görevini yapması engellenmektedir. Bu engeli mutlaka aşacak halkımıza verdiğimiz sözü tutacağız, buradan bir kez daha gücümüzün yegane kaynağı olan halkımızı ve tüm muhalefet partilerini Can Atalay’a özgürlük demeye seçilmiş bir milletvekilinin ve Hatay halkının iradesinin gasbedilmesine karşı sesimizi yükseltmeye çağırıyoruz."

18 yıl hapis cezası verilen Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davası nedeniyle 25 Nisan 2022 tarihinden bu yana tutuklu. Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Hatay’da TİP listesinden girdiği seçimlerde, 76 bin oy alarak milletvekili oldu.

25 Mayıs’ta mazbatasını avukatların aldığı Atalay için aynı gün Yargıtay’a başvuru yapıldı. Anayasa'ya göre serbest bırakılması gereken Atalay, halen cezaevinde tutuluyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar