'Hak ihlali' kararı verilmişti: AYM, Can Atalay'a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti

'Hak ihlali' kararı verilmişti: AYM, Can Atalay'a 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti
AYM, Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına göre, Atalay'a 50 bin TL tazminat ödenecek. Kararın bir örneği Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.

Artı Gerçek - Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararının özetini İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

CAN ATALAY'A 50 BİN TL MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

Kısa kararda, Can Atalay'a net 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine, 2 bin 220,60 TL harç ve 18 bin 800 TL vekâlet ücretinden oluşan toplam 21.020,60 TL olan yargılama giderinin Atalay'a ödenmesine karar verildi.

Ödemenin kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığı'na başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına, ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal faiz uygulanacak.

Kararın bir örneği Adalet Bakanlığı'na gönderilecek.

NE OLMUŞTU?

TİP'ten Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay'ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim'de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

AYM, cezaevindeki TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiğine karar vermişti. Karar 5'e karşı 9 oyla alınmıştı. Bir üye mazeret bildirerek toplantıya katılmamıştı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar