HDP'den 'Musa Orhan' tepkisi: Soylu'nun açıklamalarından sonra tahliye edileceğini anladık

HDP'den 'Musa Orhan' tepkisi: Soylu'nun açıklamalarından sonra tahliye edileceğini anladık
'İntihar öncesinden ve sonrasında devletin hiçbir yetkilisi ailenin yanında durup onlara adalet talebinde bulunmuyor. Ve Uzman Çavuş tüm uyarılarımıza rağmen dün akşam serbest bırakıldı.'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, cinsel saldırı faili uzman çavuş Musa Orhan'ın tahliye edilmesine tepki gösterdik. Süleyman Soylu'nun açıklamalarını hatırlatan Uca, "O açıklamanın ardından anladık ki Uzman Çavuş serbest bırakılacak. Taziye devam ederken bırakıldı" dedi.  

Dün yaptığı açıklamada uzman çavuş Musa Orhan'ın serbest bırakılabileceğini dile getiren Feleknas Uca, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "cenaze bizimdir" açıklamasına dikkati çekti. Uca, "Soylu 'Cenaze bizimdir' diyor, ancak Uzman Çavuş'un tutuklanması için herhangi bir uğraş içine girmiyor. Aslında bu bir itiraf. Sorumlu devlettir. Çünkü Orhan'ın tutuklanması için değil, serbest bırakılması için uğraş verildi. İntihar öncesinden ve sonrasında devletin hiçbir yetkilisi ailenin yanında durup onlara adalet talebinde bulunmuyor. Ve Uzman Çavuş tüm uyarılarımıza rağmen dün akşam serbest bırakıldı" dedi.

    

UCA: SOYLU'NUN AÇIKLAMASININ ARDINDAN ANLADIK Kİ SERBEST BIRAKILACAK

Uzman Çavuş'un intihardan sonra gözaltına alınıp serbest bırakıldığının da altını çizen Uca, İpek Er'in ölümüne göz yuman devlet yetkililerinin ölümünden sonrada tecavüzcüleri koruduğunu söyledi. Uca, "O açıklamanın ardından anladık ki Uzman Çavuş serbest bırakılacak. Halkın tepkisini dindirmek için bir tutuklama gerçekleştirdiler. Kısa bir süre sonra, daha taziye devam ederken serbest bırakıldı. Bu serbest bırakılma aslında kadınlara verilen bir mesaj. Bir tecavüz konseptinin devamı niteliğindedir" ifadelerini kullandı.

BAŞARAN: HİÇBİR GEREKÇE SERBEST BIRAKMA GEREKÇESİ OLAMAZ

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da olayın ortaya çıktığı ilk günden beri üstününün örtülmeye çalışıldığını söyledi.  Israrlı bir şekilde tutuklanmayan failin, gelen tepkilerin ardından tutuklandığını hatırlatan Başaran, "Hiçbir gerekçe serbest bırakma gerekçesi olamaz. Serbest bırakılma gerekçesini bilmesek de bu gerekçenin failin kimliği olduğunu ve bir koruma çalışması sonucu olduğunu görmüş olduk" dedi.

'TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Tahliyenin sistematik bir politikanın sonucu olduğunu söyleyen Başaran, "Maalesef gördük ki failin kimliği tutukluluğuna bir hafta müsaade ediyor. Daha önceden ‘ben bu meseleden kurtarırım’ diye kendisi de belirtmişti. Şuanda onun pratiklerini yaşıyoruz. İpek Er çığlını duyurabilmek için yaşına son verdi. Bundan daha başka tutuklama gerekçesi olabilir mi? Bugün tutuklanmayacak da ne zaman tutuklanacak? Kadınlar olarak takipçisi olmaya devam edeceğiz" diye belirtti.
 
‘KİMLERİN CESARETLENDİRDİĞİ ORTAYA ÇIKTI’

Başaran da Soylu'nun Musa Orhan hakkındaki açıklamalarını hatırlatarak, "Olaya nasıl yaklaştıklarının bir göstergesi. İçişleri Bakanı, olayı araştıracaklarına, olayla ilgili kadının yanında yer almaları yönünde bir tavır sergileyeceklerine hedef gösteriyor. Olayın üstünü örtmeye çalıştıklarını bir kez daha gösterdi. Kadına yönelik şiddete ve tecavüze nasıl yaklaştıklarını bir kez daha gösterdi. Sürekli bizi hedef gösterme siyasetiyle aslında kendi suçlarını kendi pratiklerini toplumun gözü önünde yokmuş gibi gösterme yaklaşımıdır. Kadına yönelik şiddet kimden gelirse gelsin bu konudaki tutumumuz çok net. Bu tutumumuzu bütün kadınlar ve Türkiye toplumu gördü. Biz hiçbir olayın üstünü örtme gibi bir tavır seğrilemedik. Olay bize intikal ettiği anda net bur tutum koyarak tavır sergiledik. Tavır sergilemeyenler, tecavüzü aklamaya çalışanlar, kadın cinayetlerine teşvik edenler ve katilleri cesaretlendirenlerin kim olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oldu" dedi.

NE OLMUŞTU?

Batman'da 18 yaşındaki İpek Er, uzman çavuş Musa Orhan'ın cinsel saldırısına maruz bırakıldıktan sonra intihara teşebbüs etmiş, tredavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan Orhan, kamuoyu tepkisinin ardından tutuklanmıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Musa Orhan'ın tutuklanması için konuyu gündemde tutanların amacının "HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmek" olduğunu iddia etmişti.

Soylu, şunları söylemişti:

"Bir güvenlik mensubu, bu tür bir olayın içinde yer aldığında önce açığa alırız, ardından da ihraç ederiz. Bu uzman çavuşla ilgili açığa alma işlemi bir ay önce gerçekleşti, ayrıca ihraç işlemi de hemen başlatıldı. Olayı tüm evreleriyle ele alıp titizlikle incelemek lazım. Cenaze, bizim cenazemizdir. İki nedenden dolayı bizim cenazemizdir: Görevimiz gereği mesuliyetimiz var, bu bir. İkincisi de bu aile bir polis ailesi. Genç kızımızın abisi mesai arkadaşımız, bir polis memuru. Bu açıdan da mesuliyetimiz var. Bu konuda yargının önüne ne konmuştur, yargının önünde ne vardır, bunu yargı inceliyor. Yargının da üzerine düşen görevi yapacağına inancım ve güvenim tamdır. Elbette bu olayın bazı çevreler tarafından sürekli gündeme getirilmesinin temel nedeni HDP milletvekilinin ve diğer PKK’lıların yaptıklarının üstünü örtmektir. Tecavüze de şiddete de zerre kadar prim vermeyiz. Her ikisine de tabii ki hayır!"

    

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar