Baluken'in cezası onandı

Baluken'in cezası onandı
HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı kesinleşti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmını onayladı. Baluken 24 Haziran'da yapılacak seçimlerde Batman'dan birinci sıra milletvekili adayı gösterilmişti.

Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım 2016’da tutuklanan, 30 Ocak 2017'de yapılan ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan ve savcılığın itirazı üzerine yeniden tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken’e Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce 16 yıl 8 ay hapis cezası verilmişti.

 Baluken'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, ‘Örgüte üye olmak’, 4 defa ‘örgüt propagandası yapmak’, 4 defa ‘toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek’ suçlamalarıyla verilen 16 yıl 8 ay hapis cezasını, yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesine istinaf talebinde bulunmuştu.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi, Baluken'in avukatının itirazı üzerine Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını inceledi. Dosya kapsamında herhangi bir hukuka aykırılığın olmadığını belirten İstinaf Mahkemesi, 'ispat  bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu' belirterek, yerel mahkemenin  kararını onayladı. Cezayı onaylayan mahkeme heyeti, avukatların tahliye talebini reddederek, tutukluluk halinin devamına da hükmetti.

İstinaf Mahkemesi kararıyla birlikte Baluken'e verilen 16 yıl 8 aylık hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı kesinleşmiş oldu. Bu cezaya karşı Yargıtay temyiz yolu kapanmış oldu. Ancak 'örgüt üyesi olmak' iddiasıyla verilen 7 yıl 6 aylık hapis cezasına karşı Yargıtay temyiz yolu açık olduğu için cezanın bu kısmı henüz kesinleşmedi.

Baluken'in onanan cezasının gerekçesi, yerel mahkemeye gönderilecek. Böylece, bu karar Baluken'in adli siciline işleyecek. Kesinleşen karar, daha sonra Başbakanlık Tezkeresi ile Meclis'e gönderilecek. Karar, Meclis Genel Kurulu'nda okunduğu takdirde Baluken'in vekilliği düşecek.

Baluken, 24 Haziran seçimleri için HDP'nin Batman birinci sıra milletvekili adayı olarak gösterilmişti. Baluken'in adaylığına ilişkin yapılacak iş ve işlemler ise HDP Hukuk Bürosu'nun incelemesinden sonra kararlaştırılacak. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar