İbrahim Kalın: Erdoğan-Esad görüşmesi belki olabilir, olmayabilir

İbrahim Kalın: Erdoğan-Esad görüşmesi belki olabilir, olmayabilir
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim, "Erdoğan Esad'la görüşecek mi?" sorusunu yanıtladı: Şimdi, şu anda böyle bir siyasi zemin yok. Böyle bir arayışın içerisinde değiliz ama Cumhurbaşkanımız hep şunu söyler, diplomaside kapıyı kapatmak diye bir şey olmaz."

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, son günlerde Ankara'nın Beşar Esad yönetimine verdiği 'ılımlı' mesajları yorumladı. Kalın, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad ile görüşecek mi?" sorusuna yanıtında "Yarın öbür gün ülkemizin çıkarları gerektirdiğinde belki bu görüşme de olabilir, olmayabilir ama şu anda hemen bugünden yarına böyle planlanmış bir şey yok."

24 TV'de canlı yayına katılan Kalın, şu ifadeleri kullandı:

"Şimdi, şu anda böyle bir siyasi zemin yok. Böyle bir arayışın içerisinde değiliz ama Cumhurbaşkanımız hep şunu söyler, 'Diplomaside kapıyı kapatmak diye bir şey olmaz.' Kendisinin talimatlarıyla istihbarat başkanı görüşüyorlar, konu bazlı zaten görüşmeler yapıyorlar. Bunu kendisi de bir müddettir söylüyor. Bunun dışında kendisinin bize, 'siyasi kanaldan görüşmeler yapın.' tarzında bir talimatı olmadı ama onu bir ihtiyat kaydı olarak koydu. Yarın öbür gün ülkemizin çıkarları gerektirdiğinde belki bu görüşmede olabilir, olmayabilir ama şu anda hemen bugünden yarına böyle planlanmış bir şey yok.

Bizim Suriye konusundaki bakış açımız da belli. Orada şeffaf, uluslararası hukuka uygun, kucaklayıcı ve kuşatıcı, seçim yapmak suretiyle bir hükümetin işbaşına gelmesi, bu iç savaşın sona erdirilmesi ve Suriye'de şartlar olgunlaştığı zaman da Türkiye'deki mültecilerin ülkelerine geri dönmesi. Bunu da Birleşmiş Milletler parametreleri çerçevesinde yani gönüllü, güvenli ve onurlu bir şekilde yapmalarını sağlayacak çalışma devam ediyor."

Kalın, Rusya-Ukrayna savaşı konusundaysa "Şu anda yaşanan ilhak ve sonrasında yükselen şiddete rağmen biz hala diplomasi kapısının açık tutulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yönde iki tarafa telkinlerde bulunuyoruz" dedi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşmesi olacak mı?" sorusu üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın perşembe günü Putin ile bir görüşme yapacağını söyledi.

"Rusya-Ukrayna savaşında, Türkiye birçok meselede önemli adımlar attı. Gelinen aşamada buradaki rolü ne olacak? İstanbul'da, Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin bir araya getirilmesi Astana'da görüşülecek mi?" sorusuna ise şu yanıtını verdi: "Biz, öncelikle diplomasinin kapısını açık tutmak istiyoruz. Savaş şiddetlenince ki şu anda maalesef şiddeti artacak gibi görünüyor. 'Artık diplomasinin zemini kalmadı' diye düşünenler genelde yanılırlar. Tam tersine diplomasi böyle dönemlerde daha da önemli hale gelir." (AA)

Öne Çıkanlar