İddia: Erdoğan'ın Anayasa çağrılarının arkasında 'yüzde 40+1 ile yeniden seçilme' isteği var

İddia: Erdoğan'ın Anayasa çağrılarının arkasında 'yüzde 40+1 ile yeniden seçilme' isteği var
İktidarın yeni yasama yılı öncesinde gündemde tuttuğu 'yeni Anayasa' ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Buna göre Erdoğan, yüzde 50+1 yerine 40+1 ile dördüncü kez cumhurbaşkanı seçilmesini sağlayacak bir değişiklik istiyor.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni yasama yılının başlangıcıyla eş zamanlı olarak 'yeni Anayasa' çağrısını gündemde tutmasının arka planında, cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan yüzde 50+1 oy kuralını değiştirme isteği olduğu ileri sürüldü. İddiaya göre, Erdoğan Anayasa değişikliği sayesinde dördüncü kez de seçilmek istiyor.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği gelişmiş demokrasilerde iki turlu seçim yoluyla yüzde 50+1 oy alma şartı aranırken, Erdoğan'ın ve AKP'nin hem oy oranlarındaki düşüşten hem de MHP ile ittifaktan rahatsız oldukları için 40+1 formülünü düşündüğü ileri sürülüyor. Söz konusu iddia, bugün hem Sözcü yazarı Deniz Zeyrek'in, hem de BirGün yazarı Nurcan Gökdemir'in köşesinde yer aldı.

İDDİA: ERDOĞAN'IN ANAYASA İÇİN SADECE İKİ ŞARTI VAR

Zeyrek, pazartesi günü yayımlanan 'Yeni Anayasa ne için' başlıklı yazısının ardından iktidara yakın bir ismin kendisini aradığını yazdı. Buna göre söz konusu kişi, Erdoğan'ın yeni anayasa konusunda sadece iki şeyi şart koştuğunu anlattı:

"Aktardığına göre, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa işiyle de uğraşan hukukçu danışmanları bir araya gelmiş. O toplantıya katılan hukukçulardan biri de kendisine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni Anayasa konusunda iki isteği olduğunu anlatmış.

Güya Cumhurbaşkanı Erdoğan ekibine “Bu iki değişiklik olsun, gerisini muhalefetin taleplerini dikkate alarak yapabilirsiniz” demiş.

“Neymiş o iki istek” diye sordum.

(Yanıtlar benim için çok inandırıcı gelmese de sizinle paylaşmak istedim. Zira benim inanmadığım, “o kadar da olmaz” dediğim birçok şey bugüne kadar oldu.)

-“İlki yüzde 50 artı 1'i değiştirmekmiş” dedi.

“Yerine ne koymak istiyorlar” diye sordum.

“Yüzde 40 artı 1…”

“Yok daha neler” diyerek buna inanmanın zor olduğunu anlatmak istedim. Ancak vazgeçtim. Bunun yerine diğer isteği sordum.

“Üçüncü dönem seçilmek.”

“Buna hiç inanamam” dedim. “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisi artık aday olmayacağını söylemişti zaten” diye devam ettim.

Ancak konuştuğum kişi, bu iki isteğin gündeme getirileceğinden çok eminmiş gibi ısrar etti.

Çok ilginç değil mi?

Konuyla ilgili yetkililerle yaptığım görüşmelerde iddiayı doğrulatamadım."

'MHP BOYUNDURUĞUNDAN KURTULMAK İSTEYENLER VAR'

BirGün yazarı Gökdemir de, bugünkü köşesinde, "Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği konuşuluyor. Kulislerde AKP’nin 50+1’den pişman olduğu, yeni yöntemler aradığı konuşuluyor" ifadelerini kullandı.

Gökdemir, AKP içinde yüzde 40+1 formülüne karşı olanlar olduğunu belirtse de şöyle devam etti:

"Ancak 14/28 Mayıs seçimlerinden çıkan tablo, AKP’nin 24 Haziran 2018 seçimlerinde yüzde 42 olan oylarının, yüzde 35’e gerilediğini gösterdi. Yapılacak ilk Başkanlık seçiminde bu erimenin sürmesi durumunda MHP’nin desteğinin bile Cumhur İttifakı’nın sandıktan başarı ile çıkmasına yetmeyeceği açık. Ayrıca, özellikle Saray çevrelerinde MHP ile ittifaka mecbur kalınmasından duyulan rahatsızlığın sıklıkla dillendirildiği de kulislerde konuşuluyor. Anayasa sürecini yürüten Mehmet Uçum’un bu değişikliğe karşı olduğu biliniyor. Uçum’un bu yöndeki bir düzenlemenin yeni rejimin ruhuna aykırı olduğunu düşündüğü bildiriliyor. Değişikliğe karşı olanlar şu anki tabloda hiç kimsenin ilk turda yüzde 50’yi aşmasının mümkün görülmediği, ancak ikinci turda en çok oyu alanın seçilmesi şansının bulunduğu görüşüyle yeni tartışmalara yol açacak böyle bir değişikliğe gerek olmadığı görüşünü dillendiriyor.

Tüm bu itirazlara karşı “MHP boyunduruğundan kurtulmak isteyen” AKP kurmaylarının sayısı hiç de az değil… Bu değişiklik talebi henüz cılız bir şekilde seslendirilse de önümüzdeki günlerde tamamen gündemden düşer mi, yoksa olgunlaşıp gündeme gelir mi bunu şimdiden söylemek için çok erken. Ancak bu tartışmalar bile Anayasa değişikliklerinin AKP için ülkenin kalbindeki antidemokratik hançeri çıkartmaktan çok siyasi fayda sağlamaya dönük olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar