İktidarın DEM Parti'ye uzattığı eli CHP nasıl yorumluyor? ... 'Cumhur İttifakı sıkıştı, mecbur kaldı'

İktidarın DEM Parti'ye uzattığı eli CHP nasıl yorumluyor? ... 'Cumhur İttifakı sıkıştı, mecbur kaldı'
Devlet Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşarak "Yeni bir döneme giriyoruz" demesi ile başlayan süreci CHP'li kurmaylar Artı Gerçek'e değerlendirdi: Cumhur İttifakı siyaseten sıkıştı, bu hamleye mecbur kaldı. Karşılıklı tavizler verilebilir.

Seda TAŞKIN


ANKARA - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim'de Meclis'in yeni yasama yılının açılışında DEM Parti sıralarına ziyaret etmesi ve bunu "Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım diye düşünüyorum" sözleriyle açıklaması siyasette 'yeni bir dönem mi başlıyor?' tartışmalarına yol açtı. Erdoğan dünkü grup toplantısında, "Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını ümit ediyoruz." dedi. DEM Parti'den ise bugüne kadar ihtiyatlı açıklamalar geldi. Tülay Hatimoğlulları son grup toplantısında "Kürt sorununun barışcıl ve demokratik çözüme kavuşması, bu anlamıyla önemli adım olacaktır” diyerek, çözüme dair bir plan açıklanması durumunda konuşabileceklerini söyledi. İktidar kanadından ve DEM Parti'den bu açıklamalar gelirken CHP sessiz kaldı. Resmi olarak dillendirilmese de CHP'de iktidarın 'barış çıkışı', 'taktik' ve 'mecburiyet' olarak görülüyor.

'CUMHUR İTTİFAKI SİYASETEN SIKIŞTI'

Görüştüğümüz CHP’li kurmaylar “öncelikler bu açıklamaların hangi ihtiyaçtan yapıldığına bakmak lazım” diyerek, Cumhur İttifakı’nın siyaseten sıkıştığını ve bu hamleyi yapmaya mecbur kaldıklarını söyledi. Yeni anayasa konusunda DEM Parti ile bir uzlaşı arandığını söyleyen partililer, karşılıklı tavizler verileceğini düşüyor.

Artı Gerçek’e konuşan CHP'li üst düzey bir yetkili “ABD-İsrail karşısında Türkiye yalnız kaldı. Kürtleri yanına almazsa Türkiye yalnız kalacaktı. Buradaki en kolay yan yana gelecek unsur ise Kürtler” açıklamasında bulundu.

'DEM PARTİ'NİN BAZI İSTEKLERİ OLABİLİR'

Aynı partili, yapılan bu görüşmelerde iki tarafın da belli şartları sunacağını belirterek, “Bunun belli çıkarlar doğrultusunda yapıldığını biliyoruz ve bu konuda da Bahçeli açık şekilde bu görüşmeleri stratejik bir hamle olarak değerlendirdi. Özgürlükler açısından bakıldığında DEM Parti için makul bir durum. Yapılan görüşmelerde DEM Parti’nin bazı istekleri olabilir. Selahattin Demirtaş, Can Atalay ve Gezi tutukluları gibi konularda isteklerde bulunabilirler” dedi.

‘CHP YALNIZ KALMAZ’

Cumhur İttifakı ve DEM Parti arasında olası bir sürecin başlaması durumunda CHP’nin yalnızlaşmayacağını belirten bir başka CHP’li kurmay ise “Bu konuda bizim kabiliyetimiz önemli olacaktır. CHP eğer Türkiye’nin ekonomik sorununu çözdüğünü gösterirse yalnız kalmayacaktır. Bunu iyi görmemiz gerekiyor. Bu konuda da sürekli yapılan hamlelerle ilgili anketler yapıyor, halkın tepkilerini ölçüyoruz” diye konuştu.

Öne Çıkanlar