İstanbul Barosu'ndan 'Can Atalay' tepkisi: Yargıtay, AYM kararlarını hiçe saymıştır
Yargıtay'ın Can Atalay'ın tahliye başvurusunu reddettiği kararına tepki gösteren İstanbul Barosu, Yargıtay'ın AYM kararlarını hiçe saydığını söyledi. Açıklamada 'yargı bağımsızlığı' vurgusu yapıldı.
Artı Gerçek - İstanbul Barosu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın tahliye edilmesi için yapılan başvurunun reddedilmesine tepki gösterdi.
Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Yargıtay'ın Can Atalay kararını dayandırdığı Anayasa maddeleri hatırlatılarak, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, 28. Dönem TBMM Seçimleri ile Hatay Milletvekili olarak seçilerek mazbatasını alan meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay kararında, Anayasa madde 83'teki yasama dokunulmazlığının istisnası Anayasa madde 14'e dayandırıldı. Bu maddede yazan "durum"larla yasama dokunulmazlığının istisnası olmaz. Anayasa Mahkemesi hem Leyla Güven hem de Ömer Faruk Gergerlioğlu kararlarında "Anayasanın 14. maddesindeki durumlar" ibaresine hangi suçların girdiğine ilişkin belirlilik ve öngörülebilirlik bulunmadığı" ve "yasamanın düzenleme yapması" gerektiğini belirtmiştir. Hak ihlali kararı vermiştir" denildi.
'HUKUK GÜVENLİĞİ İLKESİ İHLAL EDİLDİ'
"Yargıtay'ın kararı hukuki dayanaktan yoksundur" açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
"Anayasa Mahkemesi kararları hiçe sayılarak hukuk güvenliği ilkesi ihlal edilmiştir. Bu durum ülkemizdeki Yargı bağımsızlığı sorununu bir kez daha göstermiştir."
YARGITAY CAN ATALAY KARARINDA, ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINI
— İstanbul Barosu (@istbarosu) July 15, 2023
HİÇE SAYMIŞTIR
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, 28. Dönem TBMM Seçimleri ile Hatay Milletvekili olarak seçilerek mazbatasını alan meslektaşımız Av. Ş. Can Atalay kararında, Anayasa madde 83'teki yasama dokunulmazlığının… pic.twitter.com/ODnkfOtDqd
NE OLMUŞTU?
Gezi Davası kapsamında geçtiğimiz sene 18 yıl hapis cezasına çarptırılan avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi (TİP)'nden Hatay Milletvekili seçilmişti.
Anayasa’nın 83. maddesinde yer alan "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" ifadeleri kapsamında milletvekili seçilen Atalay'ın serbest bırakılması gerekirken; yaklaşık iki aydır tahliye edilmiyor.
Atalay'ın milletvekili seçilmesinin ardından Anayasa'nın 83. maddesi kapsamınca serbest bırakılması için Yargıtay'a başvurulmuştu.
AVUKATI 'CAN ATALAY İÇİN KARAR GÜNÜ, TAHLİYE EDİLMELİ' DEMİŞTİ
Can Atalay'ın avukatı Deniz Özen, 13 Temmuz'da yaptığı açıklamada müvekkilinin tahliye edilmesi gerektiğini söylemişti. Yargıtay’ın tahliye başvurusuna 13 Temmuz'da yanıt vermesi gerektiğini belirten Av. Özen, “Yargıtay 3. Dairesi hakimleri, Türkiye’nin hala hukuk devleti olduğunu göstermek istiyorsa, derhal Can Atalay hakkında tahliye kararı verilmeli” demişti. (HABER MERKEZİ)
Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın kararına itiraza hazırlanıyor