Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın kararına itiraza hazırlanıyor

Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın kararına itiraza hazırlanıyor
TİP Hatay Milletvekili olarak seçilen Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın tahliye talebini reddettiği karara itiraz edecek. İtirazın sonuç almaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi bekleniyor.

Artı Gerçek - Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin, 14 Mayıs seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmeyen Gezi tutuklusu avukat Can Atalay’ın avukatlarının tahliye talebini oybirliği ile reddetmesine tepkiler büyüyor.

SONUÇ ALINAMAZSA AYM'YE BAŞVURULACAK

DW Türkçe'den Kıvanç El'in haberine göre, Can Atalay'ın tahliye talebinin reddetmesinin ardından avukatları bu karara itiraz etmeye hazırlanıyor. Atalay'ın itirazından sonuç almaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurması bekleniyor.

GERGERLİOĞLU VE GÜVEN KARARLARI ELEŞTİRİLMİŞTİ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Avukat Can Atalay'ın avukatlarının tahliye başvurusuna dair verdiği kararda Yeşil Sol Parti (YSP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve eski HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven kararlarına atıf yaparak Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmişti.

Gergerlioğlu, 2016 yılında yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla hapis cezası almış, milletvekilliğinin düşürülmesi sonrasında da tutuklanmıştı. AYM'nin "ihlal" kararı vermesi sonrası Gergerlioğlu, Meclis'e dönmüştü. Leyla Güven de tutukluyken milletvekili seçilmiş ve hakkında tahliye kararı verilmesi sonrası yeniden tutuklanmıştı. AYM bu konuda da ihlal kararı vermişti.

YARGITAY AYM KARARINI TARTIŞMAYA AÇTI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ihlal kararlarına atıfta bulunduğu bölümde "Anayasa Mahkemesi'nin bir anayasa hükmüne yönelik inceleme ve denetleme yetkisinin şekil bakımından denetleme ile sınırlı olduğu ve tali nitelikteki bireysel başvuru yolu ile bir anayasa hükmünün yürürlükten kaldırılamayacağı veya uygulanmasının olanaksız hale getirilemeyeceği dikkate alındığında Anayasa Mahkemesi'nin meri anayasa normunu esastan iptal etme yetkisinin bulunmadığı" görüşüne yer verdi.

ANAYASA'NIN 14. MADDESİ

Yargıtay, Can Atalay'ın tahliyesine ret kararına gerekçe olarak Anayasa'nın yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83'üncü maddesinin ikinci fıkrasına atıf yaparak bu maddenin "yasama dokunulmazlığına istisna" getirdiğini belirtti. Kararda, "Milletvekilleri yasama dokunulmazlığından, ağır cezayı gerektiren suçtan dolayı 'suçüstü' yakalanması halinde yararlanamayacaktır" denildi.

Kararda Anayasa'nın 83'üncü maddesindeki "seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydıyla Anayasa'nın 14'üncü maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır" ifadesi de hatırlatıldı.

Can Atalay'ın ceza aldığı "hükümeti devirmeye teşebbüs" suçu da Anayasa'nın 14'üncü maddesi kapsamına giriyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar