Kılıçdaroğlu: Erdoğan başörtüsüne dair anayasa teklifinde samimi değil

Kılıçdaroğlu: Erdoğan başörtüsüne dair anayasa teklifinde samimi değil
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, başörtüsüne dair kanun teklifinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Samimiyseniz gelin anayasaya koyalım' teklifini değerlendirdi: "Kendiyle çelişiyor, samimi değil."

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsüne de güvence olmasını amaçlayarak TBMM’ye verdiği yasa teklifi tartışılmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından samimiyetsizlikle suçlanan Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın karşı teklifini değerlendirdi ve CHP'nin Meclis'e sunduğu başörtüsünü de kapsayan teklife dair ilk kez konuştu.

Fikret Bila'nın sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, başörtüsü konusunda teklif verilmesini "gündem değiştirmek" olarak yorumlayan eleştirilere "Gündem hesabı yapmadım" diyerek yanıt verdi:

'SAMİMİYİM, SİYASİ OLARAK İSTİSMAR EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

"Önce şunu söyleyeyim biz kadının kılık-kıyafetinin siyasetin konusu olmaktan, üzerinde siyaset yapılan alan olmaktan çıkarılmasını istiyoruz. Siyasi olarak istismar edilmesini istemiyoruz. Bu görüşümüz yeni de değil. Daha 1935 yılında CHP’nin bu görüşü ortaya çıkmıştır. 16 Mayıs 1935 tarihinde yapılan ve toplantıda “Kadının çarşafı yasaklansın mı, yasaklanmasın mı” konusu 4 saat tartışılmış ve “kadın kıyafetine karışılmasın” kararı çıkmıştır. Biz de bu görüşteyiz. Kadının kıyafetine karışılmasın. Ne giyeceğine kadın karar versin. Bu bizim yeni bir görüşümüz değil. Aniden gündeme getirdiğimiz bir konu da değil. Bizim verdiğimiz teklif sadece başörtüsüyle de ilgili değil. 'Hakim de avukatın etek boyuna karışmasın, uyarı yapmasın,' teklifidir aynı zamanda. Hatırlarsınız bir zamanlar Erdoğan, Kadıköy’de “kadınlara bakıyorum” diyordu ve kıyafetlerini eleştiriyordu. Ben de “kadınları mı gözetliyorsun” diye eleştirmiştim. Bana tazminat davası açmıştı. Ben görüşümü açıklarken, yasa teklifini verirken herhangi bir siyasi hesap yapmadım. Özel bir gün seçmedim. Gündem hesabı da yapmadım. Çok önemli gördüğümüz bir yarayı kesin olarak kapatmak için yaptım. Bildiğiniz gibi ben genel başkanlık görevine seçildikten sonra başörtüsünü üniversitelerde serbest bırakan yönetmelik düzenlemelerine itiraz etmedim. Böylece katkı da vermiş oldum. Kamuda da itiraz etmedim. Oy hesabıyla da yapmadım. Samimi düşüncemi açıkladım ve ona uygun yasa teklifini verdim. Teklifimizin de arkasındayım."

Erdoğan'ın CHP'nin yasa teklifine karşılık "anayasaya koyalım" sözlerini değerlendiren Kılıçdaroğlu, "kendisiyle çelişiyor" diyerek şunları söyledi:

'ERDOĞAN SAMİMİ DEĞİL'

Erdoğan bu konuda samimi değil. Yıllarca kadının kılık-kıyafeti üzerinden siyaset yaptı, istismar, etti, oy topladı. Erdoğan, konuşmasında hem “ortada bir sorun yok, o sorun çözüldü, yasa yapmaya, anayasada düzenleme yapmaya ihtiyaç yok, diyor; hem gelin anayasaya koyalım diyor. Samimi değil. Madem ortada sorun yok niye anayasaya koyalım diyorsun? Sorun varsa, niye yok diyorsun? Kendisiyle çelişiyor, bu da samimi olmadığını gösteriyor. Alevi vatandaşlarımız da dahil getirecekleri metinde bir başka plan yoksa, bizim hak ve özgürlük anlayışımıza uygunsa ona göre tutum alırız, değilse başka tutum alırız. Önyargıyla bir şey söylemek istemem."

'BAŞÖRTÜLÜ YARGIÇ OLUR MU?' ELEŞTİRİSİNE YANIT

Bila'nın "Bir diğer eleştiri konusu, bazı mesleklerde siyasi veya dini simgelerin kullanılamayacağı konusu. Örneğin yargıçlıkta, savcılıkta, subaylıkta, polislikte türbanın olmaması gerektiği savunuluyor. Siz bu konuda bir sakınca görmüyor musunuz?" sorusuna ise Kılıçdaroğlu'nun yanıtı şöyle oldu:

"Hayır. Bir sorun olacağını sanmıyorum. Yargıç hukukun gereğini yapıyorsa, hukukun üstünlüğüne göre doğru karar veriyorsa başörtülü olmasının bir sakıncası olmaz. Diğer meslekler için de öyle; görevini hakkıyla yerine getiriyorsa, o görevi yapacak liyakate sahipse sorun yok, demektir."

TEKLİFİN KAPSAMI NEYDİ?

Kılıçdaroğlu’nun imzasını da taşıyan teklif kamu kurumunda çalışan kadınların, mesleklerinin gereği olan cübbe, önlük, üniforma ve benzerleri dışında kıyafet giymek ya da giymemek gibi temel hak ve özgürlükleri ihlal edecek biçimde herhangi bir zorlamaya tabi tutulamayacağı hükmünü taşıyordu.

ERDOĞAN'IN KARŞI TEKLİFİ: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Kılıçdaroğlu’nun bu teklifine ertesi gün yanıt verdi. Kılıçdaroğlu’nu samimiyetsizlikle suçlayan Erdoğan, “Eğer samimiyseniz, o zaman bu güvenceyi gelin anayasaya koyalım” yanıtını verdi. Erdoğan “arkadaşlarıma buradan talimat veriyorum, anayasa değişikliğini hazırlasınlar” dedi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, “hazırlığımızı tamamladık, Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız” açıklaması yaptı.

(KAYNAK)

Öne Çıkanlar