Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışını hangi siyasi parti, nasıl karşıladı?

Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışını hangi siyasi parti, nasıl karşıladı?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüyle ilgili kanun teklifini TBMM’ye sunacaklarını duyurmasının ardından hangi siyasi parti nasıl tepki verdi?

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün akşam sosyal medya hesabından yaptığı başörtüsü çıkışı siyaset gündeminin ilk sırasında yer aldı. Kılıçdaroğlu başörtüsünü yasal güvence altına alan kanun teklifi hazırladıklarını ve bunu TBMM’ye sunacaklarını duyurdu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de gün içinde kanun teklifinin detaylarını açıkladı. CHP de başörtüsü düzenlemesini Meclis'e sundu.

İktidar ve muhalefet cephesinden CHP'nin bu çıkışına çeşitli tepkiler geldi. İşte siyasilerin açıklamaları:

AKP TEMSİLCİLERİNDEN TEPKİ

AKP Sözücü Ömer Çelik "Hak ve özgürlükler mücadelesinin öncü siyasi hareketi biziz. Mücadele ettik, bedel ödedik, geri adım atmadık. Çarşamba günü Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımızın yapacağı grup konuşması bu tarihi mücadelenin yeni bir aşaması olacaktır" dedi.

AKP Yerel Yönetimler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, "Başörtüsü dediğimiz konu yıllarca CHP'nin istismar ettiği, Anayasa Mahkemesi'nin kapılarına giderek iptal ettirdiği, üniversite kapılarında birçok genç kızı ağlattıkları bir konu. Herhalde kendi zihinlerinde düşürüyorlar, yoksa Türkiye'nin gündeminden düştü. Türkiye’de hiç kimsenin gündeminde 'başörtüsü sorunu', 'başı açık insanlar' sorunu diye bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Şamil Tayyar da "Aslolan yasa değil vesayetçilerle iş tutmamaktır" sözleriyle tepki gösterdi.

HDP'Lİ BEŞTAŞ: TEKLİFİN KARŞISINDA OLMAYACAĞIZ

HDP ise Kılıçdaroğlu'nun teklifine destek verdi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'a yaptığı açıklamada "Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz” dedi.

Beştaş, CHP’nin başörtüsü meselesine ilişkin Meclis’e sunacağı kanun teklifinin karşısında bulunmayacaklarını belirtti.

DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: KIYMETLİ BULUYORUZ

Destek mesajlarını sosyal medya hesaplarından yayınlayan liderlerden Davutoğlu, "Toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum” derken, Karamollaoğlu ise, "Keyfi uygulamalara son verecek olan çağrısını kıymetli buluyor ve destekliyoruz." ifadesini kullandı.

BAHÇELİ: KILIÇDAROĞLU BAŞÖRTÜSÜ MESELESİNE BU KADAR HASSASİYET GÖSTERİYORSA MİLLETVEKİLLERİNDEN BAŞLASIN BAŞÖRTÜSÜNE'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü açıklamasına tepki gösterdi. 'Başörtüsü meselesi Türkiye'de 414 milletvekilinin katılımıyla çözülmüş bir meseledir. Şimdi siyaset öncesi 'helalleşme kisvesi' altında başörtüsünü istismar etmenin bir manası yoktur.' diyen Bahçeli 'Böyle bir yasa TBMM'ye geldiğinde MHP geçmiş dönemde başörtüsü konusunda verdiği Meclis kararının arkasında durur, yeni karara da ihtiyaç olmadığını söyler. Eğer Sayın Kılıçdaroğlu başörtüsü meselesine bu kadar hassasiyet gösteriyorsa milletvekillerinden başlasın başörtüsüne' ifadelerini kullandı.

TKP'DEN TEPKİ: CHP TOPLUMU SAĞCILAŞTIRIYOR

Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan ise Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifine tepki gösterdi. soL TV'de Bakış Programı’nda Gökhan Kazbek'in sorularını yanıtlayan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan şu değerlendirmede bulundu:

İnsanların kılık kıyafetiyle uğraşmanın ne kadar anlamsız olduğunu biz yıllardır söylüyoruz. Ama türban tartışması kılık kıyafetle ilgili bir tartışma değildi. O tartışma sistematik bir şekilde Türkiye'de laikliği ayaklar altına alıcı hamlelerin yapılması için kullanıldı. Bizim itirazımız onadır. Şimdi deniliyor ki geçmişte insanlara zulmedildi, işte orduevlerine alınmadı başörtülüler. Bunlar konuşuluyor, bir tane CHP'li çıkıp da 'Yahu 12 Mart'ta sıkıyönetim döneminde subaylar sokakta ellerinde makasla dolaşıyordu, insanların sakalını ve bıyıklarını kesiyordu' diyebildi mi? Bundan niye hiç kimse söz etmiyor? Sanki Türkiye'de inanan insanlara sistematik bir baskı varmış gibi, böyle bir şey yoktu. 12 Mart'ın belki de en önemsiz zalimliklerinden birisiydi bu ama vardı. Bir kişi de bundan söz etmiyor. O solcu gençlerin saçları ve bıyıkları kesiliyordu.

SOL PARTİ: AKP KOPYASI MUHALEFET GERİCİ REJİMLE MÜCADELE EDEMEZ!

SOL Parti, "AKP kopyası muhalefet gerici rejimle mücadele edemez!" başlıklı yazılı bir açıklama yaptı.
"Toplumun tepeden tırnağa dinci gerici bir dönüşümle baskı altına alındığı yirmi yılın ardından laiklik için canla başla mücadele etmesi gereken muhalefet bırakın bunu yapmayı gerici AKP rejiminin dayatmalarına teslim oluyor" denilen açıklamada şöyle denildi:

"Bugün ülkemizde başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm toplum tarikat ve cemaatlerden Diyanet’e uzanan şeriatçı baskı altında ezilmeye çalışılmaktadır. Kadınların ve tüm toplumun özgürleşmesi bu baskı karşısında laikliğin kazanılmasından geçiyor."

"Bu kötülük rejiminin bir kopyası olmaya çalışarak bu rejimle mücadele edilemez" ifadelerine yer verilen açıklama, şöyle devam etti:

"İranlı kadınların özgürlük isyanı yankılanırken yine siyaset koridorlarının, kadınlar olmadan, kadınların özgürlüğünü gericiliğin içinde araması kabul edilemez! Kadınlar başta ülkemizin tüm ilerici, demokrat, Cumhuriyetçi insanlarını laiklik için mücadeleye çağırıyoruz."

TİP LİDERİ ERKAN BAŞ: TÜRBAN MUHALEFETİN DE ENSTRÜMANI HALİNE GELDİ

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da CHP'nin çıkışını eleştirdi. Baş'ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Uzunca bir süredir sorun olmayan "türban sorunu” bir kez daha yakıcı bir sorunmuş gibi iktidarın ve bu kez üzülerek söylüyorum, muhalefetinin enstrümanı haline geldi. AKP’nin belirlediği sınırlar içerisinde, AKP’nin belirlediği gündemlerle AKP’ye karşı muhalefet etmeyi gerçekten anlamıyoruz. Çok açık söylüyorum: İran’da kadının kakülünden korkan ahlak polisleriyle Türkiye’de kadının başörtüsü üzerinden siyaset devşiren tek adam ve onun türevleri bir ve aynıdır.

Yalanın bini bir para bunlarda. Ne yapacağız mesela? Camilere ayakkabılarla girdiler diye bir yalan uyduruyorlar. Ne yapacağız mesela? Caminin 500 metre etrafında ayakkabı çıkarılmalıdır diye kanun mu çıkaracağız bunun için? Her gün attıkları bir yalan var. CHP camileri ahır olarak kullandı diye bir yalan sürekli olarak söylüyorlar. Ne yapacağız? Bir köyde cami varsa o köyde hayvan otlatmak yasaklansın mı diyeceğiz? Hatırlıyor musunuz? Hani önümüzdeki cuma ispat edeceklerdi kaç yüz cuma geçti bilmiyoruz.

Türkiye’de başörtülü olan olmayan, inanan (farklı inançlara sahip tüm inanların) ve inanmayanların herkesin özgür yaşamasının en önemli güvencesi laikliktir. Laikliği net bir biçimde savunmayan hiçbir siyasi parti bu ülkede halkın gerçek özgürlüğünü sağlayamaz. Bu ülkede laikliğin yeniden güçlü bir şekilde inşa edilmesi çağrısı yapıyoruz.

BBP: BAŞÖRTÜSÜ HASSASİYETİ OLAN KESİMLERİN OYUNU ALMAK İÇİN YAPILMIŞ BİR HAMLE

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüyle ilgili kanun teklifi vereceklerine yönelik açıklamasını, "Bunu siyasi bir adım olarak; dindar, maneviyatı önemseyen, başörtüsü hassasiyeti olan kesimlerin oyunu almak için yapılmış bir hamle olarak değerlendiriyorum." dedi.

DEMOKRAT PARTİ: AKP'NİN ELİNDEN BU ARGÜMANI ALDI

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da Kılıçdaroğlu'na sosyal medyadan destek verdi. Uysal 'AKP Genel Başkanı Erdoğan istiyor ki CHP başörtüsüne itiraz etsin ki seçimlerde kendisi suistimal edebilsin, 'ben gidersem özgürlükler kısıtlanır’ diye propaganda yapabilsin! CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu, bu teklifi ile şimdi AKP'nin elinden bu argümanı aldı' ifadelerini kullandı.

SAADET PARTİSİ GENEL BAŞKANI KARAMOLLAOĞLU: DESTEKLİYORUZ

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu da Kılıçdaroğlu'na destek veren siyasiler arasında yer aldı: Sn. Kılıçdaroğlu’nun, kazanımları yasal güvence altına alacak ve keyfi uygulamalara son verecek olan çağrısını kıymetli buluyor ve destekliyoruz.

KILIÇDAROĞLU NE DEDİ?

Kılıçdaroğlu, dün (3 Ekim) saat 21.00’de yapacağını önceden duyurduğu paylaşımında, Türkiye'de toplumsal barış vurgusu yaparak şu ifadeleri kullanmıştı: "... Bu yaralardan biri de başörtü mevzusu. Burada bizim de yanlışlarımız oldu geçmişte. Ama değişmeyi öğrenmeyi bildik. Şimdi bir sonraki aşamaya geçme zamanı. Bu meseleyi toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı.

Konuyu devlet ciddiyeti ile çözme ve siyasetçilerin iki dudağı arasından çıkarma zamanı. Evrensel hukuk ilkeler ile uyum içinde bir kanuni çerçeve oluşturduk. Kadınların giyim kuşamını siyasetin tekelinden çıkartıyoruz. Bu hakkı yasal güvenceye alacağız. Bunu bir tartışma konusu olmaktan tümüyle çıkartacağız. Yarın itibari ile bu yarayı sonsuza kadar kapatacak adımı atıyoruz. Kanun teklifimizi grup toplantımızdan hemen sonra TBMM’ye sunacağız."

Bugün (4 Ekim) partisinin grup toplantısının son bölümünü de bu konuya ayırarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Kadınların duygularını inançlarını istismar ettiğini yeter" diyerek şunları söyledi:

"Dün akşam bir video yayınladım. Çok önemli bir konu hakkında halkımıza seslendim. 'Saray beni iyi dinledin. Kadınların duygularını, inançlarını istismar ettiğin yeter bugün kanun teklifimizi gazi meclisimize vereceğiz. Artık kanunu çıkaralım ve bu çağ dışı tartışma bitsin. Yüreği biten de peşimden gelsin.' Bu yaraları kapatmaya ant içtim. Omuz omuza yan yana yapacağız dostlarım."

TEKLİFİN DETAYLARINDA NE VAR?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de toplantının ardından teklifin ayrıntılarını paylaştı. Duygu Demirdağ’ın YouTube kanalında konuşan Özel, düzenleme hakkında "Gençler sanmasın ki başörtülü arkadaşlar üniversiteye girmesin diyorduk. Özgürlüğü savunduk pek çoğumuz" diyerek şöyle devam etti: "Kanun teklifi şu: Bugüne kadar devlet memurları kanununun kılık kıyafet kısmına, başörtüsünün kamuda serbest olduğu kısmını yazalım, altına da imza atalım. CHP evet oyu verecek."
Kılıçdaroğlu'nun a çıklamasına ilk destek verenlerden biri Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Sn. Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum." dedi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar