Kurtulmuş'tan 3'üncü madde tartışmasında geri adım: 'Algı operasyonu'

Kurtulmuş'tan 3'üncü madde tartışmasında geri adım: 'Algı operasyonu'
Anayasa'nın üçüncü maddesiyle ilgili sözleriyle gündem olan Numan Kurtulmuş, geri adım attı. Kurtulmuş, "yanlış algının oluşturulmaya çalışıldığını" savundu.

Artı Gerçek - Anayasa’nın 3'üncü maddesinin değiştirilmesi gerektiğini savunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, geri adım attı.

Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 149'uncu Genel Kurulu'na katılmak üzere bulunduğu İsviçre’de konuşan Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı:

"Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olarak bugüne kadar, önümüzdeki anayasa süreçlerine ilişkin muhtevayla ilişkin konuşmaktan bilerek hep kaçındım. Çünkü benim meclis başkanı olarak en temel görevim bu sürecin açık, şeffaf ve herkesi işin içine katacak şekilde sürdürülebilmesidir.

Meclis'in açılmasından bir gün evvel yaptığım konuşmada ondan önceki birçok görüşmemde, televizyon konuşmalarımda da açıklıkla ifade ettim. İlk dört maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir. Kaldı ki bu konuda da çok titiz olmamız gereken bir süreçteyiz. Altını çizerek en az 7-8 kez söylediğimi ben hatırlıyorum. İlk dört madde hakkında tartışmanın başlaması aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur. Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmada sanki 3'üncü maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması ise en hafif ifadesiyle bir algı yönetimidir. Kabul etmem mümkün değil. Konuşmamın hiçbir yerinde 3^üncü madde diye bir şey geçmemiştir.

Ben şunu söylüyorum: Usul esasa mukaddemdir. Yani anayasa hangi maddeleri yazacağından daha ziyade anayasanın nasıl yapılacağı, demokratik şeffaf süreçlerin hangi yöntemle yönetileceği ve bu süreçte de anayasanın ruhuna yapımına diline ilişkin konuları şimdiye kadar konuştum. 3'üncü maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur."

NE DEMİŞTİ?

10 Ekim'de Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı açılışı dolayısıyla düzenlenen programa katılan Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini savunarak, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkelisiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir. Bu seçkinci, devletçi anlayışın da yeni anayasada milletin gücü üzerine yükselen bir devlet anlayışıyla yeniden ele alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı. (AA)

Öne Çıkanlar