Meclis'te mülakat gündemi: Saadet Partisi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Saadet Partisi'nin, personel istihdamında mülakatın kaldırılmasına ilişkin grup önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu’nda reddedildi.

Meclis'te mülakat gündemi: Saadet Partisi önerisi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Artı Gerçek - Saadet Partisi'nin, personel istihdamında mülakatın kaldırılmasına ilişkin Meclis'te grup önerisi sundu.

Önerinin gerekçesini açıklayan Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin şunları söyledi:

'DERDİMİZ ADALET, DERDİMİZ GENÇLERİMİZ'

"Derdimiz bağcıyı dövmek değil, derdimiz üzüm yemek. Derdimiz bağcıya yanlışını, hatasını bir kez daha hatırlatmak. Derdimiz adalet, derdimiz gençlerimiz. Kayırmacı düzeninize isyan eden gençlerimiz. Mülakat zilletinin bataklığında boğulan çaresiz kalan, gelecek karamsarlığına kapılan gençlerimiz. Umudu yurt dışında aramak zorunda kalan gençlerimiz ve ne acıdır ki ülkesine gönül koyan gençlerimiz.

Bir genç ülkesine neden gönül koyar? Eğer adaletsiz, kayırmacı bir düzen varsa bir genç ülkesine gönül koyar. Eğer hak eden değil, torpili olan sınavı kazanıyorsa bir genç ülkesine gönül koyar. Eğer umudu çalınıyorsa eğer dayısı yok diye emeği çalınıyorsa, emeği yok sayılıyorsa sınavı kazanamıyorsa bir genç ülkesine gönül koyar. Bu gençler bizim, bu gençler ülkemizin geleceği. Bu gençler cumhuriyetimizin yüzüncü yılını iki yüzüncü yılına taşıyacak gençler. Bu gençler sizden hiçbir şey istemiyorlar. Sadece adalet istiyorlar. Sizden torpil istemiyorlar, eşit şartlarda yarışmak istiyorlar. Torpili olanın değil hak edenin kazandığı bir sistem istiyorlar. Kayırmacı mülakat sisteminin kaldırılmasını istiyorlar. Cumhurbaşkanının Meclis öncesinde verdiği sözü tutmasını istiyorlar.

'BÜTÜN MESELE HAKKANİYETSİZ MÜLAKAT ZİLLETİ'

Bütün mesele hakkaniyetsiz mülakat zilleti. Sayın Cumhurbaşkanı seçimden önce bir söz verdi değil mi? Geçen günlerde de, 'söz verdiysek yaparız' gibi bir ifade kullandı. Ancak Milli Eğitim Bakanı çıktı, 'mülakat gibi mülakat yapacağız' dedi. Kendinden önceki dönemleri yok sayan, eleştiren bir anlayışla kendinden önce 'mülakat gibi mülakat' yapılmıyor muydu? Gençlerin hakkı mı yeniyordu? Bu sözü sayın bakan söylemiş midir yoksa söyletilmiş midir? İyi polis kötü polis rolüne mi bürünülüyor? Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum.

Hak eden kazansın, tek derdimiz bu. Devlete bir hakim savcı alınacaksa banane siyasi görüşünden. Ak Partili mi, Gelecek Partili mi? Bir hakimden ne isteriz? Liyakatı var mı, doğru, adil karar verecek mi? Bir hakimden adil karar vermesinden başka ne isteyebiliriz? Artık gelinen noktada nitelikli insan kaynağımız maalesef mülakatlarda elenmiyor. Çünkü dayısı olmadığı için artık nitelikli insan kaynağımız mülakatlara girmiyorlar, sınavlara bile girmiyorlar. Bu gençler umudu yurt dışında arıyorsa oturup düşünmek zorundayız. Türkiye'nin beka sorunu budur.

'AKP'NİN KAMUDA KADROLAŞMA ARACINA DÖNÜŞMÜŞTÜR'

İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ise iktidara yakın kişilerin düşük puanlı olsalar dahi nasıl işe alındıklarını şöyle anlattı:

"Ülkemizde kamuda işe alım sürecinde uzun yıllar süre gelen mülakat uygulaması özellikle AKP iktidarıyla amacının dışına çıkmış AKP'nin kamuda kadrolaşma aracına dönüşmüştür. Mülakat uygulaması bugün yasalarla örülen bir tezgahtan ibarettir. Nitekim bu tezgah ana hatlarıyla şöyle işlemektedir; önce ÖSYM'ye bilgiyi ölçmek amacıyla bir sınav yaptırılıyor adaylar en yüksek puanı alandan başlamak üzere sıralanıyor, alınacak personel sayısının iki üç katı aday mülakata çağrılıyor.

Kadro sayısının iki üç katı aday çağrılıyor çünkü düşük puanlar almış yandaşları alabilmek için mülakata çağrılmaları gerekiyor. Sonuç olarak da büyük bir emekle okulunu bitirip sınavdan 90-95 puan almış ancak AKP'den torpilli kibar deyişle referansı olmayan liyakatli genç mülakattan elenirken 70 puanı zor alabilmiş referansı olan yandaş mülakatta başarılı sayılarak yani mülakat tezgahı kullanılarak devlet kadrolarına yerleştirilmektedir."

'AKP HÜKÜMETİ'NİN NEPOTİZM ÖRNEKLERİ'

Yeşil Sol Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın da şunları söyledi:

"Nepotizm; akraba, eş, dost ve yandaş kayırma manasına gelmektedir. AKP hükümeti nepotizm örnekleriyle bir çok kez bizi karşı karşıya getirmiştir ve karşılaşmaya da devam ediyoruz. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte bunun en üst seviyeye çıktığını da bir kez daha belirtmek isteriz. Hatta öyle ki; bazı bakanlıklarda bürokrasideki atama süreçlerinde belli bir tarikata veya cemaate üye olmadan atama yapılmadığını bunun bir ön koşul olarak öne sürüldüğünü de hep birlikte medyadan takip ediyoruz.

'MÜLAKAT UYGULAMASI YAPISAL BİR SORUN HALİNE GELMİŞTİR'

15 Temmuz itibariyle OHAL süreciyle birlikte kamuda mülakatlar gündeme getirildi. Ancak hukuki olarak OHAL son bulsa bile bu pratikte kendini sürdürmeye devam etti. Mülakat sistemi de olağan ve sürekli bir hale getirildi. Mülakat uygulaması yapısal bir sorun haline gelmiştir. Kamuda işini ehline vermekten ziyade nepotizmin iyice ayyuka çıkmasına sebep olmuştur."

'ADALET HERKES İÇİN ADALET OLSUN'

CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar ise "Bu evlatlarımızın hakkını hukukunu korumak hepimizin boynunun borcudur. Artık birilerinin hakkını başka birisi yemesin. Adalet herkes için adalet olsun." dedi.

(ANKA)