Erdoğan'dan New York dönüşü mülakat açıklaması: Söz verdiysem yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz

Erdoğan'dan New York dönüşü mülakat açıklaması: Söz verdiysem yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz
New York dönüşü kamuda mülakatın kaldırılmasıyla ilgili soruya cevap veren Erdoğan, "Ben seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz" dedi.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu temaslarının ardından Türkiye'ye döndü. Erdoğan, İstanbul'a geldikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kamuda mülakatın kaldırılmasıyla ilgili de konuşan Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, "Öğretmen alımında yüzde 50 KPSS yüzde 50 mülakat uygulayacağız” şeklindeki açıklamasına hatırlattı ve şunları söyledi:

'SINIRLI MESLEK GRUPLARINDA GEREKLİ OLABİLİR'

"Biz, mülakatları görevin gerektirdiği zorunluluklar dışında kaldırmayı vadettik. Görevin gerektirdiği hallerde ise hakkaniyetle hareket edilmesi temel yaklaşımımızdır. Mülakatlar çok sınırlı ve çok özel meslek gruplarında gerekli olabilir. Elbette mülakat komisyonlarının objektif kriterlerle oluşturulması konusu da çok mühim bir konu. Konuyu ilgili bakanlarımızla yakın görüşüyor, çalışıyoruz. Ben seçim vaatlerim içinde böyle bir söz verdiysem, bunu Milli Eğitim bakanımla, İçişleri Bakanımla görüşmek suretiyle, yeni bir yol haritasıyla ilerletiriz."

NETANYAHU İLE GÖRÜŞME

İsrail Başbakanı Netanyahu ile yakın zamanda görüşme sinyalini veren Erdoğan, "Şimdi ben kendisine, siz dedim bu ziyareti bir gerçekleştirin, ardından da ben ekibimle İsrail ziyaretini gerçekleştireyim dedim. Yani mutabık kaldık. Özellikle enerji iş birlikleri bizi çok daha farklı yerlere taşıyabilir. Kendileriyle bu konudaki potansiyelimizi konuştuk" ifadelerini kullandı.

'MUSK'I İZMİR TEKNOFEST'E DAVET ETTİM'

Elon Musk'la görüşmesi gündem olan Erdoğan, Musk'la ilgili de şu açıklamayı yaptı:

"Musk ile gerek Tesla'nın Türkiye'de yatırım yapması gerekse uzay çalışmalarında müşterek adım atma konularını görüştük. Arkadaşlarımızla bir çalışma inşallah yapacaklar. Ben kendisini İzmir Teknofest'e davet ettim. İzmir Teknofest'e de büyük ihtimalle gelecek. Yanında genel müdürü de vardı ona da talimatı verdi ve özellikle de Efes'e vurgu yaptı. “Ben İzmir'in methini duydum ve İzmir Teknofest'e katılmaya çalışacağım.” dedi. Arkadaşlarımız da kendileriyle irtibat halinde olacaklar. İnşallah İzmir'e gelirse gençlerimizi çok çok cezbeden bir İzmir Teknofest'i olur."

BM 78. Genel Kurul konuşmasındaki tahıl girişimi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile birebir görüşmesinin nasıl geçtiği sorulan Erdoğan şu cevabı verdi:

'RUSYA GİBİ BİR ÜLKEYİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ'

"Gerek liderler gerekse başbakanların Putin'e karşı olumsuz tavırları var. Tabii biz aynı tavrı taşımıyoruz, yansıtmıyoruz. Bu tavırları doğru da bulmuyorum. Çünkü Rusya sıradan bir ülke değil. Gerek yüz ölçümüyle olsun gerek dünyadaki konumuyla olsun Rusya'nın bir yeri var. Dolayısıyla da şu anda tahıl üretiminde Rusya hemen hemen dünyada sayılı ülkelerden bir tanesi. Şimdi böyle bir ülkeyi görmezden gelemezsin. Karadeniz Tahıl Girişimi sayesinde Ukrayna’dan 33 milyon ton tahıl sevkiyatı yapılabildi. Şimdi de 1 milyon ton rica minnet gönderecek. Biz diyoruz ki yakın markajda tutmak suretiyle bunu belki artırma imkânı da olabilir.

'KATAR DA DAHİL OLACAK'

O, 'Katar'ı da buna dahil edelim, Katar'ı da dahil etmek suretiyle biz bu tahılı un haline dönüştürelim. Ama Avrupa'ya yok. İhtiyacı olan Afrika ülkelerine bilabedel gönderelim.' dedi. Şimdi biz de bu çalışma içindeyiz. Katar'la da bu konuyu konuşacağız ve bu adımı da bu şekilde atacağız. Biz Rusya'yla olan münasebetlerimizi olumlu bir şekilde götüreceğiz. Çünkü bizi çok çok ilgilendiren konu, Trakya'nın doğalgazda bir hub olmasını önemsiyoruz. Şu anda da doğalgaz itibariyle neredeyse doğalgazımızın yarısını Rusya'dan temin ediyoruz. Yani arttırmaksa biz arttırabiliriz. Bize o imkanı verir. Avrupa doğalgazda ciddi bir sıkıntının içerisinde. Biz ise hamdolsun şu ana kadar sanayide vesaire doğalgazda bir sıkıntı yaşamadık."

EMEKLİLERLE İLGİLİ DÜZENLEME

Emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemelerin zamanı da Erdoğan'a sorulan sorular arasında yer aldı. Erdoğan'ın cevabı şu şekilde:

"İlgili bakanım zaten çalışmalarını sürdürüyor. Dönüşte zaten bir araya gelip, 'Ne durumdasın, ne yaptın, ne yapıyorsun?' kendisinden bunun bilgilerini de alacağız. Ama 2024'e inşallah bunun kararlarını vermiş olarak gireriz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar