Merkel'in sözcüsü: Nazi karşılaştırmasını reddediyoruz

Erdoğan'ın Almanya'ya "Nazi" suçlaması üzerine, CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer Nazi benzetmesini "Boğaz'daki despotun dehşet verici bir şekilde raydan...

Merkel'in sözcüsü: Nazi karşılaştırmasını reddediyoruz

Erdoğan'ın Almanya'ya "Nazi" suçlaması üzerine, CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer Nazi benzetmesini "Boğaz'daki despotun dehşet verici bir şekilde raydan çıkması' olarak değerlendirdi.

POLİTİKA– Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Sözcüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Nazi" benzetmesi hakkında konuştu. Merkel'in sözcüsü, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın pazar günü İstanbul’da yaptığı konuşmada Almanya’ya yönelttiği ‘Nazi' suçlamasına Alman politikacılarından sert tepkiler geldi. Erdoğan'ın "Almanya’nın tutumu Nazi döneminde yapılanlardan farksızdır" sözlerine, Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) "'rezilce ve kabul edilemez" dedi. Pazar akşamı Almanya’nın önemli politik programlarından biri olan Anne Will’ e katılan Maas, konunun artık Almanya'daki referandum etkinlikleri olmadığını, Erdoğan'ın amacının kışkırtma olduğunu belirterek, "Kışkırtmalara gelmemek için dikkatli olmamız lazım" dedi.

Diplomatik ilişkilerin kesilmesini kimsenin isteyemeyeceğini ifade eden Maas, bu nedenle Almanya'da Türk hükümet yetkililerinin etkinliklerine genel yasak getirilmesi taleplerine karşı olduğunu söyledi. Adalet Bakanı, "Bu tür bir etkinliği yasaklamak için Alman hükümetinin Erdoğan ya da Türk hükümet yetkililerine yönelik ülkeye giriş yasağı getirmesi gerekir. Erdoğan'ın istediği de tam olarak bu" diye konuştu. Maas "Erdoğan Türkiye’de tüm dünyaya karşı milliyetçi bir cephe kurmaya çalışıyor" dedi.

Hristiyan Sosyal Birlik partisi Genel Sekreteri Andreas Scheuer Nazi benzetmesini "Boğaz'daki despotun dehşet verici bir şekilde raydan çıkması" olarak nitelendirerek Erdoğan'dan özür talep etti.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Meclis Grup Başkanı Volker Kauder de, "Bir NATO üyesi ülkenin cumhurbaşkanının, bir başka üye ülke hakkında bu şekilde konuşması inanılmaz ve kabul edilemez bir durum. Özellikle de bu ülke hukuk devleti açısından büyük sorunlar yaşayan bir ülkeyse…" açıklaması yaptı.

CDU Genel Başkan Yardımcısı Julia Klöckner de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Erdoğan'ın sözlerini ‘utanmazca' ve ‘kibirli' diye nitelendirdi. Klöckner, konunun başbakan Angela Merkel ve Birlik partileri Meclis Grup Başkanı ile yedikleri akşam yemeğinde de gündeme geldiğini belirterek, "Tutum net; Erdoğan'ın Nazi benzetmeleri tahammül gösterilemeyecek nitelikte" paylaşımında bulundu.

Sol Parti Meclis Grup Başkanı Dietmar Bartsch AB'nin ortak tutum içinde olmasının önemli olduğunu, Türkiye'ye silah ihracatının durdurulması ve AB yardımlarının dondurulması çağrısı yaptı. Alman askerlerinin derhal İncirlik'ten çekilmesi gerektiğini söyleyen Bartsch, Türkiye ile geçen yıl mart ayında imzalanan mülteci mutabakatının Almanya'yı şantaja açık duruma düşürdüğünü vurgulayarak, "mutabakatın feshedilmesi gerekli" dedi.

Merkel’in Başbakanlıktan Sorumlu Bakanı Peter Altmaier de Nazi benzetmesini eleştirdi. Bu sabah ARD’de yayınlanan "Morgenmagazin" programına katılan Altmaier, Nazi benzetmesini "Kesinlikle kabul edilemez" diye nitelendirdi.
"Almanya hukuk devleti, hoşgörü ve özgürlükler açısından geçilemez" ifadelerini kullanan Altmaier, Federal Hükümetin sorunun çözümü konusunda Türk makamlarıyla sürekli irtibat içinde olduğunu söyledi. Almanya’nın son günlerde yaşanan olayların anlamı ve ortaya çıkardığı problemin Ankara tarafından görülmesi ve anlaşılması için çabalarını sürdüreceğini kaydeden Altmaier, Türk bakanların referandum toplantılarına katılmalarının ise yasak olmaması gerektiğini belirtti.

Federal Hükümet sansür merci değil

"Biz başka ülkelerden insanların Almanya’daki konuşma özgürlüğünden yararlanmalarını ilke olarak savunuyoruz" diyen Altmaier, "Ancak bu yasalar çerçevesinde olmalı. Müracaatı yapılmış ve kontrol edilmiş olmalı" diye konuştu.
Federal Hükümetin sansür merci gibi hareket dip, Almanya’da neyin söylenip söylenemeyeceğini belirleme durumunda olmadığını da kaydeden Altmaier, buna gerekli mercilerin ve mahkemelerin karar vereceğini söyledi.

erdoğan almanya nazi Politikacılar özür