Özel: 28 Şubat kararından memnunum Kobanê'yi eleştirdim
CHP Genel Başkanı Özgür Özel iki yayın kuruluşuna yaptığı açıklamalarda, normalleşme sürecine, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmelerine, sokak hayvanları hakkında 'uyutma' adı altında öldürülmelerini öngören yasa tasarısına kadar pek çok konuya değindi.
Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonra, 28 Şubat Davası’nda tutuklu generallerin af ile tahliye edilmesinden memnuniyet duyduğunu ancak Kobanê Davası'nda verilen ağır ceza kararlarını da eleştirdiğini söyledi. 'Normalleşme Kürtler hariç gerçekleşiyor' eleştirisi sorulan Özel, "Gayet meşru soru ama muhatabı ben değilim. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi eğer Kobanê Davası’na sessiz kalıp 28 Şubat Davası’na memnun olsaydı o zaman bu tespit yapılırken eleştiriye açık alanda biz de duruyor olurduk" diye yanıt verdi.
Özgür Özel, Gazete Duvar Genel Yayın Yönetmeni Barış Avşar, Ankara Temsilcisi Nergis Demirkaya ve Parlamento Muhabiri Ceren Bayar’ın gündemdeki konulara dair sorularını yanıtladı.
'MÜZAKERE DE EDİYORUZ, MÜCADELE DE EDİYORUZ'
Hem ana muhalefet hem de birinci parti olma sorumluluğuyla hareket ettiklerini belirten Özel, şunları söyledi:
Ben gidip görüştüğümde Sayın Erdoğan'la neler konuştuğumu kamuoyuna açıkladım. O görüşmenin maddelerinden biri olan 28 Şubat meselesinin hallolmasından memnuniyet duydum. ‘Doğru bir karar’ dedim. Ama Kobanê meselesini de eleştirdim. Eleştirmeye de devam ederiz.
Atanmayan öğretmenler, düşük emekli maaşları o görüşmede gündemdeydi. Oralarda bir ilerleme yok. Muhalefet olma sorumluluğuyla miting yapıyorum. Ana muhalefet sorumluluğunu yerine getiriyoruz. Birinci parti olmanın sorumluluğuyla müzakere de ediyoruz, mücadele de ediyoruz. Zaten siyasi mücadelenin bir kısmı da müzakeredir. Yani bir şeyin nasıl yapılacağını veya bir talebi iletmektir. O talep yerine gelirse teşekkür edersiniz, yerine gelmezse de sert bir şekilde eleştirmeye devam edersiniz."
NORMALLEŞME İÇİN EN ACİL ADIM: GEZİ
"Gerçek bir normalleşme için atılmasını beklediğiniz en acil adım ne?" sorusu yöneltilen Özel'in verdiği yanıt şöyle oldu:
"Gezi. Gezi meselesi Türkiye’yi hem içeride hem dışarıda çok ciddi sıkıntıya sokuyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne gittim. Meclis’in Türk delegasyonunu ziyaret ettim. Başkanı da Sayın Türkeş (AK Parti Milletvekili Tuğrul Türkeş). Tam bir mutabakat içinde geçti görüşmemiz. Zaten kendisinin de süreci ortada. O yüzden Türkiye'nin hem dış politikada bu kadar zora girmemesi hem de bu büyük haksızlığın bir an önce ortadan kalkması için yakından ve umutla takip ediyorum."
Özel'e yöneltilen bir diğer soru da "Normalleşme süreci için MHP'nin bir fren, bir takoz işlevi gördüğü yorumlarına ne diyorsunuz? MHP normalleşmeyi engellemek mi istiyor?" oldu. CHP liderinin verdiği yanıt ise şöyle:
'DEM'DEN ÖNCE BAHÇELİ'Yİ ZİYARET ETMEMİ ÖNERENLERE 'ASLA' DEDİM'
Birincisi siyasetin normalleşmesi hepimizin görevi. Devlet Bahçeli de randevu talebimizi olumlu karşılayarak gerekli adımı attı. Çünkü geçmişte Meclis Başkanı DEM'le görüşüyor diye randevu vermiyordu. Bize DEM'den önce Bahçeli'yi ziyaret etmemizi önerenler oldu. 'Asla' dedim. Böyle bir şey doğru değil. Bu sadece DEM'e oy verenlere değil Sayın Bahçeli'ye de büyük bir saygısızlık olur. Bir kandırma olur.
BAHÇELİ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
Herkes normalleşmede gereğini yapacaktır muhakkak. Yapmayan da başka bir ayrışma içine girecektir. Sayın Bahçeli randevu vererek ve çok sağlıklı bir müzakere yürüterek üzerine düşeni yaptı. Bu siyasetin normalleşmesi. Ama Türkiye normalleşmeye o kadar aç ve talepkar ki her şeyin normalleşmesini istiyor insanlar haklı olarak. Adaletsizliklerin normalleşmesini istiyorlar, ekonominin normalleşmesini istiyorlar. Devlet - vatandaş ilişkilerinin normalleşmesini istiyorlar.
MHP normalleşmeyi bitirebilir mi? Vatandaşa rağmen, vatandaşın talebine rağmen kimse bir şeyi bitiremez. Dışında kalan dışında kalır. Ama Türkiye'de normalleşme talebi varsa o devam eder. Vatandaşın böyle bir talebi olduğu görülüyor. Buna uyum sağlayan karşılığını alır, ödüllendirir; direnenler de bedelini öder.
SOKAK HAYVANLARI: BİRBİRİMİZİ SUÇLAMADAN, İNSANCIL BİR ÇÖZÜM BULACAĞIZ
CHP lideri Özel, TV100'de katıldığı canlı yayında ise gündemdeki sokak köpeklerinin 'uyutulma' adı altında katledilmesini öngören yasa tasarısına dair konuştu. Özel'in konuşması şöyle:
"Sokak hayvanları sorunu çoktandır var. Covid'den sonra ciddi şekilde ürediler, kısırlaştırma faaliyetlerinde de yeterli çaba gösterilmediği anlaşılıyor. Bir; okula, işine, camiye gidene bir tehdit. İkincisi bunun sınıfsal bir sorun haline dönüşme tehdidi var, ben bundan çok korkarım. Arabası olmayan, toplu taşıma kullanana ya da korunaklı bir sitede oturmayana sorun. Diğeri açısından tehlikeli değil gibi, bu çok tehlikeli bir durum.
Çözümünde ben çok netim. 2020 yılında bu konuda komisyon kurduk. O dönem hazırlanan rapora baktığımızda 101. sayfada hayvan hakları fonu kurulması geçiyor. Bu fon için para belediyelerin aldığı emlak, çevre, temizlik vergilerinden aktarılacak paylardan; at yarışı, milli piyango gibi şans oyunlarından, kesilen idari para cezalarından, yapılacak bağışlardan bulunacak. Buna bütün partiler evet demiş. Bunu 4 yıldır yapsaydık zaten bu durumda olmayacaktık. Biz yasamayız, bu önerileri yapıyoruz ama yürütmenin harekete geçmesi lazım. Burada 'uyutma' diye bir şey yok. Tedavi edilemeyen hastalıklar ve hayvanın çektiği acılara son verme ve kuduz gibi vakalar ve psikiyatrik sorunu olan, hasta hayvanlar dışında yok.
'HAYVAN HALARI SAVUNUCULARI DA HAKLI, RAHATSIZ OLANLAR DA'
Bugün karşı karşıya olduğumuz durum şu; efendim ekonomik kriz var, tasarruf tedbirleri var, bunlara ayıracak paramız yok. Ben dün net olarak dedim ki biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Bu fonun mutlaka kurulması lazım, bağış ayağını güçlendirmeye de hazırız. Hayvan hakları savunucularının söyledikleri de doğru, bu konudan rahatsızlık duyanlar da haklı, yaşamayan bilmiyor. Bu özellikle yoksullar, çocuklar, yaşlılar için önemli bir tehdit.
Bu iş tek başına belediyenin, tek başına merkezi idarenin işi değil. Kısırlaştırma için mobil araçlarla aynı anda 300-350 hayvanın kısırlaştırmasının yapılabildiği yazıyordu bir haberde. Veteriner Hekimler Birliği Başkanı, veteriner hekim olan akademisyen ve saha insanlarıyla çalışıp bana bir öneri de getirecek, tüm liderlerle paylaşacağım. Ben bugünkü durumu da kabul edemem. Milyonlarca kediyi, köpeği öldürerek bir kuşakta travma yaratırsınız. Bu işe hep birlikte insancıl bir çözüm yapacağız popülizm yapmadan ve birbirimizi suçlamadan.
Mesele daha parlamentoya inmedi. Eğer uzlaşma zemini aranırsa bu parlamento için birkaç haftalık bir iş. Benim akademisyenlerden okuduğum 1,5-2 yılda bu iş kontrol altına alınarak sorun olmaktan çıkarılır diyorlar." (HABER MERKEZİ)
Özgür Özel: Staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yanlarında duracağız
Özgür Özel'den Büyük Emekli Mitingi'ne çağrı: Onurlu yaşam, hakça paylaşım için
CHP'den Rize’de 'Çay Mitingi': Özgür Özel de katılacak
Özgür Özel'in, 'en kriminal ve karanlık bakan' sözleri Süleyman Soylu'yu kızdırdı
,