Sırrı Süreyya Önder: Demirtaş'la görüşme talebi olduğu doğru
Artı Gerçek-Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Öcalan'ın yerine geçmem teklif edildi" açıklaması yaptı.
Halk TV'de Perdenin Önü Arkası programında İsmail Saymaz, bu açıklamaları eski HDP'li Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e sordu. Önder'i Halk TV yayınına da davet ettiğini belirten Saymaz, Önder'in bu teklifi reddettiğini söyledi.
Demirtaş: Öcalan'In yerine geçme teklifi siyaseten de ahlaken de uygunsuzdu
Saymaz'ın aktardığına göre Önder'in "Türkiye'de bu meseleyi konuşacak hukuki ve demokratik düzel kalmadı" dedi ve şunları söyledi:
"Ne söylenirse söylensin işin spekülasyon boyutuyla ilgileniliyor. Oysa bizim çözülmesi gereken koca bir sorunumuz var. Buna spekülasyonla değil çözümü gerçekleştirecek bir perspektifle bakmak gerekiyor. Maalesef böyle bir perspektif yok. Bu yüzden katılamıyorum."
'MİT GÖREVLİSİ DE O MASADAYDI'
Saymaz yayında şunları söyledi:
"Dönemin arka planı şöyle; 2014 yılı MİT ile Öcalan arasında görüşmeler sıklaşmış, tutanaklar var. Arada bir heyet var; İmralı heyeti; Sırrı Süreyya Önder, Pervin Buldan, İdris Baluken, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk. O kadar iç içe geçmiş ki süreç Öcalan-MİT görüşmesi o kadar iç içe geçmiş ki HDP o görüşme sürecinde kuruluyor. MİT görevlisinin de bulunduğu masada HDP kuruluyor, HDP'nin adını Öcalan veriyor. Adaylar yerel seçimde bulunuyor, MİT görevlisi de masada o da 'iyi olmuş' falan diyor. Hiçbir şeyden haberimiz yoktu diyenler duysun bunu. HDP'nin ismi konulurken MİT görevlisi de o masadaydı.”
'DEMİRTAŞ GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ'
“O günlerden bir gün Selahattin Demirtaş bir seyahate gidecek o esnada Sırrı Süreyya Önder üzerinden bir görüşme talebi iletiliyor” diyen Saymaz, “Benim duyduğum kadarıyla Demirtaş, kendisinin partisinin eş başkanı olduğunu MİT ile böyle görüşmesinin doğal görülemeyeceğini söyleyerek reddediyor” dedi.
ÖNDER GÖRÜŞME TALEBİNİ DOĞRULADI
Saymaz, Sırrı Süreyya Önder'in kendisine gönderdiği yanıtı okudu:
"Süreçte bir görüşme talebi olduğu doğrudur. Görüşmenin başlığı sürecin ve tarafların rol ve işlevlerine; ve genel gidişatın değerlendirilmesine dairdir. Selahattin Bey de İmralı heyetinin yeterince görüştüğünü ve bir eş başkan olarak kendisinin çok hayati bir gündem olmadıkça görüşmesinin ahlaki olarak yanlış, siyaseten de doğru olmayacağını belirtmiştir."(Kaynak)