Tesislerde İsrail ürünleri yasaklanmıştı: Ordu Belediyesi'nin İsrail'le 150 milyon dolarlık anlaşması Meclis'te

CHP'li Mustafa Adıgüzel, tesislerinde İsrail ürünlerini yasaklayan ancak İsrailli enerji firmasıyla 150 milyon dolarlık anlaşma imzalayan Ordu Belediyesi'ni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sordu. Adıgüzel, "Bunu niçin iptal etmiyorsunuz?" dedi.

Soner ÖZDEMİR


ORDU - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin İsrailli enerji firma ile olan anlaşması için İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması için TBMM’ye yazılı önerge verdi. Adıgüzel önergede, “İsrail firmasından başka yerli ve yabancı firmalar ile görüşülmüş ve teklif alınmış mıdır? Alındı ise teklif bedelleri ne kadardır?” sorusuna cevap istedi.

İlk olarak TBMM Genel Kurulu’nda konuya ilişkin konuşma yapan CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, “bir yandan Filistin mitingine gidip, bir yandan da dalgadan enerji üretmeye İsrailli firma ile birlikte çabalamak milletle dalga geçmektir" dedi.

Adıgüzel konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

"İsrail'in Filistin halkına uyguladığı devlet terörü Türkiye'de infial oluşturdu. Hem kişiler hem kurumlar tepki açıklamaları ve mitingler yaptı. Bu bağlamda Ordu Büyükşehir Belediyesi de kendi tesislerinde İsrail menşeli ürünlerin satışını yasakladığını duyurdu. Öte yandan aynı belediye İsrailli bir firmayla dalgadan enerji üretme projesi yürütüyor. Daha önceden planlanmış bu projeyi devam ettiriyor. İptal edildiğine dair bir açıklama duymadık.

'BUNU NİÇİN İPTAL ETMİYORSUNUZ?'

Cumhuriyetin 100 yılında Cumhuriyet Bayramı etkinliklerine Ordu’da katılmayıp, İstanbul'daki Filistin mitingine gidiyor. Öte taraftan Ordu Büyükşehir Belediyesi İsrailli firmayla enerji projesi yürütüyor. 150 milyon dolar. Bunu niçin iptal etmiyorsunuz? Anlaşmanın kapsamı nedir? Şu ana kadar ne kadar para ödediniz? Bu işi yapacak başka firma yok muydu? Bu soruları da içeren önergemizi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verdik. Bir yandan İsrail ürünlerini boykot ediyorum deyip, bir yandan Filistin mitingine gidip, bir yandan da dalgadan enerji üretmeye İsrailli firma ile birlikte çabalamak milletle dalga geçmektir. Bu işi yapabilecek başka firmalar da var.

'MECLİS ÜYELERİNİN BİLGİSİ YOK'

Bu gelişmeden sonra İsrail firması ile proje sonlandırılıp aynı işi yapacak başka bir firmaya verilebilir. Bu anlaşmanın mahiyeti ile ilgili belediye meclis üyelerinin dahi bilgisi yok. Firmaya dönük herhangi bir yaptırım da yok. Ama Filistin mitingine gidip güya birkaç İsrail ürünü yasaklayarak tepki göstereceksin. Gerçek bir tepki değil, tamamen göstermelik olduğunu düşünüyorum. Bizler bu İsrail firması ile yapılan projenin iptal edilerek yerli ya da yabancı başka bir firmaya verilmesinden yanayız."

Adıgüzel ayrıca İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması için TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:

1.Söz konusu İsrail firması ile yapılan sözleşmenin tarihi ve şartları nelerdir? Proje yapım bedeli toplam ne kadardır?

2.Sözleşme OBB ile doğrudan mı yapılmıştır? Yoksa herhangi bir iştirak şirketi ile yapıldı ise hangisi ile yapılmıştır?

3.Sözleşme şartlarında projenin iptali durumunda hangi ulusal ya da uluslararası ticaret mahkemeleri görevlidir? Herhangi bir tazminat söz konusu mudur? Söz konusu ise ne kadardır?

4.İsrail firmasından başka yerli ve yabancı firmalar ile görüşülmüş ve teklif alınmış mıdır? Alındı ise teklif bedelleri ne kadardır?

5.Sözleşmenin iptal edilerek projenin başka bir firmaya yaptırılması için bir çalışma söz konusu mudur?

6.OBB Belediye Meclisi’ne bu konu ile ilgili bir brifing yapılmış mıdır? Belediye meclis üyelerinin ve kamuoyunun konuyla ilgili bilgilendirmesi için planlama var mıdır?

7.Bugüne kadar bu enerji projesi kapsamında söz konusu İsrail firmasına ne kadar ödeme yapılmış ve bunun karşılığında hangi işler yaptırılmıştır? Proje hangi aşamadadır? Tamamlanma oranı yüzde kaçtır?”

Öne Çıkanlar