Yeşil Sol Parti İstanbul adayı Kezban Konukçu: HDP, halkların kurtuluş mücadelesinde buz kırıcısıdır

Yeşil Sol Parti İstanbul adayı Kezban Konukçu: HDP, halkların kurtuluş mücadelesinde buz kırıcısıdır
“Neoliberal kapitalist sistem tüm insanlığa ve canlılara düşman olduğunu gösterdi bize” yorumunda bulunan Yeşil Sol Parti'nin İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı Kezban Konukçu HDP'yi de halkların kurtuluş mücadelesinin buz kırıcısı olarak tanımladı.

Esra ÇİFTÇİ


İSTANBUL - Yeşil Sol Parti'nin İstanbul 1. Bölge 2. Sıra milletvekili adayı Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eş Sözcüsü Kezban Konukçu oldu. Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan Konukçu ile ittifakın önemini, halkın beklentilerini ve meclise gittiğinde neler yapacağını konuştuk.

'HDP HALKLARIN KURTULUŞ MÜCADELESİNDE BUZ KIRICISIDIR'

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) olarak, HDP bileşenleri içerisinde yer alıyorsunuz ve ittifak olarak seçimlere giriyorsunuz. İttifakın önemi nedir?

Evet biz SODAP olarak HDP’nin kurucu bileşenleri içerisindeyiz. HDP’nin çok bilinen klasik partilerden en önemli farkı bir ittifak partisi olması. HDP içinde 6 bileşen var. İlk olarak Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) kuruluş sürecinde bu ittifakı başlattık. Kürt halkının mücadelesiyle, Türkiye’de emekçi halkların mücadelesinin buluşması ve tabanda ciddi bir örgütlenme yaratma adına biz HDP’yi kurduk. Çoklu bir yapısı olması, ki sadece mevcut partiler yok aynı zamanda feministlerin temsiliyeti, LGBTİ+ların temsiliyeti, emekçilerin temsiliyeti de var ve biz bu temsiliyetleri önemsiyoruz. HDP’nin özellikle 7 Haziran 2015’teki başarısını hatırlarsak ve sonrasında seçimi tanımayıp tek adam rejiminin inşası yolunda gidilen Kasım seçimlerine baktığımızda HDP’nin yapmak istediğini bu otoriter rejimin çok büyük bir tehdit olduğunu görmesiyle ciddi saldırıya maruz kaldık ve hala devam ediyor. Bu projenin kendisi halkların kurtuluş mücadelesinin buz kırıcısıdır. HDP bu anlamda çok kıymetli ve değerlidir ve tabii ittifaklar da bir o kadar değerlidir.

'HDP’NİN İÇİNDEKİ SOSYALİST ÇİZGİNİN MECLİSTE GÖRÜNÜR OLMASINI ÖNEMSİYORUM'

Meclise gittiğinizde işinizin kolay olacağını düşünüyor musunuz? İlk projeniz ne olacak?

Ben Sosyalist Dayanışma Platformu'nun Eş Sözcüsü olarak böyle bir görev üstlendim. Özellikle bir kadın sosyalist olarak şunu belirtmek isterim ki, kadınların temsiliyet görevlerinde çok olmasını, görünür olmasını çok önemsiyorum. HDP’nin içindeki sosyalist çizginin mecliste görünür olmasını da ayrıca önemsiyorum. Bizim de çok eksikliğimiz var bu yönlü, HDP’yi yeteri kadar anlatamadık. HDP eşittir Kürt özgürlük hareketi olarak bakan arkadaşlarımız var. Kürt özgürlük hareketi, Türkiye mücadelesi bizim çok önemli parçamız. Ancak sosyalist çizginin görünür olması bizim Türkiyeleşme projesini hayata geçirmemiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ben kendi adıma ve temsil ettiğim siyasi çizgi adına bunun görünür olması için emekten yana bir dünyanın kurulmasında emekçilerin sözünün daha görünür olması, neoliberal politikalarla güvencesiz hayatlarımızın güvence altına alınması için, kadınların kazanımlarının mutlaka hayata geçirilmesi ve İstanbul Sözleşmesine geri dönülmesi için çalışacağım.

'KAPİTALİST SİSTEM TÜM İNSANLIĞA DÜŞMAN'

Bu ülkenin bir de deprem gerçeği var. İnşaat Mühendisliği eğitimi aldınız. Diplomanızı yakmışsınız, neden?

En büyük sorgulamam şuydu, zaten okulu bitirmek üzereyken devrimci olmayı tercih ettim. Hayatı sorgulamamı yaparken, beyaz yakalı biri olarak hayata devam etmek istemedim, o yüzden mesleğimi yapmadım.

99 Gölcük depremini Avcılar’da yaşadım, Gölcük'te çalışmalara katıldım. Maraş merkezli depremlerde de hasar gören illere gittim, sistemin çok daha fazla çürümüş olduğunu bir daha gördüm. İnsan odaklı olmayan rant politikalarını ve insanların katledildiklerini, üstüne üstlük kalanların hayatta kalabilmesi için gerekenin yapılmadığını gördüm ama bunun yanı sıra halkın müthiş dayanışmasını da gördüm. İnsanlar yasını dahi tutamadı. Bütün bunlar neoliberal kapitalist sistemin sadece işçi sınıfına, emekçilere düşman olmadığını tüm insanlığa, tüm canlılara düşman olduğunu çok çıplak bir şekilde gösterdi bize. Belki de sadece hayatta kalmak için bile olsa bu neoliberal kapitalist sistemden kurtulmamız gerekiyor. Bilim insanlarımız uyarıyorlar, gerekenleri söylüyorlar. Amerikalı bir yazar son depremlerden sonra “Türkler kendilerine mezarlık inşa ediyor” diye yazdı. Evet bize mezarlıklar inşa ediyorlar.

'İKTİDARIN SEÇİM POLİTİKASI SAVAŞ ÜZERİNE KURULU'

Sokak ne diyor? Sizden beklenti ne?

Kadınların ve gençlerin gözlerinde umudu görüyorum. Son 5-10 yıldır insanlar çok umutsuzluğa kapıldı, özellikle pandemi süreci sonrası ekonomik kriz altında insanlar yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor. “Bu sefer kurtulmalıyız bunlardan” diyorlar. Bu inancı görüyorum. Evet göndereceğiz bu iktidarı ama işimiz kolay değil, bu işin sonrası da var. Diri olmamız, uyanık olmamız gerek. Provokasyonlar olabilir, Taksim saldırısı zaten bir sürü soru işaretleriyle dolu ancak provokasyonlarını eskisi kadar tutturamıyorlar. İktidarın seçim politikası savaş politikası üzerine kurulu. Daha önce Kürt açılımı, Alevi açılımı gibi vaatlerde bulunuyorlardı şu anda onun yerine saldırı var. Biz soğukkanlılığımızı koruyoruz. Büro açılışlarımızı polisler engelliyor bu şartlar altında seçimleri sürdürüyoruz. Her şeyden önce Emek ve Özgürlük İttifakı'nın gücüne, duruşuna güveniyoruz.

KEZBAN KONUKÇU KİMDİR?

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) kurucu üyesi ve eş sözcüsü Kezban Konukçu, Aksaray’da doğdu. İstanbul Teknik Üniversite İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Üniversite yıllarında sosyalist mücadeleye katılan Konukçu, diplomasını yakan bir mühendis olarak 90’larda çeşitli mücadele dinamiklerinde yer aldı. Direniş Dergisinde çalıştı. Konukçu 1996 yılında kurulan ve 2016 yılında KHK ile kapatılan yoksul mahallelerde çalışma yürüten Dayanışma Evleri’nin kurucularındandır. İmece Ev İşçileri Sendikası’nın kuruluş çalışmalarına katkı sunan, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası’nda örgütlenme uzmanlığı yapan Konukçu aynı zamanda Eğitim Sen üyesi olup 2017 yılında OHAL kapsamındaki KHK’yla görevinden ihraç edildi. DİSK Dev Turizm İş'te eğitim uzmanlığı ve yöneticilik, 4. vardiya İşçi Dayanışması sözcülüğü yaptı. Yol Siyasi Dergi, Karşı Mahalle ve Yeni Yaşam Gazetesinde yazarlık yapmaktadır.

Öne Çıkanlar