Bilim Kurulu üyesi: Bir hafta sonra hastaneye yatışlarda artışla karşılaşabiliriz
'Kademeli normalleşme' sürecinin etkilerinin bu hafta görülmeye başlandığını söyleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, hastaneye yatışlarda artış olabileceği konusunda uyardı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı, Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, il il 100 bin kişide görülen Coronavirus vaka sayılarının yer aldığı güncel risk haritasını değerlendirdi.
"Şubat ayında Türkiye’ye giren İngiliz varyantının yayılma, bulaşma özelliği çok yüksek olduğu için Mart ayında eski önlemler, kısıtlamalar sürdürülse bile yine bir şekilde vaka artışı bekleniyordu" diyen Prof. Dr. Akın, 'kademeli normalleşme' etkilerinin bu hafta görülmeye başlandığını kaydetti.
'HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞLA KARŞILABİLİRİZ'
Prof. Dr. Akın, "Şu anda vaka sayıları 15 bine gelmiş belki daha da fazla olabilir. Saptananlar bunlar çünkü. Başvurularda artışlar olduğunu duyuyorum. Hastaneye başvurularda artışlar var; ama yatışlarda öyle çok yüksek bir artış yok. Hastalık belirtileri takip eden 5 ile 7nci günde bazı kişilerde tablo ağırlaşıyor. Buna bağlı olarak hastaneye yatırıyoruz. Demek ki bir dahaki hafta gerçekten Türkiye’deki tablo ağırlaşmaya gidiyorsa, bir dahaki hafta hastaneye yatışlarda bir artışla da karşılaşabiliriz. Hastaneye yatmak tabii kaybedeceğimiz insan sayısının artma olasılığını gösteriyor" dedi.
Vaka sayılarının arttığı illerde şehirlerarası seyahate dikkat çeken Prof.Dr. Akın, "Vakaların çok yoğun görüldüğü illerdeki insanların hafif olan daha az görülen illere gitmesi ya da hafif görülen illerdeki insanların yoğun görülen illere gidip, tekrar kendi illerine geri dönmesi, hastalığın farklı illere bulaşmasına sebep oluyor. Bu konuda önemli noktalardan birisi, eğer yoğun bir bölgedeyseniz ilin dışına çıkmamak lazım. Ya da sakin bir bölgedeyseniz, kendi bulunduğunuz ilde faaliyetlerinizi sürdürmek zorundasınız" diye konuştu. Prof. Dr. Akın, zorunlu haller dışındaki sosyalleşmenin riski artırdığına dikkat çekti.
'MUTASYONLU VİRÜSÜN YÜZDE 50-60'I İNGİLİZ VARYANTI'
Prof. Dr. Akın, mutasyonlu virüsün artan vaka artışlarına etkisini değerlendirerek, "Türkiye’de şu anda dolaşımdaki mutasyonlu virüsün yüzde 50-60’ı İngiliz varyantıdır. Bu yüzden de bunun bulaşmasının çok yüksek olduğunu biliyoruz. Bir takip var. Muhtemelen Mart ayının sonlarına doğru buna ait verileri elde edebiliriz. Çünkü İngiltere'de bu veriler ancak Ocak ayında yayınlanmaya başladı. Bir takibe ihtiyacımız var. Şu anda Vuhan tipi virüsle, meşhur İngiliz tipi virüsün bir karışımını yaşıyoruz. Bu arada sinsi sinsi araya girmek isteyen Güney Afrika mutantı var. O biraz daha sıkıntılı. Şu anda Türkiye’de çok yaygın değil ama o da bir süre sonra yaygınlaşabilir" dedi.