TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, aşı çalışmalarını Artı TV'ye değerlendirdi

'Türkiye, grip aşısını bile 1,5 milyon ile sınırlamış, riskli grupları bile belirleyememişken bu aşıya erişimde ciddi sorunlarla da karşı karşıyayız.'

TTB Merkez Konseyi Başkanı Fincancı, aşı çalışmalarını Artı TV'ye değerlendirdi

Dünyadaki Coronavirus aşı çalışmalarının herkesi umutlandırdığını belirten Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Türkiye'de aşıya erişimin zorluklarına dikkat çekti.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Artı TV'de dünyadaki aşı çalışmalarını değerlendirdi. Orta ve düşük gelirli ülkelerin aşıya erişimde sorun yaşayacağını söyleyen Fincancı, yüzde 90 başarılı olduğu ifade edilen aşının eksi 70 derecede korunması gerektiğini hatırlattı. Fincancı, "Bu aşıların dağıtımı ve saklanması sorunları da beraberinde getirecek. Bu yoğunlukta, taşıma ve depolama alanları geliştirmek gerekiyor" dedi.

TÜRKİYE'NİN AŞIYA ERİŞİMİ

Aşının tüm nüfusa ayrımsız uygulanması sorumluluğu olduğunun altını çizen Fincancı, aşı uygulaması Türkiye'yi bekleyen sorunlara dikkat çekti. "Biz grip aşısının tüm nüfusa yapılması gerektiğini önerirken Sağlık Bakanlığı 1,5 milyonun üzerine çıkamadı" diyen Fincancı, "Türkiye, grip aşısını bile 1,5 milyon ile sınırlamış, önceliği riskli gruplara verelim dediğimizde riskli grupları bile tanımlayamamışken bu aşıya erişimde ciddi sorunlarla da karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

"Sağlık hakkının ücretsiz ve ulaşılabilir olmasının devletin sorumluluğunda" olduğunu vurgulayan Fincancı, "Kar amacıyla kurulmuş şirketler üzerinden değil kamusal süreçlerde aşı üretme ve geliştirme çalışmalarının yürütülmesi ve aşının erişilebilir olması gerekiyor" dedi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'nin AKP döneminde kapatıldığına dikkat çeken Fincancı, merkezdeki aşı üretim çalışmalarının da 1998 yılında durdurulduğunu belirtti. Fincancı, "Biz kendi alımızı üretebilir durumdayken, dışarı üretilenleri alma zorunluluğuyla karşı karşıyayız. Üstelik bunu karşılayabilecek gücümüz de yok gibi görünüyor" dedi.

Fincancı, konunun uzmanları ve bağımsız meslek örgütlerinden oluşan bir heyetin, eşit ve nitelikli sağlık hizmetinin ücretsiz sunulması ve aşıya erişim koşullarının birlikte geliştirilmesi için bir çağrıda bulunduklarını da sözlerine ekledi.

Şebnem Korur Fincancı aşı Coronavirüs