Uzun yaşamanın sırrı çözüldü - Bu gıdaları tüketen 100 yaşını rahatlıkla görüyor *

Uzun yaşamanın sırrı çözüldü - Bu gıdaları tüketen 100 yaşını rahatlıkla görüyor *
Bazı yiyecekler gerçekten de uzun ve sağlıklı bir yaşamın gizli anahtarı. Bilim insanları ilginç bir araştırmaya imza attı. Uzun ve sağlıklı bir ömür istiyorsanız işte mutfağınızda yer alması gereken gıdalar.

Uzun ömürlü insanların sağlıklı yaşam sırları hep merak edilmiştir. Bu içeriğimizde sizler için uzun ömürlü insanların yaşam sırlarını derledik.

Yaşlılığı mutlu ve sağlıklı bir şekilde geçirmek sihirli bir iksir gerektirmez. Daha uzun yaşamanın sırrının aslında gerçek bir sır olmadığı ortaya çıktı. Araştırmalar, yaşlılığı sağlıklı ve mutlu geçirmenin bir dizi yaşam tarzı alışkanlığı gerektirdiğini gösteriyor: sigara içmemek, aktif bir sosyal yaşam sürmek, egzersiz yapmak, sağlıklı kiloyu korumak ve doğru yiyecekleri yemek. Hiçbir besin tek başına yaşamınızı uzatamazken, daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmenize yardımcı olabilecek, birbiriyle kombinasyon halinde yiyebileceğiniz birçok besin vardır. Antioksidanlarla dolu olmaları, zararlı LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaları veya kan şekeri düzenlemesine yardımcı olmaları fark etmeksizin, bu gıdalar , yaşamı tehdit eden kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

YAPRAKLI YEŞİLLİKLER

Sebzeler, Türk mutfağında da bolca tüketilir. Bir çok hastalığa iyi gelen sebzeler aynı zamanda da vücudumuzu daha genç tutuyorlar.


Ispanak, lahana, roka, ve marul gibi yapraklı yeşillikler gezegendeki en sağlıklı yiyeceklerdendir. Aslında, William Paterson Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışmada , besin açısından zengin ilk 15 ürün türünün tümü yeşillikti. Bu yeşillikler, hastalığa neden olan iltihaplanma ve kalp hastalığı ile mücadele etmek için sağlıklı bir diyetin temeli olmalıdır. Yeşil yapraklı sebzeleri her gün tüketen insanların diğerlerine göre % 8 oranında her tür kanser riskinin azaldığı ve % 15,8 kardiyovasküler hastalık riskini azaldığı ortaya çıktı.

SIZMA ZEYTİNYAĞI

Anne sütü kadar değerlidir zeytinyağı. Ancak en faydalı olanı kuşkusuz doğal olanıdır.

Sızma zeytinyağı, uzun süredir daha uzun yaşamak için en iyi diyet olarak kabul edilen Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Sızma zeytinyağı ayrıca beyninizi korumaya yardımcı olabilecek polifenol adı verilen güçlü antioksidanlar içerir. Advances in Experimental Medicine and Biology'de yayınlanan bir inceleme, sızma zeytinyağının antioksidanlarının Alzheimer hastalığının başlamasını ve ilerlemesini önlemede önemli bir rol oynadığını buldu. Ayrı bir Alzheimer Hastalığı Dergisi incelemesi, bu antioksidanların öğrenme ve hafıza eksiklikleri üzerinde faydalı etkileri olduğunu ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi tersine çevirmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu

BADEM

Fiyatı çok pahalı olsa da gün içerisinde beş adet badem tüketmek bile tam koruma sağlamaktadır.

*


Badem, doğanın mükemmel atıştırmalığıdır; lif, protein ve kalp-sağlıklı yağlar açısından zengindir. Ayrıca daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir. The New England Journal of Medicine'de yayınlanan bir araştırma, kuruyemiş yiyenlerin özellikle kanser, kalp hastalığı veya solunum yolu hastalığı gibi herhangi bir hastalıktan ölme riskinin daha düşük olduğunu buldu.

CEVİZ

Ceviz hem doyurucu hem sağlıklı. Hatta ekmek yerine bir çok uzman ceviz tüketmeyi öneriyor. O isimlerden biri de Canan Karatay.

*

Badem gibi, ceviz de doyurucu düzeyde sizin için iyi olan doymamış yağlar içerir ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bilişsel gerilemeyi önlemeye de yardımcı olabilirler; Alzheimer Hastalığı Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, ceviz yemenin daha iyi hafıza ile ilişkili olduğunu buldu. Araştırmacılar, bunun nedeninin cevizdeki antioksidanlar olduğuna inanıyor.

AVOKADO

Avokado , modaya uygun bir tost malzemesinden daha fazlasıdır, sağlıklı doymamış yağlar kolesterolü düşürmeye ve kalp hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Bu sağlıklı yağlar ayrıca daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak daha az yemenize yardımcı olur. Ve bazı güçlü hastalıklarla mücadele etmenizi sağlayabilir. Cancer Research dergisinde yayınlanan bir araştırma , avokadodaki moleküllerin, 65 yaş üstü teşhis edilen kişilerin %90'ını öldüren agresif bir kanser türü olan akut miyeloid löseminin (AML) kök hücrelerini hedef aldığını buldu.

CHİA TOHUMLARI

Sağlıklı beslenmenin sırlarından biri yeterince lif almaktır . Lif, iştahınızı bastırmanın ve kan şekerini düşük tutmanın anahtarıdır. Chia tohumları şaşırtıcı bir şekilde lifle doludur ve günlük değerinizin %22'sine tekabül eden sadece iki yemek kaşığında 6 gramlık etkileyici bir lif vardır. Ayrıca kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilirler. Archives of Internal Medicine'de yayınlanan bir araştırma , diyet lifi alımını artıran kişilerin ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını buldu. Chia tohumlarını yoğurda veya zayıflama smoothielerine atmak veya salatanızın üzerine eklemek iyi bir seçenektir.

YULAF EZMESİ

Kimileri yulaf ezmesini görünce burun kıvırır. Oysa ne büyük hata yapıyormuş! İşte yulaf ezmesinin bilinmeyenleri

İnsanlar yulaf ezmesi gibi karbonhidrat ağırlıklı yemeklerden uzak durma eğilimindedir, ancak bu lif açısından zengin tahıl kolesterolü düzenlemeye yardımcı olabilir . Yulaf, "kötü" kolesterol türü olan LDL düzeylerini düşürdüğü gösterilen beta-glukan içerir. Besin ve İşlev dergisinde yapılan bir incelemeye göre, beta-glukan açısından zengin yulaf, tüm formlarında yerken kan dolaşımınızdaki LDL kolesterol düzeylerini düşürmeye yardımcı olur ve bu da kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabilir .

DOLMALIK BİBER

Dolmalık biber mi? Ne alaka demeyin. Türk mutfağından da eksik olmayan dolmalık biber tam bir mucizeymiş.

Kırmızı meyve ve sebzeler çok önemli vitaminlerle doludur; Özellikle kırmızı ve turuncu dolmalık biberler güçlü antioksidanlara sahiptir. Bunlar mükemmel A vitamini (%26 DV) ve C vitamini (%150 DV) kaynaklarıdır ve ayrıca dilimlenmiş fincan başına iyi bir B6 vitamini (%16 DV) kaynağıdır . Kırmızı dolmalık biber ayrıca, anti-inflamatuar ve potansiyel olarak ömrü uzatan özelliklere sahip antioksidanlar olan fitokimyasallar ve karotenoidler içerir. The Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışma , 60 yaş üstü yaşlı kadınlarda daha yüksek karotenoid düzeylerini daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirdi.

YABAN MERSİNİ

Hafızaya karşı tam koruma sağlayan yaban mersini aynı zamanda da gençlik iksiriymiş.


Yaban mersini , yaşlanmaya karşı en güçlü silahlarınızdan biri olan antioksidanlarla doludur. Antioksidanlar hastalığı önlemeye yardımcı olur ve iltihapla savaşabilir. Yaban mersini içinde flavonoidler olarak bilinen ve daha uzun ömürle bağlantılı bir grup biyoaktif bileşik vardır. Bir İngiliz Beslenme Dergisi araştırması, onlarca yıl boyunca 93.000'den fazla kadını takip eden, kadınlarda önemli kronik hastalıkların risk faktörlerine ilişkin en büyük araştırmalardan biri olan Hemşireler Sağlık Çalışmasından elde edilen verileri inceledi. Araştırmacılar, özellikle kırmızı şarap, çay, biber, yaban mersini ve çilek gibi flavonoid bakımından zengin gıdaları yeme arasında, bu gıdaları önemli miktarlarda tüketmeyenlere kıyasla, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin daha düşük olduğunu buldular.

ÇAY

Çay denince akla siyah çay geliyor. Oysa daha faydalı bir çaydan bahsetmek istiyoruz.

Yeşil çay kilo vermek için en sevdiğimiz yiyeceklerden biridir ; metabolizmanızı hızlandırdığı, açlığı bastırdığı, stresi bastırdığı ve yağ hücrelerini küçülttüğü gösterilmiştir. Kilo vermenin yanı sıra yaşlanma karşıtı faydaları da vardır. Bir İngiliz Beslenme Dergisi araştırması, günde sadece bir fincan yeşil çay içmenin yüzde 5 daha düşük kardiyovasküler hastalık ölüm riski ve yüzde 4 daha düşük tüm nedenlere bağlı ölüm riski ile ilişkili olduğunu buldu. Yeşil çay hayranı değil misiniz? Sorun değil. Her gün bir fincan siyah çay yudumlamak, kanser ölümlerinin yanı sıra tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin daha düşük olmasıyla da önemli ölçüde bağlantılıdır.

DOMATES

Sosların vazgeçilmezi. Salçanın ana maddesi domateste tam bir şifa deposuymuş.

Enflamasyon vücudunuzu hızlı bir şekilde yaşlandırabilir ve sizi kilo alma, kalp hastalığı ve Alzheimer riski altına sokar. Domates, likopen varlığı sayesinde iltihapla savaşmaya yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar özelliklerine ek olarak, likopen ayrıca LDL'yi veya "kötü" kolesterolü düşürmekle de bağlantılıdır. European Journal of Internal Medicine'de yayınlanan bir inceleme makalesine göre , likopen açısından zengin domates ve domates ürünleri yemenin kanser ve kardiyovasküler hastalık gibi kronik hastalık riskinde azalma ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

ELMA

Yaz kış sofralardan eksik olmayan elmada uzun yaşamla bağlantılı çıktı..

Günde bir elma, sağlığınıza çok büyük katkılar sağlar. İçerdiği sağlıklı lifler, tip 2 diyabetin başlamasını önlemeye yardımcı olabilir; BMJ'de yayınlanan bir araştırma , bütün meyveleri, özellikle de elmaları yemenin, kronik hastalığa yakalanma riskinizi azaltabileceğini buldu. Ayrıca Advances in Nutrition'da yayınlanan bir inceleme, elmanın kanser, kardiyovasküler hastalık, astım ve Alzheimer hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltma yeteneğini özetledi.

KAHVE

Sabah kahvesi alışkanlığınız sadece sizi uyandırmaz, aynı zamanda hayatınızı da kurtarabilir. Stanford Medicine tarafından yürütülen araştırmalar , kafeinin, kahvede bulunan seviyeler gibi, kansere, Alzheimer'a, kalp hastalığına ve yaşamı tehdit eden diğer kronik hastalıklara katkıda bulunan hastalığa neden olan kronik inflamasyonla savaşmaya yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar ayrıca Nature Medicine dergisinde yayınlanan başka bir çalışmayı da gözden geçirdiler ve en fazla kafein alımına sahip olan çalışma katılımcılarının en düşük inflamasyon seviyelerine sahip olduğunu buldular .

FASULYE

Fasulye yoksul yemeği diye düşünülüyor olsa da aslında hata yapılıyor. Fasulye başlı başına şifa deposuymuş.


Fasulye muhtemelen en az bilinen süper yiyeceklerden biridir. Fasulye, yüksek miktarda protein , lif ve potasyum gibi mikro besinler içerir. Gıda Bilimi ve Beslenmede Eleştirel İncelemeler dergisinde yayınlanan bir inceleme, fasulyenin kardiyovasküler hastalık, kanser ve diyabet gibi kronik hastalık riskinin azalmasıyla nasıl yakından bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

BİTTER ÇİKOLATA

Bitter çikolata (%75'ten fazla kakao), hastalıkları önlemeye ve daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir. Nutrition & Metabolism dergisinde yayınlanan bir inceleme , çikolata tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini buldu.

SOMON

Somon da dahil olmak üzere yağlı balık içeren bir diyet, yaşlanan bir kalbi iyileştirmeye yardımcı olabilir. Somon, kan basıncını düşürmeye ve kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitleri açısından zengindir .Araştırmacılar, diyetinize somon gibi yağlı balıkları dahil etmenin kardiyovasküler hastalık risk belirteçlerini muhtemelen azaltabileceği sonucuna vardılar.

TAM TAHILLAR

Esmer pirinç, kinoa, arpa ve buğday gibi daha karmaşık karbonhidratlar için ekmek, pirinç ve şeker dahil olmak üzere rafine beyaz karbonhidratlardan kaçınmanın kilo vermenize yardımcı olduğu bilinmektedir. Harvard Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan çalışmada kepekli tahılları tüketen insanların ölüm riskinin düştüğü gözlemlendi.

YOĞURT

Yoğurdun mucizelerini saymakla bitiremiyoruz. Ama dikkat edin yaşı 90'ı geçmiş herkes mutlaka yoğurt tüketiyordur.

Yoğurt sağlık açısından en sevdiğimiz yiyeceklerden biridir. Ama sizi daha uzun süre hayatta tutabilecek yoğurttaki protein değil, canlı kültürlerdir. Bir asırdan fazla bir süre önce, bir araştırmacı, büyük miktarlarda probiyotik açısından zengin yoğurt tüketen insanlar arasında alışılmadık şekilde uzamış bir yaşam süresi fark etti. Probiyotiklerin stresin zararlı etkilerini azaltarak ve insülin yanıtınızı modüle ederek uzun ömürlülüğü etkileyebileceğine inanmaktadır.

Kaynak: Haberciniz - Artı Gerçek

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar