WHO Avrupa Direktörü: Aşılar pandemiyi sona erdirmeyecek
Yaklaşık 2 yıldırı koronavirüs pandemisiyle yaşarken, son aylarda da virüsün yeni varyantlarına çözüm aranıyor. İlk olarak Hindistan'da görülen ve bugün en baskın varyant olan Delta, pek çok ülkenin planlarını değiştirdi.
Dünyanın dört bir yanında yaşanan vaka artışlarının bir numaralı sebebi olarak gösterilen Delta, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) de gündeminde. Varyantlar WHO'nun Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge'nin aşılar ile ilgili görüşlerini değiştirmiş durumda.
Zira daha önce nüfusun yüzde 70'inin çift aşı yaptırmasının pandemiyi bitirebileceğini belirten WHO'nun Avrupa direktörü olan Kluge, bu kez oldukça karamsar açıklamalara imza attı.
İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, Kluge aşıların yeni varyantlar nedeniyle pandemiyi sona erdirmeyeceğini söyledi. Liderleri aşı stratejilerini yeniden gözden geçirmeye çağıran Kluge'ye göre bunun nedeni yeni çıkan varyantların sürü bağışıklığı perspektifini zayıflatması. Kluge, ayrıca yeni Kovid suşlarının ortaya çıkmaya devam edeceğini ve virüsün grip gibi bizimle kalacağını söyledi.
'SALGININ NE ZAMAN BİTECEĞİ SÖYLENMEZ'
Örgütün Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev de rahatlamak için henüz erken olduğunu kaydetti.
Salgının ne zaman biteceğini kimsenin halen kesin olarak halen söyleyemeyeceğini belirten Dr. Berdyklychev, "Çünkü yeni vakalar görmeye devam ediyoruz. Bu biraz da hem hükümet düzeyinde, hem de bireysel düzeyde alınan önlemlere bağlı olacak. En olumlu gelişme Pazartesi günü itibariyle okulların açılması oldu. Hem WHO hem de UNICEF bu kararı destekliyor" ifadesini kullandı.
Dünyada halen henüz ilk dozunu dahi olamamış milyarlarca insan varken bazı ülkelerde 'tüm nüfus için' üçüncü dozlara başlanacak olmasını da pandemiye karşı 'küresel güvenlik' açısından olumlu bulmadıklarını vurgulayan Dr. Berdyklychev, şöyle devam etti:
"İki doz aşılamadan sonra bağışıklık cevabının ne zaman tam olarak düşeceğine dair bilimsel kanıtlar henüz tam olarak önümüzde değil hala. Bu yüzden WHO, önceliklendirme yapılması çağrısında bulunuyor. Bazı ülkelerde aşılanma oranları yüzde 1 bile değil. Yüksek gelirli ülkelerde ise 2 doz aşılamada yüksek oranlara ulaşıldı, şimdi 3. doza başlamayı görüşme halindeler. Burada küresel açıdan sağlık güvenliğine bakmamız gerekiyor. Çünkü herkes aşılanmadıktan sonra, virüs ortadan kalkmayacak ve güvenlik tehdidi devam edecek."