'Şengal'i unutmak Kürtlerin acısını unutmaktır'

Dördüncü yılına giren Şengal katliamı protesto edildi.

'Şengal'i unutmak Kürtlerin acısını unutmaktır'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Şengal’deki Ezidi katliamının 4. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Ezidilere dönük saldırgan politikaların hala sürdüğünü kaydetti. Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) ise yazılı açıklamasında Şengal’in yarasının hala kanadığını vurguladı. HDP'nin Ezidi milletvekili Feleknas Uca ise Şengal'de yapılanların unutulmaması gerektiğini belirtti.

"KADINLARA YAPILAN BU ZULÜM ÇAĞIMIZIN EN BÜYÜK AYBIDIR"

Ezidi halkının tarih boyunca 73 kez fermana maruz kaldığı belirtilen DTK açıklamasında IŞİD’ten kaçan Ezidilerin bölge kentlerinde DBP’li belediyelerin oluşturdukları yaşam alanlarına sığındıkları hatırlatılarak "Binlerce Kürt Ezidi kadını, DAİŞ çeteleri tarafından kaçırılarak köle pazarlarında satılmış, çok ağır ve sistematik işkencelere, tacizlere ve tecavüzlere maruz bırakılmışlardır. Yüz binlerce Ezidi, kendi anavatanlarından göç etmek zorunda kalmış, Ortadoğu’nun ve Avrupa’nın birçok ülkesine savrularak, oluşturulan kamplarda büyük trajediler yaşamak zorunda bırakılmışlardır. Şengal’de Ezidi Kürt halkına, özellikle de kadınlarına yapılan bu zulüm çağımızın en büyük insanlık suçu ve ayıbıdır." denildi.

İLGİLİ HABER: DUYDUĞUM KADARIYLA ÇOCUKLARIM KATLEDİLMİŞ

"ŞENGAL’E DÖNÜK SALDIRGANLIK DEVAM ETMEKTEDİR"

Ezidi Kürt kadınlarının öncülüğünde oluşturulan öz savunma güçlerinin direnişi sonucunda Şengal’in IŞİD’ten temizlendiği kaydedilen açıklamada, "Ancak Ortadoğu gericiliğinin Şengal’le ilgili saldırgan politikaları farklı biçimler alarak sürdürülmek istenmektedir. Son bir yıldır Türkiye Cumhuriyeti devleti ve AKP-MHP ittifakının Şengal’e müdahale hazırlıkları ve açıklamaları da bunun bir sonucudur. Şengal’de Ezidi halkının kendi özgücü ve iradesine dayanarak, daha demokratik bir yönetim oluşturması, Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu gericiliğini rahatsız etmektedir. Ezidi halkının Şengal’de yaşadığı insanlık trajedisinin baş sorumlusu da bu zihniyettir. Ancak tarih ve insanlığın tanıklığında Ezidi halkımız Şengal ve Rojava başta olmak üzere tüm Ortadoğu’ya ışık tutacak siyasal ve toplumsal gelişmelere öncülük etmektedirler" görüşüne yer verildi.

"KADINLARIN AKIBETİNDEN HALA HABER ALINMIŞ DEĞİL"

IŞİD’in kaçırdığı Kürt kadınlarının akıbetini de soran DTK, "Şengal’de kaçırılan binlerce Kürt kadınının akıbetinden, aradan dört yıl geçmesine rağmen hala haber alınamaması, bunların özgürlüklerine kavuşturulmaması insanlığın bir utancı ve kara lekesi olarak durmaktadır. DAİŞ çetelerine karşı mücadele ettiklerini söyleyen uluslararası ve bölgesel güçler ve tüm demokratik kurum ve kuruluşlar bu ayıbın temizlenmesi, kaçırılan Ezidi Kürt kadınlarının bir an önce kurtarılmaları için seferber olmalıdırlar" çağrısında bulundu.

"BİRLEŞMİŞ MİLLETLER 3 AĞUSTOS'U JENOSİD OLARAK TANIMALI"

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) de yazılı bir açıklama yayınlayarak uluslararası güçleri, ilgili kurum ve kuruluşları cariye muamelesine maruz kalan Ezidi kadınlarıyla kendilerinden haber alınamayan Ezidi çocukların ailelerine kavuşmaları için daha fazla çaba sarf etmeye çağırdı.

"Katliamda esir alınıp cariye muamelesine tabi tutulan binlerce Ezidi kadın halen özgür değil, katliam sırasında IŞİD’in alıkoyduğu ve beyinlerini yıkadığı Ezidi çocuklardan bir haber yok, katliam ve kurtarılması sırasında yerle bir olan Şengal kazası henüz imar edilmedi, Şengal halkı çadırlarda, kamplarda yaşamayı sürdürüyor, Kürdistan’ın bir parçası olan Şengal halen daha Kürdistan Bölgesi’nin sınırları dışında" sözlerine yer verilen açıklamada, ilgili kurumlar ve uluslararası örgütler başta olmak üzere herkes Birleşmiş Milletler'in 3 Ağustos gününü Ezidi Jenosidi Günü olarak tanıması için birlikte çaba saf etmeye çağrıldı.

"KEŞKE ŞENGAL DAĞI'NIN DİLİ OLSAYDI DA KONUŞSAYDI"

HDP’nin Êzidî milletvekili Feleknas Uca da Diyarbakır Yenigün gazetesine verdiği söyleşide 4 yıl önce Şengal’de yaşananları özetlerken "Keşke Şengal Dağı’nın dili olsaydı da, kadınların DAİŞ’in eline geçmemek için el ele tutuşup kendilerini nasıl dağdan attığını anlatsaydı" dedi.

Şengal katliamının Ezidi toplumu için kara bir gün olduğunu söyleyen Uca, "3 Ağustos’ta Ezidiler tüm dünyanın gözü önünde katliama uğradı. Ardından 450 binden fazla kişi Şengal’den göç etti. 150 bin kişi Şengal dağlarına sığındı ve günlerce aç susuz kaldılar. 7 bin kişi DAİŞ’in eline esir düştü bugün halen 3 bin kişi DAİŞ'in elinde esir bulunuyor. Kadınların çocukların gözü önünde, çocukların ve diğer bireylerin başı kesildi. Köylerden topladıkları insanları bir araya getirerek kadınları bir binada topladılar. Birçok kadını ve tüm erkekleri öldürdüler. Koço köyünden ise çok az sayıda kadın kurtuldu. Bugün baktığımızda ise Ezidi kadınları birçok ülkenin pazarlarında satılmaya devam ediliyor" ifadelerini kullandı.

"ŞENGAL'İ UNUTMAK TARİHİ UNUTMAKTIR"

"Şengal’i unutmak, Kürtlerin acısını unutmaktır" diyen HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, şöyle devam etti:

"Şengal’i unutmayalım, unutursak Kürt halkının tüm acılarını ve yaşadıklarını unutmak demektir. Şengal’in kadınlarını çocuklarını unutmak tarihini unutmaktır. Şengal katliamı için Türkiye Meclisi’ne Nisan ayında bir kanun teklifi verdik fakat AKP hükümeti hala cevabını vermiş değil. Bunun için gereken tüm çalışmalarımızı yürüteceğiz. Tüm kadın örgütlerinin desteğini bekliyoruz. Bu kabul edilirse tüm kadınların acıları sonuç bulacaktır." Uca, son olarak herkesi 3 Ağustos’ta saat 11.00’da yapılacak eylem ve etkinliklere katılmaya davet etti. (HABER MERKEZİ)

HDP Şengal DTK Feleknas Uca psk Ezidi Katliamı