Alzheimer'a çare aranırken dişler için bulundu
HABER MERKEZİ - Alzheimer hastaları için geliştirilen bir ilaca yönelik yapılan çalışmalar sırasında, dişlerdeki çürükleri ve doku kayıplarının onarılması sağlayacak keşif yapıldı. Kök hücreleri tetikleyen yöntem, yeni tabakaların kendiliğinden üretilmesini sağlayacak.
"Tideglusib" adı verilen bir ilaca ilişkin yapılan keşif sayesinde diş dolguları yakında tarihe karışabilir. Alzheimer hastalığını tedavi etmek için geliştirilmiş ve denenmiş bu ilacın, dişin doğal gelişme mekanizmalarını teşvik etmesi sağlanabilir. Tideglusib, dişlerin köklerinde yer alan kök hücreleri uyararak çalışıyor ve ana diş dokusu olan dentin dokusunun yeniden üretilmesini sağlıyor. Dentin dokusunun en büyük düşmanı diş çürükleridir.
Diş çürükleri, dentin dokusu olmadan ancak yapay koşullarla tedavi edilebilirler. Dolgu yaptırmak ise bu yöntemlerden en bilinenidir ve ilerleyen bir diş çürüğüyle başa çıkmak için diş köküne kanal tedavileriyle zarar verilmesi gerekir. Bu yöntemlerle diş çürükleri geri alınamaz ve çürüklerin sebep oldukları oyuklar doldurulamaz. Söz konusu ilaç ise çürüklerin doğal yoldan iyileşip, boşlukların yeniden dentin tabakasıyla kaplanmasını sağlayacak.
Bunun için dentin üretimini doğal olarak durduran GSK-3 enziminin eksikliği durumu Tideglusib ilacıyla giderilecek. Araştırmada ekip, Tideglusib ilacına batırılmış ve kolajenlerden yapılmış süngerleri diş boşluklarına yerleştirdiler. Süngerler dentin büyümesini tetikledi ve altı hafta içinde deneklerin dişleri tedavi edildi. Bu süre zarfında süngerlerin kolajen yapıları eridi ve dişlerin boşlukları, dentin tabakasıyla dolmuş oldu.
Bu prosedür an itibariyle yalnızca fareler üzerinde denendi. Ancak araştırmanın baş yazarı ve Londra Diş Enstitüsü Profesörü Paul Sharpe, "Alzheimer hastalığına yönelik klinik araştırmalarda daha önce test edilen bir ilacın güvenilirliği, yeni diş tedavimizin hızla kliniklere ulaştırmak için önemli bir fırsattır" açıklamasında bulundu. (Webtekno)