Balıkçılar uyardı: Sadece istavrit yemelisiniz

Balıkçılar uyardı: Sadece istavrit yemelisiniz
'Balıktan daha doğal bir şey kalmadı. Haftada en az 3 gün tüketilmesi gerekiyor. Tabi şu an ekonomik şartlardan dolayı balık yemek de lüks oldu.'

Marmara Denizi’nde ortaya çıkan müsilaj, ekmeğini denizden kazanan esnafı nasıl etkiliyor. Hem kirliliğin hemde son günlerde meydana gelen deniz salyasının balıkçılara etkilerini, bu ortamda sofraya konulan balıkların sağlıklı olup olmadığını, balıkçılar cevapladı.

'ZEHİRLENMEYE KADAR GİDEBİLİR'

Gazete Kadıköy'den Simge Kansu'nun haberine göre 12 yaşından beri balıkçılık yapan Recep Dereli, "Marmara denizinin bu kadar pislenmesinin en büyük sebeplerinden biri kıyı sahilinin yakın olmasıdır. Marmara denizinin giderlerinin değiştirilmesi gerektiğini de düşünüyorum. Bunun haricinde tabi ki en büyük etken insanlar. Daha duyarlı olmaları ve çevreyi korumaları gerekiyor" dedi.

'SADECE İSTAVRİT YEMELİSİNİZ'

Dereli, "Deniz salyası balığın yağ kısmını etkiler. Yani balık tatsız, saman gibi olur. Bu durum zehirlenmeye kadar gidebilir. Hazımsızlık ve mide bulantısı gibi durumlarla karşılaşmak mümkün. Şu an en tezgâhlarımızda levrek, çupra gibi çiftlik balıklarımız var. Deniz balığı olarak şu an sadece istavrit yemelisiniz. Ağustos ayı sonuna kadar da sardalya yenebilir. Bunların haricinde başka balık yemeyin" ifadelerini kullandı. 

'DENİZ DAHA KİRLİ'

Çarşının bir diğer çalışanı Selim Erdal, "Bu sene, geçmiş senelere oranla deniz daha kirli. Şu an avlanma yasağı olduğu için balıklardaki durumu bilemiyoruz. Deniz kirliliğinin büyük oranda, gemilerin bıraktıkları atıklardan dolayı olduğunu söyleyebilirim. Bunun haricinde halkımızın da bu konuda bilinçli davranması gerekiyor. Denizlere zarar verebilecek her türlü davranıştan kaçınmalıyız" diyerek uyarılarda bulundu.

'BALIK YEMEK LÜKS OLDU'

Cengiz Oğur ise, "Kötü havalarda kıyıya vuran pislikler bütün denizin pis olduğunu göstermez" diyerek, "Neticede balıklar açık denizde tutuluyor. Fakat halkımızın daha dikkatli olması gerekiyor. Poşet, sigara izmariti, pet şişe gibi şeyler denize çok fazla atılıyor. Sadece şu an için değil, geleceğimiz için de denizler bize lazım. 40 sene önce boğazda elimizi attığımız gibi balık tutuyorduk. Şimdiki nesil nasıl yiyecek bu balıkları? Şu an hem dünyada hem Türkiye’de en doğal şey balık" ifadelerini kullandı.

Balık fiyatlarına de tepki gösteren Oğur, "Balıktan daha doğal bir şey kalmadı. Haftada en az 3 gün tüketilmesi gerekiyor. Tabi şu an ekonomik şartlardan dolayı balık yemek de lüks oldu" dedi.

Öne Çıkanlar