Bilim insanları, 'bilgiyi beyine yükleyecek' yeni bir yöntem buldu

HRL Laboratuvarları’ndan geliştirilen yöntemle, bir bilginin doğrudan öğrenilmesini değil, bilgilerin daha kolay öğrenilmesini sağlıyor

Bilim insanları, 'bilgiyi beyine yükleyecek' yeni bir yöntem buldu

Bilim kurgu sinemasında ve edebiyatın karakterler bir şeyler öğrenmek için onlarca farklı yol kullanıyorlar. Bilim insanları, gerçek dünyada da bilim kurgulardan fırlamış sanabileceğiniz bir yöntemle, beyne bilgi yüklemenin yöntemini buldular.

Bilim insanları, aktif öğrenme yöntemleri üzerine çalışmaya devam ederken, bir taraftanda daha kolay ve kısa yöntemlerle öğrenmenin yollarını araştırmaya devam ediyorlar. HRL Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, beyne yeni bir şey öğretmenin bu şekilde farklı bir yolunu keşfettiler.

Mustafa Cihan Yılmaz'ın webtek.com'da yer alan haberine göre, HRL Laboratuvarları, eğitimli bir pilotun gerçekçi bir uçak simülatörünü kullanmayı öğrenirken beynindeki elektrik sinyallerinin verilerini, başka bir deneğe aktarabildiklerini açıkladılar.

HRL Laboratuvarları’dan yapılan açıklamada, "Spesifik olarak hem bilişsel hem de motor performans sinerjisini gerektiren bir uçağı uçurmayı denedik. Bir şey öğrendiğinde beyin, fiziksel olarak değişiyor. Nöroplastiklik denilen bir süreçte bağlantılar kurulur ve güçlendirilir" denildi.

Gerçekleştirilen çalışmanın sonucunda, çalışmaya denek olarak katılan insanlar, bu çalışmaya katılmayan insanlara göre, uçak simülasyonunu yüzde 33 oranında daha kolay öğrendiler.

Araştırmacılar, konuşma ve hafızaya almak gibi işlemlerin beynin çok özel bölümlerinde yapıldığını, bölümlerin büyüklüklerinin de bu işlemlere göre değiştiğini belirtiyorlar. Bilim insanlarının da yaptığı, beynin bu belirli bölgelerinde yaptığı değişiklikleri hedeflemek ve kopyalamak.

HRL Laboratuvarları’ndan geliştirilen bu yöntem, bir bilginin doğrudan öğrenilmesini değil, bilgilerin daha kolay öğrenilmesini sağlıyor. Yani hala bir şeyleri öğrenmek için çaba sarfetmeye devam edilmesi gerekiyor. Yine de bilginin beyinde oluşturduğu etki taklit edildiğinden, bilgiyi öğrenme süreci de ciddi şekilde kolaylaşmış oluyor. HRL Laboratuvarları’nın konuya dair çalışmaları devam ediyor.

bilim insanları