Ekmekte kanser riski!

Ekmekte kanser riski!
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması halinde,...

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı Hüseyin Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması halinde, ekmeğin insanlarda kanser riski oluşturabileceği açıkladı.

YAŞAM-  Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanıldığında, ekmeğin insanlarda kanser riski oluşturabileceğini ileri sürrerek Tarım Bakanlığı’nı daha sıkı denetim yapmaya çağırdı. Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, yılda yaklaşık 20 milyon tonluk buğday üretiminin yapıldığı Türkiye’de, üretimde kullanılan sıvı gübre ve tarım ilaçlarının fazla kullanılması nedeniyle tüketilen ekmeğin insanlarda kanser riskini arttırdığı iddia edildi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, yasal düzenlemelerin çok fazla dikkate alınmadığını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın mutlaka denetimleri sıklaştırması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’de her gün kişi başı ortalama üç ekmek tüketiyor. Hüseyin Demirtaş bu konuyla ilgili olarak, zirai ilaçların kullanımı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zirai ilaçların artık sadece yaş sebze ve meyvede değil, tahıllarda da kullanıldığını dile getiren Demirtaş, "Örneğin sıvı gübreler ve tarım ilaçları fazla kullanılırsa, bu tüketiciye hastalık olarak geri dönüyor. Çünkü buğday ekmeğe dönüşüyor ve Türkiye’de tüketilen ekmeğin miktarı belli. Bunun önüne geçilmezse vahim sonuçları olur. Ekmeğin fazla tüketilmesi bir süre sonra insanda kansere ve çeşitli hastalıklara neden olabilir" dedi. Demirtaş ayrıca, "Yasal mevzuat var. Maalesef buna uyulmuyor. İyi tarım uygulaması yapılmalı. Çiftçi kayıt sistemi diye bir sistem var, üretimden pazarlamaya kadar ürün takip altında. Tabi rastgele ürün satışının engellenmesi için üretici birlikleri de önemli. Bir de geçmişte Türkiye’de üretim istasyonları vardı. TİGEM’lerin amacı çiftçiye tohumluk ve damızlık verebilmekti. Böylece verim yüksek olurdu. Ancak TİGEM’ler işlevsiz hale getirildi. Bunlar yeniden eski haline getirilmeli. Araştırma ve üretme istasyonları araştırmalar yapıyor, yeni yerli tohumlar ele ediyordu. Sağlığımız için bu istasyonların da eski haline getirilmesi gerekiyor" dedi.

Öne Çıkanlar