Fikirtepe'de kentsel dönüşüm değil toz savaşı!
HABER MERKEZİ- Fikirtepe, İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nin gözde semtlerinden. Bölgede, müteahhitlerle, mal sahipleri arasında yaşanan sorunlar nedeniyle inşaatlara başlanamıyor. Semtte, 50 katlı yeni binalar, tek katlı gecekondular komşu oldu. Her gün yüzlerce inşaat kamyonunun girdiği bölgede vatandaşlar tozun toprağın içinde yaşamaya çalışıyor.
CHP’li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu "Bölgede 1000'in üzerinde bina yıkıldı. Her taraf toz toprak içinde, inşaatlara 24 saat çalışma izni verildi. Çalışmaların orada halen oturan kişilerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerekiyor" diyor. Beş yıl önce Kentsel Dönüşüm’ün başladığı Fikirtepe'de çalışmalar hızla sürerken, bölgedeki sorunlar da bitmiyor.
HER GÜN YÜZLERCE KAMYON GİRİP ÇIKIYOR
Başlayan projelerde sona yaklaşılırken 30-40 katlı rezidans binalar bölgede yükselmeye başladı. Ancak müteahhitlerle mal sahipleri arasında yaşanan sorunlar nedeniyle başlayamayan projeler nedeniyle şu anda bu rezidanslar tek ya da 3 -4 katlı sıvasız binalarla komşu oldu. Fikirtepe’de 24 saat süren inşaat çalışmaları nedeniyle yüzlerce kamyonun giriş çıkış yaptığı bölge adeta savaş meydanı görünümünde. Halen bölgede yaşayan vatandaşlar şantiyelerin arasından evlerine gidip gelmek zorunda kalıyorlar.
NUHOĞLU: BÖLGENİN KOMUTANI BELLİ DEĞİL
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu bölgede yaşanan sorunlarla ilgili "Oranın komutanı kim, sorumlusu kim, Çevre Bakanlığı mı, Çevre İl Müdürlüğü mü, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi mi, Kadıköy Belediyesi mi? O bölgede bir şantiye kurulup sorumluların o şantiye içinde olması gerekiyor. Sorunlar yerinde çözülmüş olsaydı bence şu anda çok daha ileri konumda olurduk" diyor.
"BÖLGE SAVAŞ ALANI GİBİ"
Nuhoğlu, bölgenin savaş alanı gibi olduğuna da dikkat çekerek, şöyle diyor:
"Orası savaş alanı gibi, 1000'in üzerinde bina yıkıldı. Her taraf toz toprak içinde. Bütün her şeyin tozuyla toprağı ile kamyon giriş çıkışı ile beraber kontrol edilmesi gerekiyor. Bölgedeki inşaatlara haftada 7 gün 24 saat çalışma izni verildi. Bunun da orada halen yaşayanların ihtiyaçlarına göre düzenlenmesi gerekiyor. Yani bölgede, bizimde içinde olduğumuz ortak büro kurulması gerekiyor. O zaman bölgedeki sorunlar çok daha rahat çözülebilir."
Kadıköy Belediyesi’nin bölge için elinden geldiğini yaptığını söyleyen Aykurt Nuhoğlu "Aslında Kadıköy belediyesi orada hiç yok. Biz tabii yasal haklarımızı kullanarak oraya gidiyoruz. Tozuna toprağına müdahale ediyoruz. Bölgede ölçüm istasyonu kurduk, yolları yıkıyoruz, bakıyoruz, kontrol ediyoruz ama yasal olarak yetki onlarda" diyor.