Horus'un Gözü Talamus'un keşfi
YAŞAM - Beynin merkezinde bulunan küçük Talamus bölgesinin hünerleri artıyor. Önceden dışsal uyarıların (kulak, göz, ağız ve deriden gelen) sinyallerini, beynin diğer bölümlerine bildirmekle yükümlü olduğunu bildiğimiz Talamus’un yeni görevleri keşfedildi.
İnsanın karar verme ve bir şeye odaklanma gibi zihinsel davranışlarının da kaynağı olduğu anlaşılan Talamus’un diğer özellikleri de keşfedilse uykusuzluktan şizofreniye, psikiyatrik rahatsızlıkların pek çoğunda iyileşme sağlanacağı düşünülüyor.
New York Üniversitesi araştırmacıları, fareler ve bilgisayar simülasyonları ile yaptıkları deneylerde, beyindeki duyu sinyallerinin iletkeni Talamus’un, sinirsel bağlantılar üzerindeki rolünü de keşfetti.Bu, farelerin sergilemeledikleri davranışlarda çelişkili "kuralların" bulunduğu, nöronlar arasındaki bağlantıların aynı anda ekarte edildiği ve farelerin karar verme savaşında birbirleriyle mücadele ettikleri düşünülmekte.
Epifiz bezinin de yer aldığı talamus bölgesi, ceviz büyüklüğünde iki lopdan oluşur. Bunun içine yerleşmiş olan epifiz bezi ise çam kozası görünümü ile yaklaşık fasulye büyüklüğünde bir organdır. Beynin iki lobun arasındaki en merkezi yerde bulunması ve beyindeki çoğu bölümün aksine tek parça olması ünlü filozof Descartes'in bile ilgisini çekmiştir. Bu bölge ‘ruhun esas koltuğu’, ve ‘zihnin bedenle birleştiği yer’ olarak tanımlamıştır.
İşin ilginci beynin Talamus olarak adlandırılan bu bölümüyle binlerce yıl öncesinde Mısır kadim mitolojiside bir ilişki kurulmuş. Mısır tanrılar panteonunda yer alan Horus/Ra’nın gözü ile beyinde yer alan Talamus’un tasarımı ve yüklendiği misyon, bilim insanlarının bu bulgularının, binlerce yıl öncesinden işaret edildiğini gösteriyor.
Antik Mısır’da değişik yorumlara sebep olan Tanrıça Osiris ile İsis’in oğlu Horus’un gözünün duvar resimleri ve yazılı metinlerde ki tasfiri insan beynindeki Talamus bölgesine birebir benzemekte. Horus gözü eski Mısır tasvirlerinde İlâh Horus'un "Ay gözü" de denilen sol gözüne verilen ad.
Horus’un gözü matematiksel anlamını, bir sayısının bölünmesine göre oluşan dizilimden alır. Bu dizilimde tuhaf bir sorun vardır. Bir bütünü ikiye böldüğünüzde ½, bu da ikiye bölündüğünde ¼, bu da bölündüğünde Horus’un göz aritmetiğinde 1/64’e kadar giden bir seyir izler. Altın orana aritmetiğinin olduğu dizilimde gördüğümüz, bu parçaların hepsi toplandığında sonucun 63/64 çıkması, yani tamlığa hiçbir zaman erişememesidir. Yani bir bütün sürekli ikiye bölünürse hiçbir zaman, sonsuzluk hariç birliğe ulaşamaz.
Horus gözü 3. göz olarak da değerlendirilmektedir. Bunun en önemli sebepleri arasında insan beyninde ki bugün işlevlerine göre keşfi gittikçe gelişen Talamus bölgesi benzetmesi gelmektedir. Görsel ve işitsel merkezlerden gelen sinyalleri beyne dağıtan Talamus artık günümüzde bir olaya konsantre olma, yoğunluk kurma ve sinirsel bağlantıları seferber etme gibi özellikleri ile binlerce yıllık tezi güçlendiren buluşlara sebep oluyor.
Beynin Talamus bölgesindeki her buluş aslında binlece yıl öncesini doğruluyor.