İşlerine dönmek için günlerdir eylemdeler

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işlerin kaybeden işçilerin eylemleri sürüyor.

İşlerine dönmek için günlerdir eylemdeler

HABER MERKEZİ- Sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve KHK ile ihraç edilen işçiler İstanbul'un dört bir yanında günlerdir düzenledikleri eylemler ile işlerine geri dönmeyi istiyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın "Sendikalı olmaktan korkmayın" sözlerini hatırlatan işçiler, Başbakan'ın samimi olmadığını belirtiyor.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, Ekonominin giderek küçülmesi ile cari açığın 40 milyar dolara yaklaştığı bugünlerde krizin faturası işçilere ve emekçilere kesilmeye devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Eylül 2017 verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 251 bin kişi işsiz. DİSK-AR'ın Haziran 2017 verilerine göre ise de Türkiye'deki işsiz sayısı 5 milyon 914 bin (yüzde 17.3) oldu.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Avrupa 10'uncu Bölgeler Toplantısı'nda Başbakan Binali Yıldırım'ın yaptığı konuşmada "sendikalı olmaktan korkmayın" açıklamalarına rağmen, İstanbul'da çeşitli iş yerlerinde işçilerin sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları devam ediyor. İşçiler, işlerine sendikalı dönmek için eylemlerini sürdürüyor. Bakırköy, Kartal, Kadıköy'de, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen KESK üyesi kamu emekçileri, Güneşli'de Kod-A işçileri ve DHL Expres İşçileri, Hadımköy'de ise Akkim işçileri işe geri dönmek için eylemlerini, işe geri dönünceye kadar sürdüreceklerini belirtti.

Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası'na (SOSYAL-İŞ) üye oldukları için, Kod-A Bilişim A.Ş.'de çalışan 10 işçi, 27 Eylül'de işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarılmadan önce sendikal faaliyetleri nedeniyle sürgün edildi. Sürgünleri kabul etmeyen işçiler sendika temsilcileri aracılığı ile görüşmeler düzenledi. Tüm diyalog yollarının kapatılması üzerine işçiler, Türk Telekom'un Bağcılar Güneşli'de bulunan genel merkez binası önünde 3 Ekim'de eyleme başladı. Eylemlerinin 13'üncü gününde olan işçiler sendikalı olarak işe geri dönmek ve TİS'i imzalayana kadar eylemlerinin süreceğini belirtti. Kod-A işçilerinden Güven Yavuz, eylemlerinin artacağını ifade ederek şunları söyledi: "Biz burada iki haftadır direniyoruz. Aynı sokakta DHL Express işçileri de olduğu için sokağın adını direniş sokağı koyduk. Direnişimiz biz kazanana kadar sürecek."

91 GÜNDÜR EYLEMDELER

DHL Express ise, Türk-İş’e bağlı Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye oldukları ve işyerinde sendikal faaliyeti yürüttükleri için 9 işçiyi işten çıkardı. 7’si, DHL Express’in Bağcılar’da bulunan Genel Müdürlük binası önünde 17 Temmuz'da eyleme başladı. Eylemleri 91'inci gününde olan DHL Express işçileri Esenyurt’ta geçtiğimiz yıllarda DHL Depo'da 465 günlük direnişleri sonucu işçilerin sendikalı olduklarını hatırlatarak uzun soluklu bir mücadeleyi göze aldıklarını belirtti. İşe geri iade davalarını açtıklarını aktaran Berk Kalyoncu adlı işçi, eylemde olmalarına rağmen içerideki işçiler ile bağlarını koparmadıklarını ve sendikal faaliyetlerinin sürdüğünü vurguladı. Kalyoncu, işverenin işçiler üzerinde baskılar sürdürdüğünü ifade ederek baskılara rağmen kazanacaklarını söyledi.

Hadımköy’de yaklaşık 490 işçinin çalıştığı Akkim Yapı Kimyasalları fabrikası, Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikasına üye oldukları için ilk olarak 31 Temmuz 2017'de 22 işçi çıkarılırken, aralıklar ile yaklaşık 100 işçi işten çıkarıldı. O günden bu yana fabrika önünde çadır kurarak eylem yapan işçiler, 76 gündür işlerini geri istiyor. Ali Gündüz, "Başbakan samimiyse O’nu işverenlere yaptırım uygulamaya çağırıyorum" dedi. Gündüz sadece kendilerinin değil Türkiye'deki bütün işçilerin sendikalı olması durumunda rahat bir nefes alacaklarını söyledi.

"İŞİMİZE GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ"

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL ile birlikte en az 108 bin kamu emekçisi işlerinden ihraç edildi. İhraç edilen kamu emekçilerinden 4 bin 9'u Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi. 20 Şubat 2017'de Kadıköy Altıyol, Kartal Meydanı ve Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda haftanın 3 günü oturma eylemi gerçekleştiren kamu emekçileri eylemlerinde 35'inci haftayı geride bıraktı. Nuriye Şimşek adlı kamu emekçisi, mücadelelerinin sadece işe geri dönmek için olmadığını belirterek, OHAL'in kaldırılmasına yönelik olduğunu da söyledi. Şimşek, eylemde olan işçi ve emekçilere OHAL'e karşı bir an önce birlikte mücadele ederek, güçlü eylemler düzenleme çağrısında bulundu.

İstanbul khk işçiler sendika