Kobani'nin güvenliği sürü sahiplerini cezbediyor
HABER MERKEZİ - 3 yıl önce, 2014’ün Ağustos ayında IŞİD saldırısı karşısında tüm dünyanın hayranlıkla seyrettiği bir direniş sergileyen Kobani, şimdilerde Rojava’nın en güvenli yaşam alanlarından biri. Rojava ve Kuzey Suriye’nin farklı bölgelerinden yülerce çoban, güvenlik nedeniyle Kobani Kantonu’na sığınarak hayvanlarını kantonun farklı bölgelerinde otlatıyor.
Kobani Kantonu’nun bölgenin en güvenli alanlarından olması nedeniyle Suriye’nin çeşitli bölgelerinden Kobani Kantonu’na gelerek hayvanlarını güvenli bir şekilde otlattıklarını belirten çobanlar ve hayvan tüccarları, bunu, Kobani’yi canları pahasına direnerek IŞİD’den temizleyen ve böylece Suriye’nin özgürleşmesinin de önünü açan Kobani direnişçilerine borçlu olduklarını söylüyor.
Çobanlar, savaş ortamında sürülerini otlatmak için güvenli bölgelerin çok önemli olduğunu belirtirken Kobani Kantonu’nun birçok bölgesinde bu güvenliğin sağlandığını ve bu nedenle hayvanlarını otlatan çokça çobana rastlamanın mümkün olduğunu belirtiyor. Kendilerinin birçok farklı köye çadırlarını kurarak hayvanlarını rahatça güttüklerini belirten çobanlar ve sürü sahipleri, Rojava’nın güney bölgelerinde hala devam eden çatışmalar nedeniyle özellikle Tedmur, Rakka, Tabka kent ve kasabaları ile bu yerleşim yerlerine bağlı köylerden gelen çobanlarla sayının giderek arttığını da belirtiyor.
Hawar Haber Ajansı ANHA’nın muhabiri Fedila Kiwar, Suriye’nin farklı bölgelerinden Kobani kantonuna gelen çobanlar ve sürü sahipleri ile konuşarak yaptığı haberinde, çobanların konakladığı bölgelere giderek durumu yakından gözlemleyip fotoğraflamış. Rakka’nın kuzeyinde yer alan Cirniye Beldesi’nden geldiğini söyleyen Hüseyin Ömer adındaki çoban, kantonu kendileri ve hayvanları için güvenli olduğunu ifade ederek, "Kobani Kantonu’nda Kürtler ve Araplar arasında ayrım yapılmıyor. Kantonda hoş karşılanıyoruz. Ayrıca elde ettiğimiz ürünlerde kanton pazarlarında rahatlıkla satılıyor. Hiçbir engelle karşılaşmıyoruz" diyor.
Tedmurlu çoban Garip Hezai Hecres ise IŞİD işgali ve zulmü altında bulunan yerlerde hayvanlarını otlatma ve ürünlerini pazarlama imkanların olmadığını dile getirerek şöyle konuştu:
"IŞİD’liler hayvanları keyfi öldürme, talan etme ve çalma gibi uygulamalarda bulunuyordu. Bu da halk içerisinde korkunun hakim olmasına neden oluyordu. Kobani Kantonu’nda durumumuz çok iyi. Talan edilmediğimiz gibi ürünlerimizin fiyatı da uygun."
Kobani Kantonu’ndaki çobanları, tarım ürünlerinin ekimi nedeniyle güvenli olmasına rağmen Kobani Kantonu’nda enh fazla 3 ay kalıyor. Eylül ayına girildiğinde arazi sahiplerinin tarlalarını sürme zamanı geldiğinden dolayı çobanlar bölgelerine geri dönmek zorunda. Geri dönüş zamanının gelmesine yakın kara kara düşündüklerini belirten çobanlar, gittikleri koışlıklar için ihtiyaçlarını da Kobani’den aldıklarını söylüyor. Saman ve odun gibi kışlık ihtiyaçlarını Kobanili çiftçilerden uygun fiyatlara satın alabildiklerini belirten çobanlar ve sürü sahipleri, tüm bu sonucun ortaya çıkmasında pay sahibi olan Kobani direnişçilerini anmadan da edemiyor.