Labrador retriever cinsi köpeklerin oburluğunun sırrı çözüldü
Artı Gerçek - Mama kabını silip süpürdükten sonra sanki yeni yemek yememiş gibi sahibinin gözünün içine bakmalarıyla tanınan labrador retriever cinsi köpeklerde genetik bir mutasyon tespit edildi. Benzer bir mutasyon, "düz tüylü köpekler" (flat-coated retriever) olarak bilinen İngiltere'ye özgü cinste de görüldü.
İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, köpeklerde obezite eğilimine yol açan POMC (proopiomelanocortin) adlı gen üzerinde daha önce keşfedilen bir mutasyonun dağılımı incelendi. "Açgözlü" köpekler genellemesinde ilk sıralarda sayılan labradorların yaklaşık dörtte birinde bu mutasyon bulundu. Düz tüylü köpeklerin de üçte ikisinde aynı mutasyon görüldü. Mutasyonun, labradorlar üzerindeki etkisinin daha büyük olduğu tespit edildi.
YAKTIKLARI KALORİ DE DAHA AZ
Dahası, bu köpeklerin dinlenme sırasında daha az kalori yakmalarına rağmen daha "aç" davrandığı da saptandı. Araştırmacılar, özellikle labrador sahiplerine köpeklerinin diyetlerine dikkat etme uyarısında bulundu.
Why fat Labradors can blame their genes https://t.co/0foa2NzR0m
— BBC News (UK) (@BBCNews) March 6, 2024
DENEY NASIL YAPILDI?
Araştırmada öncelikle, yetişkin yaştaki 36 labrador incelendi. Bu köpeklerin bazılarında POMC mutasyonundan bir, bazılarında iki tane vardı. Bazılarında ise hiç mutasyon yoktu.
Deney sırasında, hepsi standart bir diyet ile beslenen köpeklere önce kahvaltı verildi. Üç saat sonra da köpekler, içinde sosis bulunan, kapağı delikli bir kutunun yer aldığı bir odaya götürüldü. Köpekler sosisi görebiliyor ve kokusunu alabiliyordu.
Araştırmacılar, POMC mutasyonu olan köpeklerin odayı incelemeye daha az, sosisi kutudan çıkarmaya çok daha fazla vakit ayırdığını tespit etti. Araştırmanın başyazarı Dr. Eleanor Raffan, "Mutasyonu olan köpeklerin kafası, sosise çok daha fazla takıldı" dedi.
Araştırmanın kritik bulgusu ise bu köpeklerin ne kadar kalori yaktığına dair kısımda ortaya çıktı: Köpeklerden 19'u, uyudukları sırada tükettikleri oksijen ile ürettikleri karbondioksitin ölçülebildiği bir odada tutuldu. POMC mutasyonu bulunanların diğerlerinden yüzde 25 daha az kalori yaktığı tespit edildi.
'ÇİFTE SORUNLA KARŞI KARŞIYALAR'
Bu veri, mutasyonu taşıyan labradorların daha çok yemek yeme eğilimine rağmen daha az kalori yaktığı, yani obeziteye daha yatkın olduğu anlamına geliyordu. Raffan, "Bu bulgu, söz konusu köpeklerin çifte sorunla karşı karşıya olduğunu gösteriyor" dedi.
"Büyük ve tombul" siyah labradorunun araştırmaya katıldığını anlatan Kathryn Taylor, BBC ile söyleşisinde "Onu besliyorsunuz ve hâlâ daha fazla yemek istiyor" dedi. Köpeğinin sofradan salata veya sebze bile yediğini anlatan Taylor, mama kabını küçülterek kilo kontrolü yapmaya çalıştıklarını ekledi.
Labradorlar, zeki, arkadaş canlısı, neşeli ve duygusal olmalarıyla en çok sevilen köpek türleri arasında yer alıyor. İstatistiklere göre, zengin ülkelerde evde beslenen her üç köpekten neredeyse ikisi aşırı kilolu. Labradorlar ise en yüksek obezite oranlarına sahip olan cins. (DIŞ HABERLER)