Mamut ve Neandertallerin ortak genetik özellikleri olabilir
Yeni yapılan bir araştırma, Afrikalı atalara sahip iki memelinin genetik profillerinin soğuk ortamlara adaptasyonun moleküler özelliklerini paylaştığını gösterdi. Bu memeliler, Avrasya’nın kutup yarımadasında yaklaşık 600.000 yıl önce evrimleşen mamutlar ve yaklaşık 400.000 yıl önce Avrasya’da evrimleşen yüksek yetenekli erken insan türü Neandertallerdi.
Araştırma, Pleistosen dönemi boyunca insan-fil ilişkisini, iki tür arasındaki diğer olası etkileşimlere ek olarak, karşılıklı ekolojileri ve ortak yaşam ortamlarıyla ilişkilendiriyor.
Erman Ertuğrul'un arkeofili'nde yer alan haberine göre araştırmanın yazarı Prof. Barkai, "Buzul Çağı boyunca Avrupa’da Neandertaller ve mamutlar bir arada yaşadılar. Kanıtlar, Neandertallerin on binlerce yıl boyunca mamut avladıklarını ve yediklerini ve aslında uyum sağlama için mamutlardan çıkarılan kalorilere fiziksel olarak bağımlı olduklarını gösteriyor. Neandertaller, varlıkları için mamutlara bağımlıydı." diyor.
"Ne yersen o olursun derler. Bu özellikle Neandertaller için geçerliydi; mamutları yediler, fakat görünüşe göre genetik olarak mamutlara benziyorlardı."
Mamut ve Neandertal genetik bileşenleri arasındaki benzerlik derecesini değerlendirmek için arkeologlar, hem yünlü mamutların hem de Neandertallerin genomlarında bulunan soğuk iklim adaptasyonuyla ilişkili alellerin ilgili gen varyantları ve alellerle ilgili üç vaka çalışmasını gözden geçirdi.
İlk vaka çalışması LEPR geninin termojenez ve vücuttaki yağ dokusu ve yağ depolamasının düzenlenmesi ile ilgili ortak görünümünü ortaya koymuştu. İkinci vaka çalışması, her iki türdeki keratin protein aktivitesi ile ilgili genleri de içeriyordu. Üçüncü vaka çalışması, MC1R ve SLC7A11 genlerinde cilt ve saç pigmentasyon varyantlarına odaklanmıştı.
"Gözlemlerimiz, Afrikalı atalardan evrimleşmiş olan her ikisi de Avrasya’daki bu iki türün benzer soğuk adaptasyonu epigenetik özellikleri ile sonuçlanan çok sayıda moleküler varyant arasında benzerlik olasılığını ortaya koyuyor. Bu dikkat çekici bulgular, adapte olmuş türler arasındaki genetik varyantlardaki benzerliklerin mevcut olduğu moleküler benzerlik yoluyla yakınsak evrimin niteliği ile ilgili çekişmelere destek kanıtı sunuyor."
"Bu tür bağlantıların gelecekteki evrimsel araştırmalar için değerli olabileceğine inanıyoruz. Bu araştırmalar, özellikle de uzun ömürlü, karmaşık sosyal davranışları ve erken insanlarla paylaşılan yaşam alanlarındaki etkileşimlerini içeren, diğer büyük beyinli memelileri dahil ettiklerinde oldukça ilginç oluyor."
Çalışmaya göre, her iki tür de muhtemelen Afrika’dan Avrupa’ya gelen ve Buzul Çağı’ndaki yaşam koşullarına adapte olmuş atalardan geliyor. Ayrıca, her ikisinin de aşağı yukarı aynı anda az nesli tükenmişti.
"Daha önce kimsenin sormadığı bir soruyu cevaplamaya çalışmak artık mümkün: Neandertallerde ve mamutlarda evrimsel adaptasyon yolları ile genetik benzerlikler var mı?" diyor Prof. Barkai. "Cevap evet gibi görünüyor. Bu fikir tek başına evrim, arkeoloji ve diğer disiplinlerde yeni araştırmalar için sonsuz yollar açıyor."