Orhan Pamuk 'bina yıkılsın' dedi, komşularıyla davalık oldu: Apartmanda keşif yapıldı
Artı Gerçek - Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, komşularının ifadesiyle yurt dışından Türkiye'ye geldiğinde ara sıra kaldığı Taray Apartmanı'nın riskli yapı olduğu gerekçesiyle yıkılmasını talep edince, komşularıyla davalık oldu.
Beyoğlu'nda bulunan apartmanda, 6 dairenin sahibi olduğu iddia edilen Pamuk, daha önce de karot örneği aldırdığı ve riskli olduğu tespit edilen binanın yıkımı için mahkemeye başvurmuştu ancak Pamuk'un komşuları karara itiraz ederek yapının güçlendirilmesi talebiyle dava açmış ve binanın yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırmıştı.
'YIKIMIN YAPILMAMASININ TEK SEBEBİ, KARŞI TARAFTA ORHAN PAMUK'UN OLMASI'
İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşma da Taray Apartamanı'nın tahliye ve yıkılmasına ilişkin işlemlerin nihai karar verilene kadar durdurulmasına ve keşif yapılmasına karar verilmişti.
50 yıllık Taray Apartmanı'na bugün mahkeme tarafından gönderilen bilirkişi heyeti binada keşif yaptı. Keşif ve inceleme işlemi sürerken, bina sakinleri de keşifte hazır bulundu ancak Orhan Pamuk yurt dışından gelemediği için Pamuk yerine avukatı Hikmet Güngör geldi.
Güngör, başlangıçta riskli tespit edilen binanın halen yıkılmamış olmasını, davanın diğer muhatabının Orhan Pamuk olmasından kaynaklandığını öne sürdü.
DHA'nın haberine göre, Pamuk'un avukatı Hikmet Güngör, "Bu yıkımın halen olmasındaki tek sebebi maalesef karşı tarafta Orhan Pamuk'un olması, Orhan Pamuk faktörü" dedi.
'ORHAN PAMUK'UN 6 DAİRESİ VAR AMA BİR MALİK OLARAK GÖZÜKÜYOR'
Pamuk'la yıkım kararı üzerinden karşı karşıya gelen komşularından biri olan ve Taray apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray ise "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. 12 malikten 11'i olarak biz bu konuda tarafız. Orhan Pamuk'un 6 dairesi var ama bir malik olarak gözüküyor" diye konuştu.
'ÜÇ AYRI MAHKEMEYE GİDİLDİ, BİLİRKİŞİ RAPORU ALINDI, RİSKLİ OLDUĞU KESİNLEŞTİ'
Yazar Orhan Pamuk’un avukatı Hikmet Güngör, “Bu bina hakkında yaklaşık 1 buçuk sene önce 6306 sayılı yasaya göre riskli yapı olduğuna dair karar verildi. Karar verildikten sonra kat malikleri itiraz etti, idari mahkemesine gitti, 3 ayrı mahkemeye gidildi ve bilirkişi raporu alındı. Binanın riskli yapı olduğu kesinleşti. Mahkeme yürütmenin durdurulmasını kaldırdı. Mahkeme yürütmenin durdurulması kararını aldıktan birkaç gün sonra bugün keşif yapılan dosyadan mahkeme ihtiyati tedbir kararı verdi yani riskli yapı kararından sonra 8-9 ay geçti. Tam yürütmenin durdurulması kararı kaldırıldı, yıkım başlayacak denilirken bu sefer bu mahkeme ihtiyati tedbir kararı verdi. Bu kararın halen var olmasında ki tek sebebi maalesef karşı tarafta Orhan Pamuk’un olması, Orhan Pamuk faktörü. Biz bunu anlayamıyoruz" diye konuştu.
'YIKIM OLURSA İMAR DURUMUNDAKİ DEĞİŞİKLİK NEDENİYLE KAT MALİKLERİ MAĞDUR DURUMA DÜŞECEK'
Taray apartmanı babası tarafından yaptırılan ve aynı apartmanda oturan Emrullah Çetin Taray ise, “Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. Milli servet yönünden de düşünüldüğü taktirde binanın yeniden yıkılıp tekrar yapılması ve hatta imar durumunda ki değişiklik dolayısı ile maliklerin mağdur duruma düşeceği şartlar oluşacağı için binanın güçlendirilmesi yönünde bir talepte bulunduk. Değerli binamızın güçlendirme yapılmak sureti ile binanın istenilen şartlara getirilmesi şeklinde 12 malikten 11’i olarak biz bu konuda tarafız. Orhan Pamuk’un 6 dairesi var ama bir malik olarak gözüküyor. Dolayısıyla biz diğer 11 malik güçlendirme istiyoruz. Orhan Pamuk burada arada bir gelip kalıyor. Maalesef bazı art niyetli düşüncelerinden dolayı bizi mağdur duruma düşürdü" dedi.
‘BÜTÜN BİNAYI YIKIP TEKRAR YAPTIRMAK İSTİYOR’
Apartman sakinlerinden Rolant Gilbert de , “Orhan Pamuk bu binada ki 6 daireyi satın aldı. Amacı nedir bilmiyorum. Muhtemelen bütün binayı alıp, yıkıp tekrar yaptırmak istiyor. Kendisinin tahmin ettiğim kadarıyla psikolojik bir endişesi var, deprem olacak bu bina yıkılacak diye. Karot örneğini kendisi aldırdı. Kimseden izin almadan kendi adamlarını getirdi, dairelere bir yerlere girerek aldırdı. Rapor da çıkardı. Rapor da riskli yapı olarak çıktı ama çıkması için bir gerekçe yok aslında. Biz istemez miyiz, ‘bu bina çürük olacak da başımıza yıkılacak’ diye bizim de endişemiz olur. 12 kişi var burada kimsenin endişesi yok. Daireleri tek tek satın almaya çalıştı, 6 tanesini alabildi. Bana da teklif etti, satmadık. Başkalarına da satmıyor. Bizim bütün amacımız kanunun bize izin verdiği güçlendirme imkanını kullanmak, herkes bunu istiyor" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)