Tarım arazileri JES tehdidi altında
Valiliğin onay verdiği Jeotermal Enerji Santralleri (JES) projesi, Aydın-Muğla-Denizli hattındaki tarım arazilerini şimdiden tehdit ediyor AYDIN – Dihaber’e...
Valiliğin onay verdiği Jeotermal Enerji Santralleri (JES) projesi, Aydın-Muğla-Denizli hattındaki tarım arazilerini şimdiden tehdit ediyor
AYDIN – Dihaber’e göre, Jeotermal Enerji Santralleri (JES) ile talana açılan Aydın'da, yeni bir projeye daha izin verildi. Kuşadası ilçesinde bulunan Davutlar Mahallesi ve Söke ilçesinde Bozyazı Körfez Turizm ve İnşaat A.Ş. tarafından Jeotermal Kaynak Arama Projesi Aydın Valiliği tarafından "ÇED gerekli değildir" raporu verildi. 5 Adet sondaj alanında toplam 12 kuyu lokasyonu gerçekleştirilmesi planlanan projede, sondaj ile yeraltının jeolojik ve tektoniği hakkında bilimsel veriler elde edileceği, jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri doğrultusunda sondajın ileriki dönemlerde planlanacak yatırımlar için üretim veya re-enjeksiyon kuyusu olarak kullanılacağı belirtildi.
Projede tüm sonuçların değerlendirilmesi sonrasında ise bu bölgede yeni bir JES faaliyeti gerçekleştirileceği belirtildi.
TURİZM MERKEZİ KUŞADASI'NA YALNIZCA 11 KİLOMETRE UZAKLIKTA
Söz konusu 5 sondaj alanının yerleşim merkezlerine olan uzaklıkları ise dikkat çekiyor. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve doğal güzellikleri ile bilinen Kuşadası'nın 11 kilometre güneybatısında yer alıyor. Bölgeye vereceği tüm zararların görmezden gelindiği JES projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor.
DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ: KISA MESAFELİ KORUMA ALANINDA KALIYOR AMA…
Jeotermal kaynak arama sondajı içerisinde planlanan 5 ayrı sondaj alanıyla ilgili olarak Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü 21. Bölge Müdürlüğü, kurum görüşünde, ise sondaj yapılacak bölgelerin olan içme suyu amaçlı Davutlar Barajının Orta Mesafeli Koruma Alanında kaldığı belirtilmesine rağmen onay verdi. Raporda, "Alan 1 ve Alan 2’nin bulunduğu alanda sondaj çalışması yapılmasında sakınca bulunmadığı, Alan 3’ün yarısına yakın bir kısmının ön inceleme aşamasında olan içme suyu amaçlı Davutlar Barajının Orta Mesafeli Koruma Alanında kaldığı, Alan 4’ün tamamına yakınının Kısa Mesafeli Koruma Alanında kaldığı ve Alan 5’in yarısının Kısa Mesafeli Koruma Alanında yarısının da Orta Mesafeli Koruma Alanında kaldığı tespit edilmiştir" denildi.
9 MİLYON TL HARCANACAK!
Planlanan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı için proje sahibi Bozyazı Körfez Turizm Ve İnşaat A.Ş. tarafından proje bedeli olarak 9 miyon TL olarak belirlendi. Proje bedeli hesabında inşaat faaliyet giderleri, makine ekipman giderleri göz önünde bulundurulduğu belirtilirken, diğer giderlere ise yer verilmedi.
TARIM ARAZİLERİ İÇERİSİNDE YER ALIYOR
Zararlarının arasında en tehlikeli olarak tarım arazilerini kurutmasıyla bilinen JES'lerin bu projede de hedefi tarım arazileri oldu. Yalnızca Aydın'ın değil Denizli ve Muğla'nın da tarım arazilerini etkileyeceği belirtilen Proje dosyasında "Sondaj alanı 4 ve sondaj alanı 5’in büyük bir kısmı, 1/100 000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi Çevre Düzen Planında incelendiğinde "Tarım Arazisi olarak işaretlenmiş alan içerisinde kalmaktadır" denildi.
DOĞADA İNŞAAT FAALİYETLERİ YAPILACAK
Öte yandan proje konusu jeotermal kaynak arama sondajı faaliyetleri sırasında personelden kaynaklı evsel nitelikli katı atık, arazi hazırlık ve sondaj çalışmaları esnasında hafriyat atığı oluşacağı belirtildi. Çeşitli inşaat faaliyetlerinin de yapılacağı belirtilen projede, "Sondaj çalışma alanı olarak belirlenen alanlar içerisinde sondaja başlamadan önce sondaj alanının bir kısmında, 0,5 m derinlikte beton atılarak emniyetli çalışma alanı sağlandıktan sonra sondaj yapılacaktır. Ayrıca sondaj alanı içinde sondaj matkap grubunun çalışmasında kullanılacak sondaj çamurunun (kil + su karışımı) konulup devir daim yapılacağı (25m x 23m) 575 m2 alanda, 2,8 m derinlikte çukur kazılacaktır. Çamur için doğal kil kullanılacak olup, su ve kil kaçağını önlemek ve sızdırmasızlık sağlamak için çukur tabanı ve yanlarına jeomembran malzeme konulacaktır. Jeotermal kaynak arama sondajı faaliyetleri sırasında sondaj alanlarında yaklaşık bin metrekarelik alanda bitkisel toprak sıyırma işlemi gerçekleştirilecektir" diye belirtildi.
TARIM ARAZİLERİNİ YOK EDECEK
Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili, yeni onaylanan proje ile ilgili yapılacak tüm işlemlerin bölgeye zararının büyük olduğunu söyledi. Özellikle tarım arazilerinin yok olacağını kaydeden Vergili, "Tarım arazilerine zararı büyük. Tarım topraklarına yapılması uygun değil. Aydın zaten JES noktasında bir örnek. Havaya, suya toprağa açılıştan itibaren zarar veriyor. Bunun tek yönlü elektrik enerjisi olarak kullanılmasında da zarar var. Kesinlikle tarım bölgelerine zarar veriyor yok ediyor. Doğaya ve ekolojiye zararını artık söylemiyoruz bile" diye konuştu.
Daha önce de JES'lerle ilgili Aydın'da birçok hukuki girişimde bulunulduğunu söyleyen Vergili, Kuşadası'nda da bu projeye karşı hukuki girişimde bulunulacağını belirtti. Vergili, "Platform olarak bugüne kadar bütün açılan davalarda bulunuyoruz. Arkadaşlarımıza destek veriyoruz. JES'lerle ilgili daha önce de birçok hukuki girişimde bulunuldu. Kuşadası'nda da ÇED gerekeli değildir kararına karşı dava açılacak. Arkadaşlar buna hazırlıyorlar zaten. Onlar kendi çalışmalarını yapıyorlar. Bizde onlara destek veriyoruz. Geçen gün ÇED toplantıları oldu Germencik'te. Şirketler bu işin yakasını bırakmıyorlar çünkü büyük paralar kazanıyorlar. Bunların karşısında duramaya devam edeceğiz" dedi.