Türkiye'de 1 ayda 55 kişi deniz, göl ve göletlerde boğuldu: En çok vaka 29 Haziran'da

Serinlemek için deniz, göl, gölet ve sulama kanallarına giren ya da su kaynaklarına düşen 55 kişi boğularak öldü. 20 yaş ve altındaki gençlerde boğulmalarında artış görüldü.

Türkiye'de 1 ayda 55 kişi deniz, göl ve göletlerde boğuldu: En çok vaka 29 Haziran'da

Artı Gerçek - Hava sıcaklıklarının artışıyla birlikte Türkiye'nin birçok yerinde denizlerin yanı sıra göl, gölet ve sulama kanallarına girenlerin sayısı artarken, boğulma vakaları da arttı. Türkiye genelinde 1 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında 55 kişi, yüzerken ya da meydana gelen kazalar nedeniyle su kaynaklarına düşerek boğuldu.

En çok boğulma vakası 29 Haziran'da gerçekleşti. Konya, Antep ve Diyarbakır'da 2'şer, Kırıkkale'de 3, Urfa ve Mersin'de birer olmak üzere 11 kişi 29 Haziran'da boğularak vefat etti.

Türkiye genelinde 1 Temmuz'da 8, 30 Haziran'da 8, 17 Haziran'da 4, 28, 26 ve 18 Haziran'da 3'er, 25 ve 13 Haziran'da 2'şer, 1, 2, 5, 6, 8, 12, 15, 20, 21, 23 ve 27 Haziran'da ise birer kişi öldü.

'SUDA ŞAKALAŞMAYIN'

Bitlis AFAD Müdürü Erdal Tunçtan,, "Yasak ve tehlikeli sulara, barajlara, göletlere ve sulama kanallarına kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Yüzme bilmeyenlerin yanında yüzme bilen ebeveynlerinin olması şart. Bu konuda anne ve babalarımıza büyük görev düşüyor." dedi.

Arkadaşlarıyla serinlemek için suya girenlerin şakalaşmaması gerektiğinin altını çizen Tunçtan, "İnsanlar suda arkadaşlarıyla şakalaşırken boğulmasına sebep olabilmektedir. Yüzme bilmeyenlerin kendi başına suya girmemesi gerekir. İyi bir yüzücü olsa da suda ayağına kramp girebilir, akıntıya kapılabilir. İnsanların hayatını tehlikeye sokmadan sudaki kişiye halat, ip veya sırık uzatarak yardımda bulunabilir. Yüzme bilmeyenler paniğe kapılıyor. Paniğe kapılan insanlarımız suda çırpındıkça farkında olmadan batıyor. Suyun debisi bir metre de olsa paniğe kapılan vatandaşlarımız yüzme bilmiyorsa, o panikle kıyıdan uzaklaşarak boğulabiliyor. Yüzme bilmiyorsanız suya girmeyin, girseniz bile kıyıda kalın ve mutlaka yanınızda büyüğünüz olsun." diye konuştu.

'20 YAŞ ALTINDA ARTIŞ VAR'

"Son veriler, 20 yaş ve altındaki gençlerimizin boğulmalarında artış olduğunu göstermektedir. Bunun da en büyük sebebi hem yasaklı olan gölet ve barajlara girmeleri hem de yüzme bilmemelerinden kaynaklı. Oyun oynandığında yüzme bilmeyenler suyun altına girerek o panik ve korkuyla bir daha suyun yüzeyine çıkamamakta ve boğulmalar meydana gelebilmektedir. Ebeveynleri yanında olmayan çocuklarımız sudan uzak dursunlar. Batman, Şanlıurfa, Diyarbakır'da boğulmalar oluyor. İlimizde de Van Gölümüz var. Bir süre önce iki kişi boğularak yaşamını yitirdi. Bu nedenle dikkatli olmalı, yasaklı sulardan uzak durmalıyız." (AA)