ABD'li bilim insanları 'yavru solucan deliği' yaratmayı başardı

ABD'li bilim insanları 'yavru solucan deliği' yaratmayı başardı
Bilim insanları, bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezi solucan deliklerini ilk defa simüle etmeyi başardı. Google'ın "Sycamore" adı verilen bir kuantum bilgisayarında gerçekleştirilen deneyde açılan tünelden bir mesaj başarıyla iletildi.

Artı Gerçek - ABD'li bilim insanları iki "yavru" solucan deliğini simüle etmeyi başardıklarını duyurdu.

Kuantum bilgisayarlarda açılan uzay-zaman tünellerinden mesaj göndermeyi başaran bilim insanları, söz konusu deliklerin uzay-zamanda fiziksel olarak kırılma yaratmadığının altını çizdi.

Yine de açılan tünellerin teorik olarak içinden geçilebilen "solucan deliği" oldukları belirtildi.

'BİR ŞEYİN TEORİK OLARAK MÜMKÜN OLMASIYLA, GERÇEKLEŞMESİ FARKLI'

Nature dergisinde yayımlanan çalışmayı yürütenlerden biri olan Kaliforniya Teknik Üniversitesi'nde görevli fizikçi Maria Spiropulu, yapılan deneyde ortaya çıkan solucan deliklerini "yavru" diye tanımlarken, hedeflerinin "yetişkin" solucan delikleri yapmak olduğunu belirtti.

Spirilou, "Deneyin Google'ın "Sycamore kuantum işlemci" adı verilen bir kuantum bilgisayarında gerçekleştirildiğini" belirtti.

Makalenin yazarlarından ve ABD'nin parçacık hızlandırıcı laboratuvarı Fermilab'da görevli Joseph Lykken ise, "yavru" solucan deliklerini "Ördeğe benziyor, ördek gibi yürüyor, ördek gibi ötüyor. Dolayısıyla bu noktada, gösterdiği özellikler bakımından baktığımız şeyin "solucan deliğine" benzediğini söyleyebiliriz" diye tarif etti.

Öte yandan, makalenin yazarları canlıları veya insanları bir solucan deliğinden geçirerek bir yere göndermekten çok uzakta olduklarının da altını çizdi.

Lykken, "Bir şeyin teorik olarak mümkün olması ile gerçekte olması arasında fark var" diye konuştu.

MIT PROFESÖRÜ: BİLDİKLERİMİZ DIŞINDA YENİ BİR ŞEY YOK

Çalışma her ne kadar bilim insanları tarafından heyecanla karşılansa da ihtiyatlı davranmayı tercih edenler de var.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) görev yapan fizikçi Daniel Harlow, ABD'nin tanınmış gazetelerinden New York Times'a yaptığı açıklamada, "çalışmanın aslında kalem ve kağıtla bile yapılabilecek basit bir modellemeye dayandığını" söyledi.

Harlow "Kuantum yerçekimi hakkında bildiklerimiz dışında yeni bir şey öğrendiğimizi söyleyemem. Ancak, çalışmanın yine de çok önemli teknik bir başarı sağladığını düşünüyorum" dedi.

SOLUCAN DELİĞİ NEDİR?

Solucan deliği, Evren içinde çok uzak mesafeler arasında hızlıca yol kat edebilmeyi sağlayan, uzay-zaman dokusunun farklı noktalarını birbirine bağlayan teorik tünellerdir. Bilim insanları solucan deliklerini, onları ilk tanımlayan fizikçiler Albert Einstein ve Nathan Rosen'dan yola çıkarak Einstein-Rosen köprüleri diye adlandırıyor. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar