Aydın'da incir ve zeytin bahçelerinin ortasına JES ısrarına tepki: 'Tam anlamıyla bir kıyımdır'
İZMİR - Aydın’da incir ve zeytin bahçelerinin ortasında açılmak istenen jeotermal enerji santrali (JES) projesi ile ilgili yargı süreci devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeniden ÇED süreci başlattı.
Denizli merkezli Kocaer Çelik bünyesindeki şirket, Kurtuluş ve Horsunlu köylerinde hayata geçirmek istediği 'Kocaer Jeotermal Kaynak Arama ve JES 1 Projesi' için bakanlıktan izin istedi.
'ORMAN VE TARIM ARAZİSİ OLARAK İŞARETLİ'
Projeye 2.6 milyar TL bütçe ayıran şirket, yılda 192 milyon kWh elektrik üretmeyi planlıyor. Büyük Menderes Havzası sınırlarındaki proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni planında orman ve tarım arazisi olarak işaretli. Çevresinde hem incir hem de zeytin bahçeleri bulunuyor. Sondaj noktaları en yakın konuta 115 metre mesafede.
KÖYLÜLER ÇALIŞMAYI DURDURMUŞTU
Şirket, sondaj sahasında geçtiğimiz aylarda jeotermal kuyusu açma girişiminde bulunmuştu. İncir ve zeytin bahçelerine iş makinelerini sokan şirket 50’ye yakın ağacı kesmişti. Çalışmalar halkın müdahalesi ile durdurulmuştu. Köy halkı bakanlığa projeye izin vermemesi çağrısında bulunmuştu.
'ZEYTİN KANUNUNA AYKIRI'
Artı Gerçek'e konuşan avukat ve üretici Ferah Altuntaş "JES kurulmak istenen bölgede 15 bin insan yaşıyor ve bunun 10 bini geçimini topraktan sağlıyor" dedi. Altuntaş, şunları söyledi:
"Halk, atalarından dedelerinden bu yana incir ve zeytin üreticisi. Sofralık zeytin ve bal oranı en yüksek incir bu bölgede yetişir. Ancak şirket ısrarla ve inatla, halkın itirazına, haykırışlarına kulak asmadan milyon ağacın olduğu, binlerce insanın ekmek yediği bölgeye JES dikmek istiyor. Zeytin Yasası yok sayılıyor. Jeotermal mevzuatına da uyulmuyor. En basit yönü ile yerleşim yerlerine, zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafe koşulu var.
Kuş uçuşu 12-13 kilometrekarelik alanda Horsunlu, Kurtuluş, Gencelli, Gencellidere, Feslek, Gelenbe ve Ortakçı köyleri var. Köyler bitişik nizam ve birbirine yürüme mesafesinde. Zeytinliklere, yerleşim yerlerine, açık su alanlarına 3 kilometre mesafe kuralına uyarak nereye sondaj kuyusu açacaksınız. Nereye JES santrali kuracaksınız? Burada bırakın 3 kilometreyi, 300 metrekare çapında boş alan bulamazsınız."
'BURADA JES KURULMASI KIYIMDIR'
Şirketin yargı süreci devam ederken yeni ÇED başvurusu yaptığını anlatan Altuntaş da şöyle konuştu:
"İlk etapta üç sondaj kuyusu için verilen ÇED muafiyeti nisan ayında halkın başvurusu üzerine iptal edildi. Ancak hemen sonrasında yaptıkları sekiz kuyu başvurusu için 'yeni proje dosyası hazırlanmasına gerek yok' görüşü verildi. Biz bu kararı yargıya taşıdık, İdare Mahkemesinde dava devam ederken de JES santrali için ÇED süreci başvurusu yapıldı.
Coğrafi ve fiziki koşulları itibariyle burada JES santrali kurulması tam anlamıyla bir kıyımdır. Google haritalarından bile bu alanda her tarafın zeytinlikle dolu olduğunu ve yerleşim yoğunluğunu görürsünüz.
Bölge halkı kendi ekmeğini kendi toprağından çıkarıyor. Yüzyıllardır burada yaşayan, evi barkı, mezarı, geçmişi geleceği burada olan, devletine, toprağına canı feda bu halkın ortasına hançer gibi nasıl jeotermal santral kuracaksınız? Yasalarımızın takipçisi olacağız. Türkiye Cumhuriyeti topraklarında Türkiye Cumhuriyeti yasalarının uygulanmasını istiyoruz. Başka da bir şey istemiyoruz." (ARTI GERÇEK)
Aydın Germencik’te çevre felakati: JES borusu patladı!
Çeşme projesiyle ilgili odalardan bakanlığa çağrı: 'Yargı kararlarına uyun, projeden vazgeçin'
Antik Kent İasos'ta planlanan liman projesine tepki: 'Ne tarih, ne balık ne zeytin kalacak'