BM Biyoçeşitlilik Konferansı'nda tarihi anlaşma

BM Biyoçeşitlilik Konferansı'nda tarihi anlaşma
Kanada'nın Montreal kentinde 196 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen BM Biyoçeşitlilik Zirvesi'nde tarihi bir anlaşmaya imza atıldı. Anlaşmaya göre, 2030'a kadar Dünya'nın yüzde 30'u koruma altına alınacak.

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Biyoçeşitlilik Zirvesi'nde (COP15) ekolojik yıkımın önüne geçmek için hayati önemdeki bir anlaşmaya imza atıldı.

196 ülkenin temsilcilerini buluşturan ve Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen zirve bu sabah saatlerinde duyurulan anlaşmayla son buldu. Varılan anlaşmaya göre, 2030'a kadar Dünya'nın yüzde 30'u koruma altına alınacak.

YAĞMUR ORMANLARI VE SU HAVZALARI KORUMAYA ALINACAK

Çin'in başkanlığında 7-19 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilen zirvede, '2020 sonrası küresel biyoçeşitlilik çerçevesi' (GBF) adı verilen ve kamuoyunda 'Doğa için Paris Anlaşması' diye bilinen anlaşmayla ekolojik kaybı durdurmak ve tersine çevirmek için bir dizi yeni kural üzerinde anlaşıldı.

Bunlara göre, dünya genelinde yüzde 17'si koruma altında olan toprak alanlar ile yüzde 10'u koruma altında olan su alanları genişleyecek.

Ayrıca biyoçeşitlilik için hayati önemde olan yağmur ormanlarının ve su havzalarının da koruma altına alınması hedefleniyor.

FİNANSMAN İLE İLGİLİ ANLAŞMAZLIK YAŞANDI

Doğanın uğradığı zararlardan toparlanabilmesi için 'son şans' olarak görülen zirveye, uygulamaya koyulacak planların finansmanı ile ilgili tartışma damga vurdu.

Afrika, Güney Amerika ve Asya ülkelerinden oluşan toplam 70 ülke temsilcisinin finansman konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle 14 Aralık'ta zirveyi terk etmesinin ardından görüşmeler için Montreal'de bulunan aktivizm örgütü Avaaz'ın kampanya direktörü Oscar Soria, "Masadaki hararetli tartışmaların ardından gerçekleşen geri çekilmenin gelişmekte olan ülkelerin zengin ulusların biyolojik çeşitlilik finansmanı konusundaki davranışlarından bıktığını gösteriyor" dedi.

Daha sonra görüşmelere geri dönen 70 ülke temsilcisi, nihai anlaşmanın bir parçası olarak biyolojik çeşitlilik için yeni bir fon oluşturulmasını istiyor ancak gelişmiş ülkeler buna sıcak bakmıyor.

Çin, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Endonezya Küresel Çevre Fonu'ndan (GEF) en çok kaynak aktarılan ülkeler arasında bulunuyor.

BREZİLYA YILLIK 100 MİLYAR DOLAR TALEP ETTİ

Zirvede gelişmekte olan ülkeler adına söz alan Brezilya temsilcisi yaptığı açıklamada, planların uygulanabilmesi için gelişmiş ülkelerin 2030'a kadar yıllık 100 milyar dolarlık bir fon sağlaması gerektiğini vurguladı.

Fransız AP ajansına konuşan Afrika grubunun temsilcisi Pierre du Plessis, "Herkes isteklerinin bir kısmını elde etti, şimdi birlik ruhu var mı yok mu onu göreceğiz" dedi.

ÇOK GEÇ OLABİLİR

Vahşi Yaşamı Koruma Derneği ise varılan anlaşmanın 2050'yi hedef olarak belirlemesinin endişe verici olduğunu dile getirdi.

Dernek temsilcisi yaptığı açıklamada, "Ekosistemlerin ve genetik çeşitliliğin korunması için hedef olarak koyulan tarihin pek çok türün yok olmasını önleyemeyeceğini" vurguladı.

Biyoçeşitlilik kavramı Dünya üzerinde bulunan tüm canlıların gezegeni ayakta tutan karmaşık bir yaşam ağıyla birbiriyle olan bağlantısını ifade etmek için kullanılıyor. Küresel ısınma başta olmak üzere, doğanın insan eliyle tahribatının biyoçeşitlilik üzerinde ölümcül bir etkisi olduğu biliniyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar