BM Genel Kurulu öncesi: New York'ta on binlerce kişiden fosil yakıtlara karşı yürüyüş
New York'ta yaklaşık 700 örgüt ve hak savunucusu grubun katılımıyla düzenlenen 'Fosil Yakıtları Bitirme Yürüyüşü'ne 75 bin kişi katıldı. Göstericiler, ABD Başkanı Joe Biden'ı yeni petrol ve gaz projelerine imza atmayı sürdürdüğü için eleştirdi.
Artı Gerçek - ABD'nin New York kentinde on binlerce kişi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu öncesinde fosil yakıtlara son verilmesi talebiyle yürüdü. Dün düzenlenen mitinge katılan 700 kadar örgüt ve hak savunucusu gruptan protestocular, insanlığın geleceğinin fosil yakıtların sonlandırılmasına bağlı olduğunu vurgulayarak "Fosil yakıtlar bizi öldürüyor" ve "Yangınlar ve seller için oy vermedim" yazılı pankartlar taşıdı. Bu haftaki BM Genel Kurulu ve çarşamba günü düzenlenecek BM İklim Zirvesi'ne katılmak için dünyanın pek çok ülkesinden liderler New York'a doğru yol alırken gerçekleşen yürüyüşe 75 bin kişi katıldı.
BIDEN PROTESTOCULARIN HEDEFİNDEYDİ
'Fosil Yakıtları Bitirme Yürüyüşü' olarak adlandırılan mitingle, iş, siyaset ve sanat dünyasından ünlü isimlerin 'gezegeni kurtarmak için' bir araya geldiği 'New York İklim Haftası'nın açılışı da yapılmış oldu. Yürüyüşe katılanlar ABD Başkanı Joe Biden'ı yeni petrol ve gaz projelerine imza atmamaya, mevcut anlaşmaları kademeli olarak sonlandırmaya ve daha geniş yürütme yetkileriyle iklim acil durumu ilan etmeye çağırdı. Yürüyüşte ABD Kongre Üyesi Alexandria Ocasio-Cortez gibi siyasetçilerin yanı sıra Susan Sarandon, Ethan Hawke, Edward Norton, Kyra Sedgwick ve Kevin Bacon gibi oyuncular da yer aldı. Ocasio-Cortez tezahürat yapan kalabalığa "Dünyanın dört bir yanında sokaklara dökülen, bizi öldüren şeyin durdurulmasını talep eden insanlar var" dedi. Cortez, "Bazılarımızın bundan 30, 40, 50 yıl sonra bu gezegende yaşıyor olacağına dair bir mesaj göndermeliyiz. Ve hayır cevabını kabul etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
BM İKLİM RAPORU: ŞİMDİ TÜM CEPHELERDE DAHA FAZLA ÇABAYA İHTİYAÇ VAR
Biden'ın çarşamba günü düzenlenecek İklim Zirvesi'ne katılması beklenmiyor. Biden, geçen yıl 369 milyar dolarlık tarihi iklim yasasını onaylamış ancak petrol sondaj projelerine ve Meksika Körfezi'ndeki gaz tesislerinin genişletilmesine onay vermeyi sürdürdüğü için eleştirilerin hedefi olmaktan kurtulamamıştı. Bu ay yayınlanan BM iklim raporu, insanlığın küresel ısınmayı 2015 Paris Anlaşması'nda belirlenen hedefler doğrultusunda tutabilmesi için küresel sera gazı emisyonlarının kontrol altına almak için son tarihin 2025 olduğuna işaret ediyor. Bu yıl sonunda Dubai'de yapılacak önemli bir iklim zirvesinin temelini oluşturacak olan rapora göre, Paris Anlaşması bu alandaki düzenlemeleri başarılı şekilde yönlendirdi, ancak "şimdi tüm cephelerde çok daha fazlasına ihtiyaç var".
'EĞER KAZANMAK İSTİYORSANIZ FOSİL YAKITLARA SON VERİN'
Hak savunucuları, 2050 yılına kadar dünyada yapılması planlanan petrol ve doğal gaz sondajlarının yaklaşık üçte birinin ABD çıkarlarına hizmet edeceğini dile getiriyor. Son 100 yılda ABD atmosfere diğer tüm ülkelerden daha fazla karbondioksit salmış durumda. Şu anda ise Çin, yıllık bazda daha fazla karbon salınımı yapıyor. Önde gelen bilim insanları, dünyanın gelecek beş yıl içinde yeni rekor sıcaklıklar yaşayacağı ve küresel sıcaklıkların ortalama 1,5 derecelik bir artışla önemli bir eşiği aşma ihtimalinin çok yüksek olduğu konusunda uyarıyor. Yürüyüşe katılan 17 yaşındaki Brookly'li Emma Buretta, ABD Başkanı'na yapılan çağrıyı şöyle dile getiriyor: "Eğer 2024'te kazanmak istiyorsanız, benim neslimin kanının ellerinizde olmasını istemiyorsanız, fosil yakıtlara son verin." (DIŞ HABERLER)
Mısır'daki İklim Zirvesi: Gelişmekte olan ülkelerin zararını tazmin için fon kurulacak
Yunanistan'daki sel felaketiyle ilgili soruşturma emri
Hindistan'ın Himalayalar bölgesinde sel ve heyelan faciası: 40'tan fazla kişi öldü, onlarcası kayıp