Adana Ekoloji Platformu: 'Çukurova'da yeni bir Dilovası felaketi hazırlanıyor'

Adana Ekoloji Platformu: 'Çukurova'da yeni bir Dilovası felaketi hazırlanıyor'
Adana Ekoloji Platformu, 'İklim krizine karşı mücadele için Küresel Eylem Günü’nde sesimizi yükseltiyoruz’ sloganıyla Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması yaptı. 'Çukurova'da yeni bir Dilovası felaketi hazırlanıyor' uyarısında bulunuldu.

ADANA - Çevreciler, Adana'da yapılması planlanan Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'ni protesto etti. Kentin çevre sorunlarına dikkat çeken Adana Ekoloji Platformu Sözcüsü Hazım Özdemir "Çukurova’nın verimli tarım alanlarında yeni bir Gebze-Dilovası felaketi hazırlanıyor” uyarısında bulundu.

Adana Ekoloji Platformu, 'İklim krizine karşı mücadele için Küresel Eylem Günü’nde sesimizi yükseltiyoruz’ sloganıyla Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. Platform Sözcüsü Hazım Özdemir, kentteki çevre sorunlarına dikkat çekti.

'SANTRALLER ZEHİR SAÇIYOR'

Özdemir, Adana’da üç kömür termik santralinin zehir saçmaya devam ettiğini belirtti. Yumurtalık'taki iki santralin saatte bin ton kömür yakarak, atmosfere karbondioksit ve diğer zehirli gazları saldığını, milyonlarca ton deniz suyunun soğutma suyu olarak kullanılmasıyla deniz ekosistemin bozulduğunu vurgulayan Özdemir, Tufanbeyli'deki kömür santarlin de saatte bin ton kömür yaktığını söyledi

'AVRUPA'DAN GELEN 250 BİN TON ÇÖP ÇEVREYİ KİRLETİYOR'

Avrupa’nın çöplerinin Adana’ya dökülmeye devam ettiğini dile getiren Özdemir, şu bilgileri paylaştı: “Adana, Avrupa’nın plastik çöplüğü olmaya devam ediyor. İktidarın verdiği izinler sonucunda her yıl 500 bin ton atık plastik ülkemize giriyor ve bunun yarısına yakını Mersin Limanı üzerinden şehrimize getiriliyor. Denetimsiz tesislerde, ilkel ve sağlığa aykırı çalışma şartlarında bu atıkların çok az bir bölümü tekrar kullanılmak üzere dönüştürülüyor. Kalan büyük kısmı ise ya yakılarak atmosfer kirliliğine ya da su kanallarına, boş arazilere, tarım alanları yakınlarına atılarak toprak kirliliğine sebep olunuyor.”

OSB'YE TEPKİ

Ceyhan ve Yumurtalık ilçesi sınırlarında Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi yapılmasının planlandığına dikkat çeken Özdemir, "Bunlar yetmiyormuş gibi, şimdi de Ceyhan kıyılarına çok tehlikeli bir plastik hammaddesi üretim işletmesi yapılıyor. Çukurova’nın verimli tarım alanlarında yeni bir Gebze-Dilovası felaketi hazırlanıyor" dedi.

'NÜKLERDE ISRAR ETMEK DOĞA DÜŞMANLIĞIDIR'

Mersin-Akkuyu’da yapımı devam eden nükleer santral inşaatının Adana, Akdeniz Bölgesi ve tüm Akdeniz Havzası için yaşamsal bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Özdemir, "Yaşanan bunca nükleer felaketten, çözüm bulunamayan onca nükleer sorundan sonra bu santralin yapımında ısrar etmek siyasi iktidarın sorumsuzluğunu, doğa düşmanlığını ortaya koymaktadır" diye konuştu.

TALEPLER

"Bizler doğanın sahibi değil, sadece bir parçasıyız. Bütün canlıların yaşam hakkı olduğu bilinciyle, doğadan, yaşamdan yana olan herkesi ekolojik sorunlara duyarlı olmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" çağrısı yapan Özdemir, talepleri ise şöyle sıraladı:

“-Kömür santralleri kapatılmalıdır.

-Ekolojik yıkıma neden olan tüm madencilik projeleri ve uygulamaları durdurulmalıdır.

-Uluslararası bir suç olan çöp ithalatı yasaklanmalıdır.

-Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı durdurulmalıdır.

-Ekokırım Yasası kabul edilmelidir. (Artı Gerçek)

Öne Çıkanlar