Trakya'da kuraklık alarmı: Sular çekilmeye başladı

Türkiye'de kış mevsiminin yağışsız geçmesi kuraklık endişesini artırıyor. Trakya bölgesinde gölet sularının çekilmesiyle su kaynaklarının azaldığını belirten uzmanlar, kuraklıkla mücadelede su kaynaklarının korunmasının önemine dikkat çekti.

Trakya'da kuraklık alarmı: Sular çekilmeye başladı

Artı Gerçek - Türkiye'de son dönemde mevsim sıcaklıklarının normalden yüksek seyretmesi, kuraklık tehlikesinin artmasına neden oluyor. Beklenen yağışların gerçekleşmemesi Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde Bıyıkali ve Yazır göletlerinde de su çekilmelerine sebep oldu.

Uzmanlar iklim değişikliği ve kuraklıkla ilgili mücadelede su kaynaklarının korunmasını gerektiğine dikkat çekti.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, kuraklığın tüm dünyada etkili olduğunu, alınacak önlemlerin mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. Tecer, "İklim değişikliğiyle beraber yaşanan kuraklık, sıcaklıkların artması, mevsimlerin artık yavaş yavaş normal dönemlerinden kayması hayatımızın bir gerçeği haline dönüştü. Tabi ki konuşup geçtiğimiz konular ama bunların yakın, orta ve uzun vadede çok ciddi sonuçları olacak. Dolayısıyla bunlarla mücadele etme iklim değişikliğine uyumlu bir adaptasyon sürecine girme vakti geldi " diye konuştu.

'SU KAYNAKLARINI KORUMAYA BAŞLAMALIYIZ'

Kuraklıkla mücadelede su kaynaklarının korunmasına, sanayide ve bireysel kullanılan sulardan başlanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tecer, "Hayat biçimimizi fikri ve uygulamalı olarak dönüştürmemiz gereken noktalar var. Kuraklıkla mücadelede su kaynaklarının korunmasına tarımsal sulamalardan, sanayi üretiminde kullanılan sulardan ve bireysel olarak kullandığımız sulardan başlamamız gerekiyor. Bir kere sanayici mutlaka daha az suyu tüketen yeni teknolojilerle üretim yapmak zorunda. Bu da yeterli gelmeyecektir. Bugünden tezi yok, geç kalınmış bir süreç var ki atık sularının arıtılarak tekrar kazanılıp proseste kullanılması gerekiyor" dedi.

Bütün dünyada atık suların geri kazanılmasıyla alakalı projelerin uygulanmaya başladığını söyleyen Tecer, "Biz geç kaldık, halen de vakit geçiriyoruz. Bunun uygun teknolojilerle yeni yöntemlerle daha sürdürülebilir metodolojisini bulup atık sularımızı arıtıp tekrar kazanarak sanayide tekrar kullanmamız lazım" dedi.

'50 YILDIR BÖYLE KURAKLIK YAŞAMADIK'

Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı geçen yılın da kurak geçtiğini söyledi. Saygı, "Buğdaylarda şu anda herhangi bir sıkıntı yok. Belirli bir yağış aldık ama şu anda derelerde su yok. Barajlar bildiğiniz gibi yarıdan aşağıya düştü. Çiftçi, en azından bir kar görmek istiyorlar. Nisanda mayısta yağış olursa mahsulümüz olur. 50 yıldan beri böyle bir kuraklık yaşamadık" diye konuştu. (DHA)