ABD yargısı Türkiye'yi reddetti: Erdoğan'ın korumalarına dava açılabilir

ABD yargısı Türkiye'yi reddetti: Erdoğan'ın korumalarına dava açılabilir
ABD Yüksek Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2017'deki Washington ziyaretinde korumalarının protestoculara saldırması konusunda kritik bir karar verdi. Mahkeme, Türkiye'nin protestocular tarafından dava açılmaması yönündeki başvurusunu reddetti

Artı Gerçek- ABD Yüksek Mahkemesi Türkiye aleyhinde yeni bir karar aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 16 Mayıs 2017'de Washington'daki Türk Büyükelçiliği konutuna vardığında kendisini karşılamaya gelenler ile protestocular arasında çıkan tartışma kavgaya dönüşmüştü. Erdoğan'ın korumalarının da karıştığı kavga sırasında her iki taraftan da yaralananlar olmuştu.

Yere düşen ve ABD vatandaşı olan protestocuların korumalar tarafından tekmelenmeleri ve yüzlerinden gelen kanlar haftalarca gündemde kalmıştı. ABD hükümetinin tepkisine yol açan kavganın ardından Temsilciler Meclisi, Türkiye'yi kınayan bir tasarı kabul etmişti. ABD yargısına da taşınan olay iki ülke arasında gergin olan ilişkilerde yeni bir krize yol açmıştı.

2018 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı saldırılardan dolayı zarar gördüğünü iddia eden protestocular tarafından açılan iki ayrı tazminat davasını Washington Bölge Mahkemesi kabul etmiş, Türkiye temyiz başvurusunda bulunmuştu.

27 Temmuz 2021'de kararını açıklayan Temyiz Mahkemesi, her iki tazminat davasının da devam etmesi yönünde görüş bildirerek, Türkiye’nin itirazını reddetmişti.

YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYORDU

Son kararda Yüksek Mahkeme yargıçları, Türkiye'nin davanın devam etmesine izin veren alt mahkeme kararlarına yaptığı itirazı geri çevirerek, Türkiye'nin ABD'de Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası adı verilen bir federal yasa uyarınca bu tür yasal işlemlerden bağışıklığı olduğu yönündeki iddiasını reddetti.

2018 yılındaki tazminat davalarının birinde 15 diğerinde de beş davacı bulunuyordu. Mahkeme belgelerine göre davacılar söz konusu yaralanmalar için Türkiye devletinden on milyonlarca dolarlık tazminat talebinde bulunmuştu.

Erdoğan'ın güvenlik ekibinde olmayan iki kişi fiziksel saldırıdan suçunu kabul etmiş, 15 koruma hakkında benzer suçlamayla yakalama kararı çıkarılmış, sonrasında bunlardan 11'i hakkındaki dava 2018 yılında düşürülmüştü.

ERDOĞAN 'EYLEMCİLER PKK'LI' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Beyaz Saray'a girerken PKK'lı göstericiler siz onlara 'aktivistler' diyorsunuz; orada her türlü gösteriyi yapıyorlar. Polisin, onlara müdahale etmediğini gördüm. Daha sonra büyükelçilik rezidansına geçtik. Büyükelçilik rezidansına geçtiğimiz zaman orada da yine aynı şekilde, yakın mesafede gösteri yapıyorlar ve polisin onlara ne yazık ki müdahale etmediğini gördüm. Bu defa, yakın mesafedeler. Benim kendi korumalarım, beni korumakla görevli olanlar ister istemez duruma müdahale etmek durumunda kaldı."

NE OLMUŞTU?

Olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sonrası gittiği Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın resmi konutu önünde gerçekleşmişti. Türkiye’nin Washington Büyükelçilik konutu önünde "Demirtaş'a özgürlük" pankartları ile konut önünde eylem gruba yine konutun önünde toplanan Erdoğan destekçileri önce sözlü müdahalede bulundu. Erdoğan'ın konuta gelmesinden sonra cumhurbaşkanının korumaları eylemcilere saldırdı. Yaşanan arbedede en az 11 kişi yaralanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar