ABD'nin 'ekonomik soykırıma' varan ablukası altındaki Küba'da benzin fiyatına yüzde 500'den fazla zam
Artı Gerçek - Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez'in Ekim 2019'da Devlet Başkanı seçilmesinden beri yeni bir döneme giren komünist Küba'da, kıtlık ve derinleşen ekonomik krizle mücadele kapsamında akaryakıt fiyatlarına beş kat artış yapılacağı açıklandı.
Maliye Bakanı Vladimir Regueiro'nun açıklamasına göre şubat ayından itibaren süper benzinin litre fiyatı 25 pesodan 132 pesoya çıkacak.
DOLARLA ÖDEME KABUL EDECEK 29 YENİ BENZİN İSTASYONU
Turistlerin akaryakıt alımında dövizle ödeme yapacağını söyleyen Regueiro, hükümetin uluslararası piyasalardan yakıt satın almak için döviz toplamak amacıyla yalnızca ABD doları cinsinden ödeme kabul edecek 29 yeni benzin istasyonu açacağını belirtti.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA DA ZAM
Dizel ve diğer benzin türlerinin fiyatlarının da benzer artışlarla karşı karşıya kalacağını ekleyen Regueiro, ayrıca yerleşim bölgelerindeki büyük tüketiciler için elektrik fiyatlarına yüzde 25 oranında zam yapılacağını ve doğalgaz maliyetlerinde de artış olacağını duyurdu.
Maliye Bakanı, "Bu önlemler ekonomimizi canlandırmayı amaçlıyor" dedi. Pek çok malzemeye sübvansiyon sağlayan hükümet, akaryakıt fiyatlarına zammın bütçe açığının azaltılmasına yardımcı olacağını umuyor.
Fiyat artışları, bu yıl detaylandırılacak daha geniş bir önlem paketinin parçası. Hükümete göre önlemler, gıda ile tarımsal girdilerden yakıta kadar hayati önem taşıyan malları ithal etmekte kullanılacak dolar açığını kapatmak için gerekli.
ABD'nin "ekonomik soykırıma" varan ablukası ve ambargosu altındaki Küba'nın kırılgan ekonomisi, koronavirüs pandemisinde girdiği krizden toparlanamadı.
DÜNYANIN EN UCUZ AKARYAKITI MI?
Geçen ay Ekonomi Bakanı Alejandro Gil, "dünyanın en ucuz" akaryakıtının Küba'da olduğunu vurgulayarak, hükümetinin artık sübvansiyonlu fiyatlarla yakıt satamayacağını belirtti. Fransız haber ajansı AFP'nin görüşünü aldığı ekonomi profesörü Omar Everleny Perez ise Küba'daki petrolün küresel standartlara göre ucuz olabileceğini, ancak ülkedeki maaşlarla karşılaştırıldığında "çok pahalı" olduğunu söyledi. Perez, yeni fiyat yapılandırmasının "toplumun tamamını etkileyeceği" uyarısını yaptı.
ARACA BENZİN DOLDURMAK, GÜNLERCE SÜREN ÇİLEYE DÖNÜŞTÜ
Az sayıda insanın araç sahibi olduğu bir ülkede, benzin fiyatlarındaki artış araba sahibi olma umutlarını Kaf Dağı'nın ardına attı. Yakıt krizi, benzin istasyonlarında uzun kuyrukların oluşmasına yol açtı. Bu kuyruklar bazen kilometrelerce uzanıyor ve araca benzin doldurmanın günlerce süren çileye dönüşebileceği anlamına geliyor.
1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI YÜRÜYÜŞÜ BİLE İPTAL EDİLMİŞTİ
Öyle ki, Küba'da 1959'daki devrimden beri her yıl milyonlarca kişinin katıldığı 1 Mayıs İşçi Bayramı yürüyüşü geçen yıl akaryakıt krizi gerekçesiyle iptal edildi. Zira ucu bucağı gözükmeyen kortejler için yurttaşların ülkenin farklı noktalarından başkent Havana'ya çok sayıda otobüs seferiyle taşınması gerekiyor.
BİDEN, TRUMP'IN DEMİR YUMRUĞUNU KALDIRMADI
Akut akaryakıt kıtlığına yıllardır süren gıda güvensizliği, enflasyon ve elektrik kesintileri eşlik ediyor. Büyük ölçüde ithalata bağımlı Küba, pandemiden beri giderek artan gıda, ilaç ve tüketim malları kıtlığı çekiyor. Hükümet, ithalat yapmak için gereken ihracat kazançlarındaki keskin düşüşten, Barack Obama'nın başkanlığı döneminde Amerikan ablukasının gevşemesinin ardından Obama'nın halefi Donald Trump'ın yaptırımları daha da sertleştirmesini de sorumlu tutuyor. Halihazırdaki ABD Başkanı Joe Biden, Obama'nın yardımcılığını yapmış olmasına rağmen, Trump'ın Küba politikasında yumuşama yerine daha da sertleşmeye gitti. (BBC, Reuters, Dış Haberler)