Almanya için Alternatif'in gençlik örgütünün 'kesinlikle aşırı sağcı' olarak sınıflandırılmasına yargıdan onay

Almanya için Alternatif'in gençlik örgütünün 'kesinlikle aşırı sağcı' olarak sınıflandırılmasına yargıdan onay
Kapatılmasına yönelik çağrıların güç kazandığı dönemde Almanya için Alternatif'e yargı da darbe indirdi. AfD'nin gençlik örgütünün "kesinlikle aşırı sağcı" olarak sınıflandırılmasına itirazı, Köln Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.

Artı Gerçek - Almanya'da aşırı sağcıların "Remigration” (göçmenleri sınırdışı etme) planı hazırlandığının ortaya çıkmasından beri haftalardır düzenlenen protesto gösterilerinde kapatılması istenen Almanya için Alternatif (AfD) partisine yargıdan kötü haber geldi. Almanya'nın iç güvenlik servisi Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV) partinin gençlik örgütünü "kesinlikle aşırı sağcı" olarak sınıflandırmasına itiraz eden AfD, Köln Anayasa Mahkemesi'nden ret yanıtı aldı.

KARARA TEMYİZ YOLU AÇIK

Köln Anayasa Mahkemesi, Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki 7 anayasa mahkemesinden biri. Almanya'nın en üst mahkemesi ise Federal Anayasa Mahkemesi. Dolayısıyla kararın henüz hukuki açıdan bağlayıcılığı bulunmuyor. AfD, karara karşı Münster'deki Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Yüksek Anaya Mahkemesi'ne şikayette bulunabilir.

AfD'nin BfV'ye karşı açtığı davayı reddeden Köln Anayasa Mahkemesi, Almancası "Junge Alternative/JA" olan partinin gençlik kolunun BfV tarafından "kesinlikle aşırılıkçı bir çaba" olarak sınıflandırılıp muamele edilebileceğine karar verdi.

MAHKEME: JA'NIN ANAYASA KARŞITI ÇABA İÇİNDE OLDUĞU KESİNLİK KAZANDI

Mahkeme, 70 sayfadan uzun kararında, JA'da "anayasaya aykırı niyetler" gördüğünü de belirtti. Almanya’da hiçbir yasa, hiçbir kural ya da yönetmelik anayasaya aykırı olamaz.

Mahkemeye göre JA'nın anayasa karşıtı çabalarına ilişkin kanıtlar, şüpheli vaka olarak sınıflandırılmasına ilişkin daha önceki bir karardan bu yana "kesinlik haline geldi".

MAHKEME: JA'NIN GÖRÜŞLERİ İNSANLIK ONURUNU ÇİĞNİYOR

BfV, 2019'da JA'yı "şüpheli aşırı sağcılık vakası", 2023'te "kesin aşırı sağcılık çabası" olarak sınıflandırdı. Bu, JA'nın artık "resmen onaylanmış aşırı sağcı bir örgüt" olarak sınıflandırılması anlamına geliyor. AfD ile JA buna karşı dava açtı. Yargılama sırasında BfV sınıflandırmayı geçici olarak askıya aldı.

Köln Anayasa Mahkemesi, temel siyasi fikirlerinden biri "Alman halkının etnik varlığının korunması" olan JA'nın "ulusal etnik köken kavramına" sadık kaldığını, bunun insanlık onurunun ihlali anlamına geldiğine karar verdi.

MAHKEME: GÖÇMENLERİ GENELLİKLE AŞAĞILIYORLAR

Yanısıra JA'nın özellikle İslam'a ve Müslümanlara yönelik yoğun yabancı düşmanlığı propagandası yaptığını saptayan mahkeme, "Sığınmacılar ve göçmenlerden genel olarak şüpheleniyor ve onları aşağılıyor. Göçmenleri genellikle asalak ve suçlu olarak tanımlıyor veya başka şekillerde küçümsüyor ve bu nedenle onların insanlık onurlarını göz ardı ediyor" dedi.

Karara göre JA federal, eyalet ve bölge düzeyinde demokrasi ilkesine karşı propaganda yapmaya devam ediyor. Bu, örneğin Federal Cumhuriyet'in diktatörlük rejimleri, özellikle de Nazi rejimi ve Doğu Almanya ile eş tutulmasıyla ifade ediliyor. JA'nın Kimlik Hareketi gibi anayasaya aykırı olarak sınıflandırılan derneklerle de bağlantıları bulunuyor. (Tagesschau, FAZ, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar