Boeing, NASA astronotlarını yarı yolda bıraktı: Sekiz günlüğüne gittikleri uzaydan dönüşleri 2025'e kaldı

Boeing, NASA astronotlarını yarı yolda bıraktı: Sekiz günlüğüne gittikleri uzaydan dönüşleri 2025'e kaldı
Haziran ayında yalnızca sekiz günlük bir görev için uzaya giden iki NASA astronotu, dönüş aracının arızalanması üzerine mahsur kaldı. Boeing'in geliştirdiği aracın dönüş için güven vermemesi, NASA'nın gözleri SpaceX'e çevirmesine neden oldu.

Artı Gerçek - NASA, haziran ayında yalnızca sekiz günlük bir görev için uzaya gönderilen iki ABD'li astronotun aylarca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) mahsur kalabileceğini açıkladı.

Uçakları ve uzay mekiklerindeki güvenlik açıklarıyla birçok kez tartışmalara konu olmuş Amerikan havacılık firması Boeing’in Starliner aracıyla UUİ’ye ulaşan astronotların, aracın Dünya’ya dönüş için yeteri kadar güvenli hâle gelmemesi durumunda ancak Şubat 2025'te dönebileceği belirtildi.

Dönüş görevini ise Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait Crew Dragon aracının üstlenebileceği duyuruldu.

UZAY ARACI, DÖNÜŞ İÇİN YETERLİ GÜVENİ SAĞLAYAMADI

Başlangıçta istasyonda yaklaşık sekiz gün kalması beklenen astronotların 5 Haziran'daki test görevi, Starliner'ın itiş sisteminde yaşanan ve uzay aracının planlandığı gibi astronotları güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirme kabiliyetini giderek daha şüpheli hâle getiren sorunlar nedeniyle uzadı. İtici arızaları ve bu iticileri basınçlandırmak için kullanılan helyumun birkaç kez sızması üzerine Boeing’in başlattığı testlerden elde edilen sonuçlar, güvenli bir dönüşün pek de mümkün olmadığını ortaya koydu.

NASA YETKİLİLERİ TEST SONUÇLARINDAN MEMNUN KALMADI

NASA'nın Starliner'ı denetleyen Ticari Mürettebat Programının bu haftaki toplantısı, bazı yetkililerin Boeing'in test verilerini kabul etmemesi ve astronotları eve getirmek için Starliner'ı kullanma planına katılmamasıyla sona erdi. Ticari Mürettebat Programı şefi Steve Stich, "Bir sonuca varacak şekilde oylama yapmadık" dedi. NASA'nın uzay operasyonları şefi Ken Bowersox, "Endişeleri olan pek çok kişiyi dinledik ve karar net değildi" diye ekledi.

GÖZLER SPACEX'E ÇEVRİLDİ

Bunun üzerine NASA, astronotlar için harekete geçti ve SpaceX ile olası bir dönüş görevi görüşmelerini başlattı. ABD uzay ajansının, Boeing'in Starliner aracını kullanan ilk mürettebat olan NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams için yaklaşan Crew Dragon kalkışında iki koltuğu boş bırakmak üzere SpaceX ile potansiyel planları görüştüğü bildirildi.

Astronot uçuşları için NASA onayını 2020 yılında alan Crew Dragon'un ağustos başında yapılması planlanan görevi ise salı günü bir ay öteye ertelendi. Aynı günün sabahında NASA, bir SpaceX roketi ve bir Northrop Grumman NOC.N kapsülü kullanarak, Wilmore ve Williams için ekstra kıyafetler de dahil olmak üzere istasyona rutin bir yiyecek ve malzeme sevkiyatı gerçekleştirdi.

KESİN KARAR İÇİN BİR HAFTA MÜDDET VERİLDİ

Starliner ya da Crew Dragon kullanımı konusunda henüz bir karar verilmemiş olsa da NASA, Starliner'a güvenmek için daha fazla test yapmak ve daha fazla veri toplamak üzere Boeing'e zaman verdi. Yetkililer, NASA'nın karar vermeyi öngördüğü zamanın önümüzdeki hafta olduğunu söyledi. Crew Dragon’un tercih edilmesi hâlinde ise orijinal görevde yer alan hangi iki astronotun çekileceği belirsiz kaldı.

BOEING HEM GÜVENLERİ HEM KAYNAKLARINI KAYBETTİ

Boeing'in Starliner ile geri getirmeyi planladığı astronotları SpaceX'in bir aracıyla geri getirmek, yıllardır SpaceX ve onun daha deneyimli Crew Dragon'u ile rekabet etmekte zorlanan havacılık devi için büyük bir darbe olacağı kaydedildi. Zira Starliner'ın geliştirilmesi yönetim sorunları ve çok sayıda mühendislik problemi nedeniyle sekteye uğramış, 2016'dan bu yana Boeing'e 1,6 milyar dolara mal olmuştu.

Bir Boeing sözcüsü NASA'nın Starliner'ın görevini değiştirmeye karar vermesi halinde şirketin "Starliner'ı mürettebatsız bir dönüş için yapılandırmak üzere gerekli adımları atacağını" söyledi. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar