Çin etkisi mi: WHO, yeni varyanta 'Nu' ve 'Xi'yi atlayıp neden 'Omicron' dedi?

Çin etkisi mi: WHO, yeni varyanta 'Nu' ve 'Xi'yi atlayıp neden 'Omicron' dedi?
WHO'nun yaptığı isimlendirme, örgütle Çin arasındaki 'özel bağlar' olduğu söylentilerini yeniden gündeme getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), varyantları tanımlamak için Yunan alfabesindeki harfleri sırayla kullanıyor. Buna göe örgüt, varyantları isimlendirirken 'Alfa', 'Beta', 'Delta' gibi harfleri alfabetik sırasıyla kullanıyor. WHO'nun açıklamasına göre bu yöntemin "bilimsel olmayan izleyiciler tarafından tartışılmasının daha kolay ve daha pratik olacağını" belirtiliyor.

WHO,  Güney Afrika'dan yayılan yeni koronavirüs varyantını da daha önceki varyantlar gibi Yunan alfabesinden bir harfle isimlendirdi ve buna 'Omicron varyantı' dedi. Ancak WHO'nun varyanta alfabetik sıraya göre, 'Nu' veya 'Xi' yerine 'Omicron' adını vermesi bazı spekülasyonlara neden oldu.

WHO, ÇİN'DEN KORKUYOR MU? 

Omicron isimlendirmesiyle örgütün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i kızdırmamak içi kasıtlı olarak "Xi"yi atladığı yönünde spekülasyonlara yol açtı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu uzun süredir tartışılan bir konuydu. Tedros'un görevini, Zimbabwe diktatörü Robert Mugabe'yi "iyi niyet elçisi yapmak" da dahil, Pekin'in tercih ettiği atamalar için kullandığı sıkça konuşulan iddialar arasındaydı.

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz, Twitter hesabından WHO tarafından Xi'nin bilinçli olarak atlandığını iddia ederek "Eğer DSÖ Komünist Partisi'nden bu kadar korkuyorsa, bir dahaki sefere Çin feci bir küresel salgını örtbas etmeye çalıştığında ne yapacak?" diye yazdı.

Bir WHO sözcüsü ise New York Post'a yaptığı açıklamada "Xi, çok yaygın bir soyadı. Yer, insan ve hayvan isimlerini kullanmaktan kaçındığımız için bu ismi kabul ettik" dedi.

Bu yılın başlarında, Sunday Times gazetesi, Çin'in WHO'nun karar verme sürecini kontrol etme, soruşturmalarını sabote etme ve hatta yetkilileri görevlendirme çabaları ile ilgili bir dizi haber yayınlamıştı.

Gazete, WHO'nun uluslararası acil durum ilan etmeyi bilinçli olarak geciktirdiğini ve hükümetleri ekonomisini korumak için Çin'e seyahat yasakları koymaktan caydırdığını iddia ediyor.

WHO'nun son isimlendirme olayıyla, bu tartışmalar daha da büyüecek gibi görünüyor. 

Öne Çıkanlar