Çin'den 44 yıl sonra bir ilk: Pasifik Okyanusu'nda kıtalararası balistik füze denemesi
Artı Gerçek - ABD ile müttefiklerinin NATO başta olmak üzere her platformda Rusya ile birlikte baş düşman gösterdiği Çin, Ukrayna Savaşı'na rağmen Rusya ile stratejik ortaklığı derinleştirip, İsrail saldırılarına karşı Filistin, Lübnan ve İran'a destek sunmasına koşut, 44 yıldır gerek görmediği bir 'şov' yaptı.
"İlgili ülkeleri" önceden uyardıktan sonra, "rutin eğitim" kapsamında Pasifik Okyanusu'nun uluslararası sularına sahte savaş başlığı taşıyan kıtalararası balistik füze fırlattığını duyuran Çin Halk Cumhuriyeti Ordusu, denemenin başarılı olduğunu söyledi. Füzenin tipi ve rotasını açıklamadı.
China launched an ICBM toward the Pacific Ocean with a mock warhead for the 1st time in decades: pic.twitter.com/hP1Kbbsim7
— Carl Zha (@CarlZha) September 25, 2024
ABD'nin Asya Pasifik'teki baş müttefiki Japonya Pekin'den herhangi bir uyarı almadığını söylerken, bunun Çin'in 1980'den beri uluslararası sulardaki ilk kıtalararası balistik füze denemesi olduğu belirtildi.
NÜKLEER SAVAŞ BAŞLIKLARI TAŞIRSA NÜKLEER FÜZE
Analistler, bu tür denemeleri İç Moğolistan, Sincan gibi ücra eyaletlerinin çöllerinde kimseye haber vermeden gerçekleştirmeyi tercih eden Çin'in okyanus sularına nükleer savaş başlıkları taşıma kapasiteli kıtalararası balistik füze ateşlemesinin nadiren görüldüğüne dikkat çekti.
Çin, daha önce -Mayıs 1980'de- böyle bir deneme yaptığında - füze 9070 km uçup Pasifik'e düşmüştü. 18 donanma gemisinin eşlik ettiği deneme, hala Çin'in en büyük deniz misyonlarından biri olarak kabul ediliyor.
'HERKESE GÖZDAĞI VERMEYİ AMAÇLAYAN GÜÇLÜ BİR SİNYAL'
Singapur'daki Lee Kuan Yew Kamu Politikası Okulu'nun misafir araştırma görevlisi olan Drew Thompson, X'te şu değerlendirmeyi yaptı: "Zamanlama her şeydir. [Pekin'in] açıklamasında fırlatmanın herhangi bir ülkeyi hedef almadığı iddia ediliyor, ancak Çin ile Japonya, Filipinler ve tabii ki Tayvan arasında yüksek düzeyde gerginlik var. Fırlatma, herkese gözdağı vermeyi amaçlayan güçlü bir sinyal."
ABD merkezli savunma analisti John Ridge ise Çin'in "ABD'ye poz kesme veya sinyal göndermesi" olarak değerlendirdi.
NÜKLEER SİLAHLARI İLK KULLANAN OLMAMA POLİTİKASI UYGULUYOR
Yıllardır "nükleer silahları ilk kullanan olmama" politikasına bağlı kalan Çin, diğer yandan karadan, denizden ve havadan ateşlenebilen nükleer silah üçlüsünü geliştirerek büyük nükleer güçleri yakaladı.
ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) geçen yılki tahminine göre "Çin'in cephaneliğinde 500'den fazla operasyonel nükleer savaş başlığı bulunuyor, bunların yaklaşık 350'si kıtalararası balistik füze. 2030 yılına kadar 1000'den fazla savaş başlığına sahip olması öngörülen Çin ordusu, kara tabanlı kıtalararası balistik füzeler için yüzlerce silo inşa ediyor".
ABD VE RUSYA'YA KIYASLA MÜTEVAZİ CEPHANELİK
Buna karşılık, en büyük nükleer güçler olan ABD'nin 1770, Rusya'nın 1710 operasyonel savaş başlığı var.
PASİFİK'TEKİ 'UKRAYNA'
Pekin ile Washington arasındaki en sıcak ihtilaf, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) "tek Çin" politikası kapsamında "eninde sonunda anakarayla birleşecek parçası" olarak gördüğü Tayvan'a ABD'nin siyasi desteği ve devasa askeri yardımı. Bu hamlelere karşı Tayvan'ı ablukaya alan geniş çaplı askeri tatbikatlar düzenleyen Çin, Amerikan askeri yardımlarını protesto için temmuzda Washington'la nükleer görüşmeleri askıya aldı. (Reuters, BBC, Dış Haberler)