Colani'nin neler talep ettiğini açıklayan Abdi: Cumhurbaşkanını bölgemize davet ediyorum
SDG Genel Komutanı, HTŞ'yle müzakerelerde Colani'nin Rojava'dan ne talep ettiğini açıkladı. Geçiş dönemi cumhurbaşkanı atanmasından dolayı tebrik ettiği Colani'yi Kuzeydoğu Suriye'ye davet eden Abdi, diyaloğun sürdürülmesini istedi.
![Colani'nin neler talep ettiğini açıklayan Abdi: Cumhurbaşkanını bölgemize davet ediyorum](https://image.artigercek.com/rcman/Cw1280h720q95gc/storage/files/images/2025/02/18/colaninin-neler-talep-ettigini-aciklayan-abdi-cumhurbaskanini-bolgemize-davet-ediyorum-ptte.jpg)
Artı Gerçek - Suriye'de yönetimi ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerde bir dizi gerilim yaşanırken, SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, kendisini cumhurbaşkanı ilan eden HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani'ye (gerçek adıyla Ahmed Şara) çağrı yaptı.
North Press'e özel röportaj veren SDG Genel Komutanı, "tüm Suriyeliler için birlik, adalet ve eşitlik sağlayan siyasi çözüm" bulmanın önemini dile getirdi. "İstikrara ve ulusal birliğe katkıda bulunan tüm çabaları destekliyoruz" diyen Abdi, Colani'nin "Suriye'yi bu hassas dönemde başarılı şekilde yönetmesini umduğunu" belirtti.
Kuzey ve Doğu Suriye (Rojava) Demokratik Özerk Yönetimi ile HTŞ hükümeti arasındaki görüşmelerle ilgili "işbirliği için çerçeve oluşturmak üzere müzakerelerin sürdüğünü" doğrulayan SDG Komutanı, "Ciddi ve yapıcı diyalog, Suriye'nin ulusal çıkarlarına hizmet eden çözümlere giden en iyi yoldur" dedi.
ŞAM'DAKİ YENİ YÖNETİMİN TALEPLERİ NELER?
Bazı konularda ortak zemin bulunup diğerlerinde çözümsüz kalınırken, Abdi, Şam'daki yeni yönetimin taleplerini şöyle aktardı: "Suriyeli olmayan savaşçıların SDG saflarından çıkarılması, IŞİD tutuklularının hükümet gözetimine nakledilmesi, merkezi hükümet kurumlarının kuzeydoğu Suriye'ye geri dönmesi."
COLANİ'NİN AFRİN ZİYARETİNDEN 'MEMNUNİYET'
SDG Komutanı, bu konularda işbirliği yapmaya istekli olduğunu, terörizmle mücadele ve güvenliğin sağlanmasının tüm Suriye grupları arasında üst düzey koordinasyon gerektirdiğini söyledi. Türkiye'nin 2018'de düzenlediği "Zeytin Dalı Harekatı" sonrası Ankara destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) kontrolündeki Afrin'i Colani'nin geçen hafta ziyaret etmesinden memnuniyetini dile getiren Abdi, "Afrin'in yerinden edilmiş sakinlerinin güvenli şekilde geri dönüşünü teşvik etme ve siyasi diyaloğu güçlendirme yönünde olumlu bir adım" olarak değerlendirdi.
'KUZEYDOĞU SURİYE'YE GELİN, DOĞRUDAN TARTIŞMALARA KATILIN'
SDG Komutanı, "Cumhurbaşkanı Şara'yı bölgenin gerçekliklerine ilk elden tanıklık etmek ve geleceği hakkında doğrudan tartışmalara katılmak için kuzeydoğu Suriye'yi ziyaret etmeye davet ediyoruz" dedi.
'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ İÇİNDE ADEMİ MERKEZİYETÇİLİK'
Suriye için merkezi olmayan sistem talebini tekrarlayan, bunun mezhepçilik, güç paylaşımı kotalarından ziyade adalet ve eşitliğe dayalı olması gerektiğini söyleyen Abdi, SDG'nin "Suriye'nin toprak bütünlüğüne bağlılığını" yineledi. Şam'daki gelecek tartışmaların işbirliği için net eylem planı geliştirmeye odaklanacağını aktaran Abdi, SDG'nin "geçiş hükümetiyle yapıcı müzakerelere bağlılığını" teyit ederek "Tüm Suriyelileri birleştiren ulusal bir çözüme açığız" dedi.
ULUSAL DİYALOG KONFERANSI ÇÖZÜM DEĞİL SORUN MU?
SDG ile müzakerelerde Ankara'nın taleplerini şart koşan HTŞ, yanısıra ademi merkeziyetçi sistemi reddediyor, SDG'nin silahlarını yeni savunma bakanlığına teslim edip yeni orduya entegre olmasını, Rojava'ya merkezi hükümetin geri dönmesini istiyor. HTŞ, düzenlemeye hazırlandığı Ulusal Diyalog Konferansı için kurduğu Hazırlık Komitesi'ne Kürt üye almadı. Komite Başkanı, konferansa Rojava ve SDG'nin çağrılmayacağını açıkladı. (North Press Agency, Dış Haberler)